Τι να συμπεριλάβω στις προπονήσεις για καλή υγεία και μακροζωία;

Η τακτική άσκηση σε κρατά σε διανοητική φόρμα σε κάθε ηλικία, γεγονός που θα συμβάλλει στην προώθηση μιας υγιούς γήρανσης και, τελικά, της μακροζωίας.

προπονήσεις για καλή υγεία iStock

Γνωρίζεις, πλέον, καλά ότι η άσκηση είναι συνώνυμο της καλής ζωής, γιατί μέσω αυτής βλέπεις σταδιακά να αλλάζει όχι μόνο το σώμα σου, αλλά και η υγεία σου στο σύνολό της. Επιπλέον, νέα επιστημονικά στοιχεία εμπλουτίζουν διαρκώς τη λίστα με τα οφέλη που προσφέρει η άσκηση στον ανθρώπινο οργανισμό: Ένα όμορφο σώμα, που θα σου χαρίσει αυτοπεποίθηση, ευεξία, αλλά και πολλές άλλες, πιο "εσωτερικές" λειτουργίες, όπως σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου και τη λειτουργία της μνήμης, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου θα βοηθήσουν στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία.

Αναφορικά με την ένταση της προπόνησης, η διαβάθμιση στις ασκήσεις που μπορείς να κάνεις, είτε μόνη σου είτε στο γυμναστήριο, μπορεί να είναι τεράστια πλέον, όμως ο φυσιολόγος Άσκησης Ben Greenfield μας δίνει δύο πολύ συγκεκριμένες και χρηστικές συμβουλές που, αν τις εντάξουμε στην προπόνησή μας, θα δώσουν τρομακτική ώθηση στη μακροζωία μας. Και επειδή αυτή η πρόταση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, πάμε να δούμε αναλυτικά τι ακριβώς μας προτείνει.

1.Άρχισε να εμπλέκεις τους "μυς γρήγορης συστροφής" στο πρόγραμμά σου

Οι συγκεκριμένοι μύες εμπλέκονται σε δραστηριότητες όπως τα σπριντ, τα άλματα ή η προπόνηση δύναμης (συνήθως με βάρη). Ο Greenfield επισημαίνει πως "έχει αποδειχθεί ότι η δυναμική, εκρηκτική συστροφή των μυών ευνοεί συνολικά τις πιθανότητές σου να ζήσεις πολύ περισσότερα χρόνια". Κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση, βέβαια, δε σημαίνει ότι η άσκησή σου πρέπει να προσανατολιστεί αποκλειστικά σε προπονήσεις powerlifting ή ταχύτητας. "Μπορείς να εκτελείς πολύ σύντομες, δυναμικές, γρήγορες, εκρηκτικές ασκήσεις χρησιμοποιώντας μόνο το σωματικό σου βάρος" εξηγεί ο ειδικός. Αυτές οι ασκήσεις είναι γνωστές ως υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT).

2.Δώσε ένα twist στην προπόνησή σου

Ο Greenfield συνιστά την εναλλαγή των ασκήσεων γρήγορης συστροφής με ασκήσεις αργής συστροφής μυών κατά τη διάρκεια της "προπονητικής" σου εβδομάδας. Οι πιο "αργές" ασκήσεις μπορείνα περιλαμβάνουν τζόγκινγκ μεγάλων αποστάσεων, περπάτημα, κολύμβηση ή άρση ελαφρών βαρών. Τις ημέρες που στην προπόνησή σου έχεις εντάξει τη HIIT, ο ειδικός συνιστά να εκτελείς ένα ασκησιολόγιο που θα περιλαμβάνει άσκηση 7 έως 10 λεπτών, κατά την οποία θα κινηθείς πολύ γρήγορα και εκρηκτικά για 30 δευτερόλεπτα, ενώ τα επόμενα 15 δευτερόλεπτα θα ξεκουραστείς. Παραδείγματα τέτοιων κινήσεων είναι οι πλειομετρικές ασκήσεις (γρήγορες και πιο εκρηκτικές κινήσεις, που αποσκοπούν στην αύξηση της ταχύτητας και της δύναμης), οι προβολές, τα push-ups με άλματα κ.λπ

Η επιστήμη πίσω από τις ασκήσεις αυτές

"Η έρευνα έχει δείξει", τονίζει ο Greenfield, "ότι ο συνδυασμός των δύο προ-
ηγούμενων τύπων άσκησης (και μιλώντας πάντα για άσκηση τουλάχιστον 150
λεπτών την εβδομάδα, όπως συνιστά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) είναι
ο καλύτερος τρόπος αν θέλεις να βάλεις τις βάσεις για μια ζωή γεμάτη ευεξία και με βάθος στο χρόνο". Οι ασκήσεις αντοχής, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων HIIT,  προάγουν την υγιή γήρανση ενισχύοντας τηνκαρδιοαναπνευστική ικανότητα του ατόμου. Η προπόνηση δύναμης (αντίστασης), ακόμα και με ελαφρά βάρη, μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια μυϊκής μάζας, η οποία είναι αναπόφευκτη στη διαδικασία γήρανσης.

Η τακτική άσκηση σε κρατά σε διανοητική φόρμα σε κάθε ηλικία, γεγονός που θα συμβάλλει στην προώθηση μιας υγιούς γήρανσης και, τελικλα, της μακροζωίας. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i