Άσκηση 2022: Οι Shape ειδικοί προτείνουν στόχους που μπορείς να θέσεις για τη νέα χρονιά

Τρεις επιστημονικοί συνεργάτες του Shape σε βοηθούν να πατήσεις αποτελεσματικά το κουμπί του "restart" στη ζωή σου.

Άσκηση 2022

Το life restart που ονειρεύεσαι, αυτή η επανεκκίνηση, η ώθηση που θέλεις
να δώσεις στον εσωτερικό και τον εξωτερικό εαυτό σου βρίσκεται τώρα εδώ, μπροστά σου. Το τρίπτυχο "life coaching, διατροφή και προπόνηση" είναι αυτό που θα σου δώσει ολοκληρωμένα αυτό που χρειάζεσαι. Το μόνο που απομένει, λοιπόν, είναι να το πάρεις απόφαση και να αδράξεις τη μέρα. Την πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου… Τρεις επιστημονικοί συνεργάτες του Shape σε βοηθούν να πατήσεις αποτελεσματικά το κουμπί του "restart" στη ζωή σου.

Άλλαξε τρόπο διατροφής

Από τη Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο, MSc διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές. 

"Ας δούμε μαζί τα έξι βήματα που πρέπει να κάνουμε ώστε να φροντίσουμε την υγεία και το σώμα μας μέσω της σωστής διατροφής.

Βήμα 1ο Προετοιμάσου σωματικά και συναισθηματικά για την επιτυχημένη αποτοξίνωση της ζάχαρης. Απόφυγε τα ποτά που την περιέχουν και προτίμησε ανθρακούχο νερό με γεύση ή/και ποτά που περιέχουν γλυκαντικά.

· Διάβασε τις ετικέτες, καθώς πολλά συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης απ’ όση φαντάζεσαι. Επίλεξε σνακ τα οποία θα σε ικανοποιήσουν γευστικά, αλλά δε θα σου δώσουν επεξεργασμένη ζάχαρη. Εκτός από τα φρούτα, μπορείς να εισάγεις στη διατροφή σου γιαούρτι με σταφίδες και ξηρούς καρπούς, ταχίνι με μέλι, σπιτικό ρυζόγαλο.

Βήμα 2ο  Η υγιής πέψη είναι σημαντική. Πώς θα αξιοποιήσεις στο έπακρο την υγιεινή διατροφή;

· Κατανάλωσε διαλυτές και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες περιέχονται στη βρόμη,
στους σπόρους, στα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια.
· Προτίμησε άπαχο κρέας και ψάρι.
· Περιόρισε τα τρόφιμα που είναι υψηλά σε λιπαρά.

Βήμα 3ο Νομίζεις ότι το λίπος θα σε παχύνει; Όχι! Τα υγιεινά λιπαρά βοηθούν στη
ρύθμιση των ορμονών της πείνας, αυξάνουν τον κορεσμό, προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά μέσω του σώματός σου και βελτιώνουν την πρόσληψη λιποδιαλυτών βιταμινών.

· Βάλε στη διατροφή σου το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς, τα αβγά και τη μαύρη σοκολάτα.

Βήμα 4ο Ξεκίνα το μαγείρεμα. Δεν μπορείς πραγματικά να ελέγξεις τη διατροφή και
την υγεία σου αν δεν ξέρεις τι ακριβώς καταναλώνεις.

· Ετοίμασε και συσκεύασε τα γεύματά σου ώστε να έχεις εύκολα και γρήγορα το φαγητό σου έτοιμο προς κατανάλωση.

Βήμα 5ο Διάλεξε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη τρόφιμα. Κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, πράσινο τσάι, κακάο, κουρκουμάς, σπόροι chia και μη επεξεργασμένα δημητριακά.

Βήμα 6ο Κοιμήσου καλά. Ο ποιοτικός ύπνος φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους και τη σωστή λειτουργία του μεταβολικού ρυθμού. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την παραγωγή γκρελίνης, της ορμόνης που δημιουργεί την αίσθηση της πείνας".

Άλλαξε την άσκησή σου

Από τον Γιώργο Μπαλωμένο, Παγκόσμιο Πρωταθλητή καράτε, personal trainer. 

"Η προπόνηση δεν ξεκινά από το γυμναστήριο, αλλά από το μυαλό σου.

· Άρχισε σιγά σιγά και προσεκτικά. Την πρώτη εβδομάδα βάλε το περπάτημα στην καθημερινότητά σου και προσπάθησε να περπατάς κάθε μέρα.

