Πώς τα social media άλλαξαν τα δεδομένα στη fitness ρουτίνα μας

Υπάρχουν οι αρνητικές, αλλά και οι θετικές πτυχές τους.

social media iStock

Ας το παραδεχτούμε: η παρατεταμένη χρήση των social media στην καθημερινότητα μας έχει μεταβάλλει πολλές συνήθειες, στους περισσότερους τομείς της ζωής μας. Η αθλητική δραστηριότητα αλλά και η διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης είναι από εκείνους, που επηρεάστηκαν σημαντικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως προς έκπληξη όλων, χωρίς ιδιαίτερο αρνητικό αντίκτυπο.

Σαφώς, οι εικόνες των καλογυμνασμένων σωμάτων και καλλίγραμμων σιλουετών οδηγούν πολλές φορές σε άκρες αθλητικές ή/και διατροφικές συμπεριφορές, η οποία θα πρέπει να αποφεύγονται, όμως πέραν αυτών, στα social media υπάρχουν εκατοντάδες κοινότητες και σελίδες που προωθούν νέους τρόπους για την καλύτερη φροντίδα σώματος και πνεύματος.  Εξειδικευμένοι μελετητές και ειδικοί σε θέματα ευεξίας και τεχνολογίας, παρουσιάζουν παρακάτω πως τα social media διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην fitness routine:

Μεγαλύτερη παρακίνηση

Ίσως να έχεις παρατήσει πως έπειτα από μια κουραστική ή βροχερή ημέρα, δυσκολεύεσαι ιδιαίτερα να πείσεις τον εαυτό σου να γυμναστεί. Με μερικά scroll down στο Instagram ή το Facebook, η διάθεση αυτή ενδέχεται να αλλάξει, παρακολουθώντας άλλους ανθρώπους να γυμνάζονται. "Όταν συνειδητοποιούμε πως αγαπημένα μας πρόσωπα ασκούνται ‘’ό,τι και αν προκύψει’’ και είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματά τους, επηρεαζόμαστε πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε διαφήμιση στην τηλεόραση ή το κινητό" επισημαίνει ο Andrew Selepak, Ph.D. επικεφαλής του MAMC Social Media στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Και μεγαλύτερος φόβος

Το παραπάνω κίνητρο μπορεί να λειτουργήσει ακριβώς και με τον αντίθετο τρόπο, προκαλώντας έντονο φόβο. Με το να παρατηρούμε τη φυσική κατάσταση των γύρω μας, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από περισσότερη αντοχή, καλοσχηματισμένα six packs κ.α., ενδεχομένως να οδηγηθούμε στο – λανθασμένο – συμπέρασμα πως δεν είμαστε ικανοί να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικά υγιές επίπεδο τις αθλητικές μας επιδόσεις. "Μερικοί από εμάς δεν έχουμε φτιαχτεί για να αποκτήσουμε τους τέλειους κοιλιακούς. Πολλοί γνωρίζοντάς ότι δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο, αποθαρρύνονται εντελώς να δοκιμάσουν" προσθέτει ο Selepak.

Εύκολη πρόσβαση

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή ακριβώς χρησιμοποιούνται ευρύτατα και από πολλούς ειδικούς, σου δίνουν τη δυνατότητα με μερικά μόνο clicks να ανακαλύψεις νέες ασκήσεις για απώλεια λίπους ή νέα tips για αποτοξίνωση στην διατροφή σου. Τα fitness και food trends παρουσιάζονται ευκολότερα μέσω των social media και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση σε αμέτρητες επιλογές για να δημιουργήσεις το δικό σου πρόγραμμα γυμναστικής ή να ακολουθήσεις τις διατροφικές συνήθειες που επιθυμείς.

Η μάστιγα του viral  

Η ευκολία στην πρόσβαση μεταφράζεται και ως απειλεί για την υγεία, αφού δεν είναι λίγες οι φορές, όπου βίντεο και εικόνες αναδεικνύουν εντελώς λανθασμένα μοτίβα άσκησης ή διατροφής. "Μη ασφαλείς, αποτοξινωτικές δίαιτες και μη ασφαλείς προπονήσεις γίνονται viral μέσω των social media και προωθούν προβληματικά φαινόμενα που οδηγούν σε διατροφικές διαταραχές και σωματική δυσμορφία" εξηγεί ο Roger E. Adams, PhD, διαιτολόγος και διατροφολόγος με έδρα το Χιούστον και ιδρυτής του Eat Right Fitness.

Ομάδες υποστήριξης

Ένας ακόμα τρόπος με τον οποίο τα social media λειτούργησαν θετικά είναι η δημιουργία ομάδων υποστήριξης μέσα σε αυτά. Για πολλούς ανθρώπους, που έχουν υιοθετήσει έναν καθιστικό τρόπο ζωής επί χρόνια, ίσως είναι δύσκολο να πραγματοποιήσουν την αλλαγή από μόνοι τους. Άτομα τα οποία θα επιβραβεύσουν κάθε προσπάθεια αλλαγής, είναι σημαντική κινητήριος δύναμη για κάποιους να συνεχίζουν να αγωνίζονται.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i