Τα δύο πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στους κλασικούς κοιλιακούς

Οι κλασικοί κοιλιακοί εκτελούνται συχνά λανθασμένα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό.

κλασικοί κοιλιακοί iStock

Οι κοιλιακοί είναι βασικό στοιχείο στη ρουτίνα γυμναστικής, υποσχόμενοι να ενισχύσουν τον κορμό και να βοηθήσουν στην επίτευξη των πολυπόθητων κοιλιακών. Ωστόσο, παρά τη δημοτικότητά τους, οι κλασικοί κοιλιακοί εκτελούνται συχνά λανθασμένα, γεγονός που όχι μόνο εμποδίζει την πρόοδο αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τραυματισμό. Ποια είναι τα δύο πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν κάνουν κλασικούς κοιλιακούς και πώς να τα διορθώσεις  για ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα αποτελέσματα.

Λάθος #1: Τράβηγμα στο λαιμό

Ένα από τα πιο διαδεδομένα λάθη κατά τη διάρκεια των κλασικών κοιλιακών είναι το τράβηγμα του λαιμού. Πολλά άτομα χρησιμοποιούν τους μύες του λαιμού τους για να σηκώσουν το πάνω μέρος του σώματός τους αντί να εμπλέκουν τους κοιλιακούς τους μύες. Αυτό όχι μόνο μειώνει την αποτελεσματικότητα της άσκησης αλλά μπορεί επίσης να καταπονήσει τον αυχένα και να προκαλέσει δυσφορία ή τραυματισμό.

► Διόρθωση: Για να αποφύγεις αυτό το λάθος, τοποθέτησε τα χέρια απαλά πίσω από τα αυτιά ή σταύρωσε τα χέρια σου πάνω από το στήθος. Κράτησε τους αγκώνες χαλαρούς και τα δάχτυλά σου να αγγίζουν ελαφρά το κεφάλι. Όταν εκτελείς τον κοιλιακό, εστίασε στη σύσπαση των κοιλιακών μυών σου για να σηκώσεις το πάνω μέρος του σώματός σου, ενώ κρατάς τον αυχένα και το κεφάλι σου σε ουδέτερη θέση. Αυτό διασφαλίζει ότι ο κορμός σου, όχι ο λαιμός σας, κάνει τη δουλειά.

Πέντε ασκήσεις που ενδυναμώνουν τον κορμό (και σχηματίζουν άψογους κοιλιακούς)

Λάθος #2: Χρησιμοποιώντας πολλή ορμή

Ένα άλλο κοινό λάθος είναι η χρήση της ορμής για την ολοκλήρωση των κοιλιακών  αντί να βασίζεσαι στη μυϊκή δύναμη. Οι άνθρωποι συχνά κουνούν το σώμα τους ή τραντάζονται ψηλά χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα πόδια τους, κάτι που απομακρύνει την ένταση από τους μύες του πυρήνα και μειώνει την αποτελεσματικότητα της άσκησης.

► Διόρθωση: Για να εκτελέσεις έναν σωστό κοιλιακό, ξεκίνα ξαπλώνοντας ανάσκελα με τα γόνατά λυγισμένα και τα πόδια στο έδαφος. Τοποθέτησε τα χέρια απαλά πίσω από τα αυτιά ή στο στήθος, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Σήκωσε το πάνω μέρος του σώματός σου χρησιμοποιώντας μια ελεγχόμενη κίνηση, δεσμεύοντας τους κοιλιακούς μύες για να ξεκινήσεις την κίνηση. Απόφυγε κάθε τράνταγμα ή αιώρηση και διατήρησε έναν ομαλό και σταθερό ρυθμό καθ 'όλη τη διάρκεια της άσκησης. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίσεις ότι οι μύες του κορμού κάνουν τη δουλειά, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα.

Οι 5 πιο αποτελεσματικές ασκήσεις κοιλιακών

Πρόσθετες συμβουλές για αποτελεσματικούς καθιστούς:

► Εστίασε στην αναπνοή: Εξέπνευσε καθώς σηκώνεις το πάνω μέρος του σώματός σου και εισέπνευσε καθώς το κατεβάζεις προς τα κάτω. Η ελεγχόμενη αναπνοή βοηθά στη δέσμευση των μυών του κορμού και στη διατήρηση της σωστής φόρμας.

► Κράτα το κάτω μέρος της πλάτης στο έδαφος: Βεβαιώσου ότι το κάτω μέρος της πλάτης παραμένει σε επαφή με το πάτωμα καθ 'όλη τη διάρκεια της άσκησης για να αποφύγεις την καταπόνηση των μυών της πλάτης σου.

► Σταδιακά αύξησε την ένταση: Ξεκίνα με έναν διαχειρίσιμο αριθμό επαναλήψεων και σταδιακά αύξησε τη δυσκολία ή τις επαναλήψεις καθώς βελτιώνεται η δύναμη του κορμού σου. 

► Συνδύασε με άλλες ασκήσεις: Οι ασκήσεις κοιλιακών είναι πιο αποτελεσματικές όταν συνδυάζονται με μια ποικιλία ασκήσεων του κορμού, όπως σανίδες, ανασηκώσεις ποδιών και στροφές, για μια καλά ολοκληρωμένη προπόνηση του κορμού.

Πέντε τρόποι για να κάνεις ακόμα πιο αποτελεσματικές τις ασκήσεις για κοιλιακούς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i