Νέο τεστ αναλύει αν έχεις το γονίδιο του fitness!

Το επόμενο big thing στην επιστήμη της άσκησης δεν είναι κάποιο γκατζετάκι που φοράς στο χέρι. Το νέο «fitness tracker» ανιχνεύει το κατά πόσο είσαι γενετικώς προγραμματισμένη να γίνεις fit! 

gonidio-fitness

Aπέχεις μόνο μια εξέταση σάλιου ή ένα τρυπηματάκι βελόνας από το να ανακαλύψεις αν το σώμα σου είναι προγραμματισμένο για αντοχή, χτισμένο για δύναμη ή φτιαγμένο για να σηκώνει βάρη. Τα περίπλοκα εργαστηριακά τεστ που μέχρι πρόσφατα προορίζονταν μόνο για αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων σήμερα έχουν γίνει τάση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, χάρη στις εταιρείες που τα εξέλιξαν ακόμη περισσότερο και είναι έτοιμα να διαβάσουν και να μας αποκαλύψουν το fitness μέλλον μας. «Τα τεστ αυτά, που γίνονται με βάση πληροφορίες από το σάλιο ή το αίμα σου, μπορεί να σου δώσουν οδηγίες για το πώς μπορείς να αλλάξεις τις συνήθειές σου ώστε να δεις αποτελέσματα και να έχεις ακόμα καλύτερη υγεία» εξηγεί η Gil Blander, PhD, συνιδρύτρια της InsideTracker, που αναλύει 30 βιοδείκτες στο αίμα σου.

«Υπάρχουν γονίδια που σχετίζονται με την προδιάθεση του οργανισμού να αναπτύσσει συγκεκριμένους τύπους μυϊκών ινών» επισημαίνει η Avi Lasarow, CEO της DNAFit, μιας εταιρείας στο Λονδίνο που χρησιμοποιεί δείγμα σάλιου για να ελέγξει ορισμένα γενετικά γνωρίσματα. «Οι άνθρωποι με την εκδοχή R του γονιδίου ACTN3 έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύσσουν μυϊκές ίνες ταχείας συστολής (αυτές που διαθέτουν οι σπρίντερ, σε αντίθεση με τις αργής συστολής ίνες), αλλά μόνο με την κατάλληλη προπόνηση. Η εκδοχή R αυτού του γονιδίου έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένη ανάπτυξη της μυϊκής μάζας όταν κάνεις προπόνηση ενδυνάμωσης, οπότε οι άνθρωποι που την έχουν μπορεί να βλέπουν πιο γρήγορα τα αποτελέσματα του κόπου τους» συμπληρώνει. Από την άλλη, όσοι δεν έχουν την εκδοχή R και θέλουν να χτίσουν μυς πρέπει να προσεγγίσουν διαφορετικά τις προπονήσεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει να τρώνε περισσότερη πρωτεΐνη και να σηκώνουν μέτρια βαριά βάρη για περισσότερα σετ.

fitness-gonidio-body

Αίμα, ιδρώτας και σάλιο

Οι εταιρείες ανάλυσης DNA και αίματος βασικά λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο: Διαλέγεις online τις εξετάσεις και μετά δίνεις στην εταιρεία το δείγμα που απαιτείται – σάλιο για τα τεστ DNA, αίμα για ανάλυση αίματος. (Για το σάλιο τρίβεις την ειδική μπατονέτα που σου αποτέλλεται στο εσωτερικό του στόματος και την ταχυδρομείς στην εταιρεία σε προπληρωμένο φάκελο. Για το δείγμα αίματος πηγαίνεις σε μικροβιολογικό εργαστήριο και μετά το στέλνεις στην εταιρεία.) Οι διαφορές είναι στις συμβουλές που σου δίνουν: Κάθε εταιρεία προσφέρει συγκεκριμένες κατηγορίες ανίχνευσης και έχει τις δικές της μεθόδους για τη μετάφραση των αποτελεσμάτων σε σχέδιο δράσης.

Πόσο νόμιμο είναι;

«Όλοι ψάχνουν κάτι καινούριο» αναφέρει ο Rehal Bhojani, MD, ειδικευμένος στην οικογενειακή και αθλητική ιατρική στο ιατρικό κέντρο Memorial Herman στο Τέξας. «Όταν υπάρχει ένα νέο τεστ ή ιατρική εξέταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει τις επιδόσεις, πολλοί σπεύδουν να το υιοθετήσουν, μερικές φορές χωρίς την κατάλληλη επιβεβαίωση για την αξιοπιστία του». Ο ίδιος πιστεύει πως ορισμένες εξετάσεις μπορεί να φέρουν στο φως τυχόν εμπόδια που υπάρχουν στην προπόνησή σου. «Εάν μια εξέταση έχει ήδη εκτιμηθεί από την επιστημονική κοινότητα, μπορεί να σε βοηθήσει να προσαρμόσεις κατάλληλα το προπονητικό σου πρόγραμμα».

Εταιρείες όπως η InsideTracker δηλώνουν πως προσφέρουν συστάσεις πάνω στα ευρήματα ιατρικών ερευνών, με βάση τους συσχετισμούς μεταξύ ορισμένων βιοδεικτών ή γονιδίων και διαφορετικών πτυχών της υγείας και της άσκησης. Αν θέλεις να το ψάξεις λίγο περισσότερο, τσέκαρε στους ιστότοπους των εταιρειών και τους τίτλους των ειδικών. Ρώτησε ποιες μελέτες υποστηρίζουν τις συστάσεις που λαμβάνεις. Και αν κάποιο αποτέλεσμα σε ανησυχήσει, συζήτησέ το με το γιατρό σου. Έτσι κι αλλιώς, το καλύτερο θα ήταν να ζητήσεις δεύτερη γνώμη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i