Τι είναι το krav maga και ποια τα οφέλη του στο σώμα σου;

Τι μπορεί να σου προσφέρει η πολεμική αυτή τέχνη και μπορείς να το κάνεις ως άσκηση;

Τι είναι το krav maga

Συνεργάστηκε ο Μιχάλης Καφετζής, πιστοποιημένος εκπαιδευτής International Krav Maga Federation και ιδιοκτήτης της σχολής Krav Maga Kolonaki.

Εμείς ως Shape team δοκιμάσαμε το krav maga ως μια μορφή αυτοάμυνας. Θέλαμε όμως να μάθουμε τι άλλο μπορεί να μας προσφέρει και αν μπορούμε να το κάνουμε ως άσκηση. Θέσαμε αυτά τα ερωτήματα –και μερικά ακόμα– στον ειδικό και ιδού τι μάθαμε.

Διάβασε επίσης: Τελικά είναι το kick boxing για γυναίκες; H Fitness Editor δοκίμασε τη μάχη που καίει λίπος και έχει πολλά να μας πει!

Τι είναι το krav maga

Tο krav maga στα εβραϊκά σημαίνει «μάχη επαφής». Αναπτύχθηκε από τον στρατιωτικό Imi Lichtenfeld και αποτελεί το σύστημα αυτοάμυνας του ισραηλινού στρατού (Israel Defense Forces). Πρόκειται για ένα σύγχρονο σύστημα αυτοάμυνας που εστιάζει στην αποφυγή της επίθεσης. Αυτό που μαθαίνει κάποιος κάνοντας krav maga είναι πώς να αποφεύγει και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά, με τη μικρότερη δυνατή έκθεσή του σε κίνδυνο, κάθε είδους επίθεση και βία.

«Εκτός από μορφή αυτοάμυνας, είναι το krav maga είδος άσκησης;»

Εννοείται. Καθώς η φυσική κατάσταση είναι στενά συνδεδεμένη με το krav maga, εκτός από αυτοάμυνα, η προπόνηση περιλαμβάνει πολλές καρδιαγγειακές ασκήσεις και ενδυνάμωση καθώς και ασκήσεις για την απόκτηση ελαστικότητας. Στη διάρκεια της προπόνησης δίνεται, επίσης, έμφαση στην ταχύτητα, την αντοχή, την ακρίβεια και

στο συγχρονισμό.

«Είναι το krav maga κατάλληλο για όλες τις γυναίκες;»

Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία, το βάρος και τη φυσική τους κατάσταση. Επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενη να μάθει και να κατακτήσει τις ειδικά σχεδιασμένες για γυναίκες βασικές τεχνικές αυτοάμυνας, οι οποίες θα της σώσουν τη ζωή αν έρθει η στιγμή να τις χρειαστεί. Στο krav maga η εκπαίδευση είναι δομη- πάνω σε πραγματικά σενάρια επιθέσεων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Στο δρόμο, στο σπίτι, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, στο χώρο εργασίας.

«Μπορώ να το κάνω μαζί με το φίλο μου ή τα τμήματα είναι ξεχωριστά για άνδρες και για

γυναίκες;»

Ναι, μπορείς. Τα μαθήματα krav maga μπορούν να γίνουν μεικτά ή ανά φύλο, ενώ υπάρχουν ειδικά τμήματα για παιδιά. Πιο εξειδικευμένα τμήματα οργανώνονται για εκπαίδευση που αφορά το στρατό, την αστυνομία και ανθρώπους που έχουν υπό την ευθύνη τους την προστασία σημαντικών προσώπων.

«Κάθε πότε θα πρέπει να κάνω;»

Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, τη δύναμη και να εξελιχθείς γρήγορα αναφορικά με την αυτοάμυνά σου.

«Τι πρέπει να φοράω στην προπόνηση;»

Δε χρειάζεται να φοράς κάτι ιδιαίτερο. Συνιστάται να φοράς άνετα ρούχα, που θα σου επιτρέπουν να γυμναστείς (φόρμα, Τ-shirt, σορτσάκι, κολάν) και αθλητικά παπούτσια.

«Πόσο κοστίζουν τα μαθήματα;»

Το κόστος της μηνιαίας συνδρομής κυμαίνεται από 50 έως 70 ευρώ, ενώ μπορείς να βρεις πακέτο 10 μαθημάτων (περίπου 120 ευρώ).

«Πού μπορώ να απευθυνθώ αν ενδιαφέρομαι να μάθω krav maga;»

Στο ΙΚMF Greece (kravmaga.gr) θα βρεις τους πιστοποιημένους εκπαιδευτές σε όλη την Ελλάδα σε όλους τους τομείς. Η IKMF Greece είναι ο μόνος επισήμως πιστοποιημένος φορέας από την IKMF Israel.

Τα οφέλη του στο σώμα σου 

1 + 2. Επίγνωση και προσαρμοστικότητα: Στο krav maga χρησιμοποιείς τις ίδιες

βασικές κινήσεις προσαρμόζοντάς τες ανάλογα με την περίσταση. Για να το κάνεις

αυτό, μαθαίνεις να δίνεις σημασία στο περιβάλλον και να έχεις επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω σου κάθε στιγμή.

3. Αυτοπεποίθηση: Το krav maga προσαρμόζεται στις φυσικές ικανότητες και τους περιορισμούς του κάθε ασκούμενου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μάθεις κινήσεις και αντιδράσεις που θα ταιριάζουν σ’ εσένα και θα είναι ανάλογες με τις ξεχωριστές ικανότητές σου. Έτσι, εξασκώντας τες, θα βελτιώνεσαι συνεχώς και θα μεγαλώνει η πίστη στον εαυτό σου.

Διάβασε επίσης: Σε γυμνάζουν οι πολεμικές τέχνες; Ρωτήσαμε το δάσκαλο capoeira

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i