Άσκηση για γράμμωση και κάψιμο θερμίδων: 3 αθλήματα αυτοάμυνας που δυναμώνουν το σώμα

Οι ειδικοί λύνουν τις απορίες σου και εξηγούν γιατί αυτά τα δυναμικά αθλήματα είναι τέλεια για τις γυναίκες.

Άσκηση για γράμμωση και κάψιμο θερμίδων

Συνεργάστηκαν οι Μιχάλης Καφετζής, πιστοποιημένος εκπαιδευτής International Krav Maga Federation και ιδιοκτήτης της σχολής Krav Maga Kolonaki (kravmagakolonaki.gr), Χρήστος Μαρκέζ (Gracie Barra Greece, brazilianjiujitsu.gr) και Χρήστος Σαλατάς, βασικός εκπαιδευτής (kru) muay thai, (fightlab.gr).

Μήπως αγχώνεσαι στην ιδέα να περπατάς μόνη σου τη νύχτα; Σε ανησυχεί το ενδεχόμενο να πέσεις θύμα επίθεσης είτε στο δρόμο είτε μέσα στο ίδιο σου το σπίτι; Τότε είναι σίγουρο ότι, αν επιλέξεις να ασχοληθείς με τα αθλήματα που σου προτείνουμε, θα επωφεληθείς πολλαπλά. Γιατί, καθώς θα προπονείσαι, όχι μόνο θα γυμνάζεις το σώμα σου, αλλά επιπλέον θα εξασκείσαι σε τεχνικές αυτοάμυνας που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο μια πιθανή επίθεση. Αλλά ακόμα κι αν δε βρεθείς ποτέ μπροστά σε έναν τέτοιο κίνδυνο (που σ’ το ευχόμαστε), είναι σίγουρο ότι θα μπορείς να κινείσαι με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση γνωρίζοντας πως ξέρεις ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσεις κάποιον, ανεξάρτητα από το αν είναι πιο μεγαλόσωμος ή πιο πιο δυνατός από σένα.

Δυναμώνουν το σώμα, τονώνουν την αυτοπεποίθηση και διδάσκουν εξαιρετικά χρήσιμες τεχνικές που μπορεί ακόμα και να σώσουν τη ζωή σου! Μάθε όσα πρέπει να γνωρίζεις για τρεις πολεμικές τέχνες ή συστήματα αυτοάμυνας που «μετράνε» σαν κάτι πολύ περισσότερο από απλή γυμναστική!

Άσκηση για γράμμωση και κάψιμο θερμίδων: 3 αθλήματα αυτοάμυνας που δυναμώνουν το σώμα

1.Krav maga

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για άθλημα, καθώς δεν έχει συγκεκριμένους κανόνες, ενώ δε διεξάγονται σχετικά πρωταθλήματα. Το krav maga είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα αυτοάμυνας, η εκμάθηση του οποίου γίνεται μέσα από την εμπειρία της αληθινής σύγχρονης μάχης. Αναπτύχθηκε για να εφαρμόζεται στον δρόμο, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορεί να κάνει κάποιος και τι όχι. Η λογική είναι ότι σε μια βίαιη επίθεση στο δρόμο ο καθένας έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει οποιεσδήποτε τεχνικές είναι απαραίτητες για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, χωρίς φυσικά να υπερβαίνει το όρια που ορίζονται από τους νόμους. Ακριβώς επειδή περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από αμυντικές επιλογές, τις οποίες δύσκολα μπορεί κανείς να βρει σε άλλα στυλ, το krav maga θεωρείται ότι είναι ένα ολοκληρωμένο μαχητικό σύστημα.

‣ Γιατί προτείνεται για τις γυναίκες: Χάρη στο krav maga, κάθε γυναίκα, οποιασδήποτε ηλικίας, μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να μάθει βασικές τεχνικές αυτοάμυνας. Οι τεχνικές αυτές είναι ειδικά σχεδιασμένες για γυναίκες και μπορούν να σώσουν τη ζωή τους αν έρθει η στιγμή να τις χρειαστούν. Επιπλέον, «προπονεί» όσες συμμετέχουν στα μαθήματα στο να μπορούν να αναγνωρίζουν τα σημάδια που δείχνουν ότι θα ακολουθήσει ένα βίαιο περιστατικό, ώστε να το αποφύγουν εκ των προτέρων, αλλά και να θέσουν ξεκάθαρα όρια απέναντι σε κάποιον που προβαίνει σε παρενόχληση.

‣ Τι μαθαίνει κάποιος σε μια προπόνηση: Στο μάθημα οι συμμετέχοντες εξασκούνται στις τεχνικές του krav maga, ώστε να μπορούν να τις εφαρμόσουν σε συνθήκες αληθινής συμπλοκής. Μέσα από τη συνεχή προπόνηση και την επανάληψη, οι κινήσεις αυτές γίνονται «δεύτερη φύση», με αποτέλεσμα, όταν προκύψει κάποια αληθινή συμπλοκή στο «δρόμο», να

χρησιμοποιηθούν αυτόματα. Διδάσκονται, επίσης, ποια είναι τα ευάλωτα σημεία του

ανθρώπινου σώματος (π.χ. αυχένας, κρόταφοι, μάτια, λαιμός, γόνατα, βουβωνική χώρα κ.λπ.) και πώς να αξιοποιούν αυτή τη γνώση για να αντιμετωπίσουν αλλά και για να αποτρέψουν μια επίθεση.

