Προετοιμασία για τρίαθλο: Ενδεικτικό πρόγραμμα προπόνησης και inside tips από τον trainer

Πολύτιμη γνώση από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής Δημήτρη Κουλούρη. ς. 

marathon-running-picture-id682304462

Ξεκινάς προετοιμασία για τρίαθλο; Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Δημήτρης Κουλούρης δίνει τα δικά του  inside tips για κάθε άθλημα και προτείνει ένα ενδεικτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπόνησης.

Κάνε σωστό προγραμματισμό

Υπολόγισε ότι θα χρειαστείς τουλάχιστον 12 εβδομάδες για να προετοιμαστείς. Παράμεινε ευέλικτη με τις προπονήσεις σου, π.χ., αν έχει ζέστη, προτίμησε την κολύμβηση στην πισίνα κ.ο.κ. Extra tip: Μην αμελείς την ξεκούρασή σου.

«Ξεκίνα την πρώτη εβδομάδα με τις χαμηλότερες προτεινόμενες τιμές, είτε σε επαναλήψεις είτε σε διάρκεια, με σκοπό να φτάσεις προοδευτικά μέσα σε 4 εβδομάδες στις υψηλότερες τιμές» συμβουλεύει ο trainer.

Κολύμβηση

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο ρυθμός με τον οποίο θα κολυμπήσεις, μιας και είναι η αρχή του αγώνα και ένα παρορμητικό ξεκίνημα μπορεί να καταστρέψει όλη την εμπειρία. Ο στόχος είναι να μπορείς να κολυμπάς άνετα στην πισίνα μια απόσταση λίγο μεγαλύτερη από αυτήν του αγώνα.

Διάβασε επίσης: 5 μαθήματα προπόνησης, διατροφής, απόδοσης που έκλεψα από τον Έλληνα τριαθλητή

Ποδηλασία

Το δεύτερο σκέλος είναι και το μεγαλύτερο του αγώνα σε χιλιόμετρα. Για τους περισσότερους είναι το πιο εύκολο, αλλά λόγω της διάρκειάς του καθορίζει κατά πολύ τις επιδόσεις και τους νικητές. Εδώ ο στόχος είναι η διάρκεια στις προπονήσεις ποδηλάτου και λιγότερο η ένταση. Ενημερώσου για τη διαδρομή του αγώνα που θα λάβεις μέρος, γιατί, αν είναι ανηφορική, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα απαιτητική.

Τρέξιμο

Αν και πιθανότατα θα έχεις μια μικρή εμπειρία στο τρέξιμο, όταν αυτό ξεκινά ενώ έχεις ολοκληρώσει το 70% του τριαθλητικού αγώνα σου, είναι μια διαφορετική κούρσα, αφού έχει ήδη επέλθει κόπωση και η κακή τεχνική και στάση σώματος είναι πολύ συνηθισμένα λάθη. Ο στόχος σου είναι να μπορέσεις να τρέξεις κοντά στον προσωπικό σου καλύτερο ρυθμό.

Προετοιμασία για τρίαθλο; Ενδεικτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπόνησης

προετοιμασία για τρίαθλο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i