Είναι τα 10.000 βήματα την ημέρα ο ιδανικός αριθμός για καλή υγεία;

Ή είναι τελικά ένας απλός μύθος;

βηματα iStock

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα οφέλη της αερόβιας γυμναστικής στην διατήρηση μιας υγιούς φυσικής κατάστασης. Το περπάτημα και το τρέξιμο είναι οι δημοφιλέστερες ασκήσεις αυτού του είδους γυμναστικής, που εδώ και δεκαετίες υιοθετείται από όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων κάθε ηλικίας. Παρά τις συστάσεις της επιστήμης να περπατάμε καθημερινά, δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη απόδειξη, ότι τα 10.000 βήματα είναι ο ιδανικός ημερήσιος στόχος.

Έρευνες που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία απέδειξε πως το περπάτημα είναι εξαιρετικό για την υγεία καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση εμφάνισης παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιακά νοσήματα, η άνοια και κάποιες μορφές καρκίνου. Φάνηκε να μειώνει και κατά 15% τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Ο "μαγικός" αριθμός των ημερήσιων βημάτων, ωστόσο, προέκυψε εντελώς αυθαίρετα, ανεξάρτητα από τα λεγόμενα της επιστήμης. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, τα 10.000 βήματα την ημέρα ξεκίνησαν ως σλόγκαν σε διαφημιστική καμπάνια στη μακρινή Ιαπωνία.

Περπάτημα: Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσεις το επίμονο λίπος

Τη δεκαετία του 1960 και συγκεκριμένα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964, οι Ιάπωνες παρουσίαζαν σημαντικά χαμηλά επίπεδα στη φυσική τους κατάσταση. Τη λύση στο πρόβλημα βρήκε ο Dr. Iwao Ohya, επικεφαλής μιας εκ μεγαλύτερων κλινικών του Τόκιο, μαζί με τον μηχανικό Juri Kato, ο οποίος δούλευε στην εταιρία ωρολογοποιίας Yamasa Tokei Keiki. Ο Kato, που ήταν ο πρώτος παραγωγός εμπορικού βηματομέτρου, παρουσίασε στον Dr. Ohya το λεγόμενο "Manpo-Kei", το οποίο πρακτικά σημαίνει μέτρο των 10.000 βημάτων. Ο Dr. Iwao Ohya σε συνεργασία με την Yamasa Tokei Keiki προώθησαν το βηματόμετρο, με την ιδέα να γίνεται δημοφιλής σε όλο τον κόσμο ως η ιδανική μέτρηση για την υγεία.

Αν και τα 10.000 βήματα την ημέρα δεν είναι ο ακριβής αριθμός για καλύτερη υγεία, αναμφίβολα τα 8 χιλιόμετρα που μεταφράζονται, έχουν σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Μια μελέτη του 2019 σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας διαπίστωσε ότι όσες περπατούσαν 4.400 βήματα την ημέρα είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας για τέσσερα χρόνια παρακολούθησης από εκείνες που περπατούσαν λιγότερο. Ωστόσο, η μείωση του κινδύνου φάνηκε να φτάνει τα 7.500 βήματα την ημέρα και οι ερευνητές δε βρήκαν πρόσθετα οφέλη από το περπάτημα 10.000 ή περισσότερων βημάτων καθημερινά. Ομοίως, μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι τα 8.000 έως 12.000 βήματα την ημέρα συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με 4.000 βήματα την ημέρα.

Είναι το περπάτημα μετά το φαγητό καλό για την υγεία μας;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i