Βίντεο: Krav Maga ή αυτοάμυνα για γυναίκες με τον Έλληνα expert Μιχάλη Καφετζή

2.Muay thai

Το muay thai είναι η εθνική πολεμική τέχνη της Ταϊλάνδης. H ιστορία του ξεκινά αρκετούς αιώνες πριν, όταν αποτελούσε τη βασική τεχνική της μάχης στην Ταϊλάνδη. Αργότερα εξελίχθηκε σε άθλημα που έχει συγκεκριμένες τεχνικές και κανόνες. Οι αθλητές μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα οχτώ άκρα του σώματος (γροθιές, αγκώνες, γόνατα και κνήμες) ενώ βρίσκονται σε όρθια στάση.

‣ Γιατί προτείνεται για τις γυναίκες: Το muay thai είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της αυτοάμυνας και ιδιαίτερα για τις γυναίκες γιατί, χάρη στην ποικιλία και την αποτελεσματικότητα των τεχνικών του, δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να αντιδράσει στην περίπτωση επίθεσης χωρίς να απαιτείται μεγάλη μυϊκή προσπάθεια. Επιπλέον, η προπόνηση στη συγκεκριμένη πολεμική τέχνη προσφέρει στον αθλούμενο μυϊκή ενδυνάμωση, αυτοπεποίθηση και κατανόηση των δυνάμεών του. Έτσι, μπορεί να αντιληφθεί και να αντιμετωπίσει μια επικίνδυνη κατάσταση πιο αποτελεσματικά, ώστε να αποθαρρύνει αυτόν που δείχνει τη διάθεση να του επιτεθεί.

‣ Τι το κάνει να διαφέρει από άλλα δυναμικά αθλήματα: Αυτό που κάνει το muay thai

να ξεχωρίζει είναι ότι έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες πολέμου, γι’ αυτό και αποτελεί το κατεξοχήν «μαχητικό» άθλημα

3.Βrazilian jiu jitsu

Το Βrazilian jiu jitsu (BJJ) είναι μια πολεμική τέχνη/άθλημα που βασίζεται στην πάλη με λαβές και όχι στα χτυπήματα. Κέντρο της φιλοσοφίας του είναι ο έλεγχος του αντιπάλου με τέτοιον τρόπο που θα τον οδηγήσει σε υποταγή. Ακριβώς επειδή ο έλεγχος επιτυγχάνεται πιο εύκολα όταν βρισκόμαστε στο έδαφος παρά σε όρθια στάση, πολλές από τις τεχνικές του BJJ εστιάζουν στο πώς θα ρίξεις τον αντίπαλο στο έδαφος και θα τον φέρεις στις θέσεις όπου μπορείς να τον «υποτάξεις» ευκολότερα.

‣ Γιατί προτείνεται για τις γυναίκες: Mια γυναίκα που γνωρίζει τεχνικές BJJ μπορεί με σχετική άνεση να εξουδετερώσει έναν αντίπαλο με μεγαλύτερη σωματική διάπλαση και δύναμη από εκείνη. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες από δυσμενείς θέσεις στις οποίες ενδέχεται να βρεθεί μια γυναίκα όταν δέχεται επίθεση είναι πλεονεκτικές θέσεις για όποιον γνωρίζει BJJ! Για παράδειγμα, μια γυναίκα ξαπλωμένη ανάσκελα που δέχεται

απειλή βιασμού μπορεί, αν γνωρίζει BJJ, να αξιοποιήσει τη θέση «guard» για να «πνίξει» τον αντίπαλό της χωρίς αυτός να καταλάβει καν ότι απειλείται.

‣ Πόσα μαθήματα πρέπει να κάνει κάποιος για να μπορεί να χρησιμοποιήσει τεχνικές BJJ: Όπως στις περισσότερες πολεμικές τέχνες, η πρόοδος στην κατανόηση των τεχνικών του BJJ αξιολογείται με ζώνες διαφορετικού χρώματος. Το BJJ έχει πέντε βασικές ζώνες. Όλοι ξεκινούν με άσπρη και ακολουθούν η μπλε, η μοβ, η καφέ και η μαύρη. Από την μπλε ζώνη και μετά (δηλαδή με 2-3 χρόνια εξάσκησης) μπορεί κάποιος να θεωρηθεί έτοιμος να χρησιμοποιήσει τις τεχνικές αποτελεσματικά και με αυτοπεποίθηση σε περίπτωση απειλής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

ΔΙΑΤΡΟΦΗ Κυρ, 20 Νοε 2022

Δέκα τροφές που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη

Η ιδέα να καταψύχεις φαγητά είναι πολύ βολική, γιατί σου επιτρέπει να έχεις έτοιμο το γεύμα σου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν όμως κάποιες τροφές που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη. Μάθε ποιες είναι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i