· Βρες το είδος γυμναστικής που σου ταιριάζει. Δεν είναι κριτήριο ότι το κάνει ένας φίλος σου ή ότι με κάποια άσκηση καις πολλές θερμίδες. Επίλεξε αυτό που σε κάνει να νιώθεις άνετα και το απολαμβάνεις. Η γυμναστική είναι ευχαρίστηση και όχι καταναγκασμός.

· Κατά τη διάρκεια της προπόνησης μείνε ενυδατωμένη. Η κατανάλωση υγρών και η αναπλήρωσή τους κατά την άσκηση είναι σημαντική για τη διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης.

· Η αποθεραπεία είναι το ίδιο σημαντική με την προθέρμανση. Κάνοντας προθέρμανση, βοηθάς το σώμα να προετοιμαστεί για τη δραστηριότητα που θα ακολουθήσει, ενώ η αποθεραπεία βοηθά να επιστρέψει στην κανονική του κατάσταση.

· Εστίασε στις πολυαρθρικές ασκήσεις. Τα πλεονεκτήματα της προπόνησης με πολυαρθρικές ασκήσεις είναι πολλά και σημαντικά: Ενεργοποιείς πιο άμεσα τον μεταβολισμό σου, καις περισσότερο λίπος και γυμνάζεις συνολικά το σώμα σου γλιτώνοντας χρόνο.

· Απόκτησε νέες συνήθειες, κάνε γυμναστική οπουδήποτε, οποτεδήποτε, π.χ. ανέβασμα σκαλοπατιών (150- 270 θερμίδες ανά 15 λεπτά), κατέβασμα σκαλοπατιών (100-110 θερμίδες ανά 15 λεπτά).

· Κάνε βόλτες γύρω γύρω από το τετράγωνό σου. Περπατώντας για 15 λεπτά, θα κάψεις έως και 60 θερμίδες.

· Φτιάξε το πρόγραμμά σου, όρισε την ημέρα και την ώρα που θα κάνεις την προπόνησή σου μέσα στην εβδομάδα. Έτσι, θα αποφύγεις τη δικαιολογία να μην κάνεις προπόνηση και θα καταφέρεις να γυρίσεις σελίδα στην καθημερινότητά σου".

Άλλαξε τρόπο σκέψης 

Από τη Βεατρίκη Γλυνού, Ψυχολόγο, MSc


"Πόσες φορές έχεις σκεφτεί πως οι επιλογές σου δε σε οδηγούν κάπου ικανοποιητικά; Πόσο συχνά "κρυφοκοιτάζεις” τις ζωές των άλλων από την κλειδαρότρυπα των social σκεπτόμενη ότι θα ήθελες να είσαι ίσως στη θέση τους; Ας είναι αυτό το νέο έτος η πραγματική σου επανεκκίνηση. Η ψυχική σου αναζήτηση είναι η βάση που θα στηρίξεις τον νέο σου εαυτό, καθώς η ομορφιά έρχεται, όπως λένε, από μέσα!

· Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να γνωριστείτε αληθινά.
· Αναγνώρισε τις ανάγκες σου.
· Θέσε νέους στόχους.
· Αναζήτησε τον πιο δυναμικό σου εαυτό.
· Επίτρεψε στον εαυτό σου να νιώθει είτε θετικά είτε αρνητικά συναισθήματα.
· Αποδέξου όσα νιώθεις και προσπάθησε να τα διαχειριστείς.
· Άκουσε τους ανθρώπους γύρω σου.
· Παρατήρησε τον εαυτό σου και τους γύρω σου δίνοντας χρόνο στις αντιδράσεις.
· Μην ξεχνάς πως κάθε μέρα που ξεκινά είναι μια νέα μέρα, με καινούριες ευκαιρίες, με άτομα που μπορείς να γνωρίσεις, με το καλύτερο εγώ σου. Αυτή άλλωστε είναι και η έννοια της ευημερίας, του "καλώς έχειν”, του "είμαι καλά”. Η θετική αίσθηση ότι ένα άτομο είναι ικανοποιημένο με τη ζωή του και ουσιαστικά δημιουργεί τα ακόλουθα συστατικά που οδηγούν στην ευεξία.

Οι ιδανικές λειτουργίες στις οποίες θα σε βοηθήσει η επανεκκίνηση;

· Να αποδεχτείς τον εαυτό σου.
· Να έχεις τον έλεγχο των καταστάσεων που βιώνεις.
· Να δημιουργείς θετικές σχέσεις με τους γύρω σου.
· Να εξελίσσεσαι, να βιώνεις νέες εμπειρίες.
· Να είσαι σε πλήρη ενσυναίσθηση με το φυσικό περιβάλλον.
· Να φροντίζεις την υγεία σου".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i