5 τρόποι για να κινείσαι περισσότερο όσο εργάζεσαι

Ο καθιστικός τρόπος ζωής, σε συνδυασμό με την πολύωρη καθιστική εργασία, μειώνουν σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες να παραμείνεις δραστήρια μέσα στην ημέρα.

ασκηση γραφείο iStock

Η καθιστική εργασία, ακόμα και εκείνη που απαιτεί να παραμένεις όρθια για πολλές ώρες, περιορίζει σημαντικά την προσπάθεια σου για περισσότερη κίνηση μέσα στην μέρα. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος άνθρωπος κάνει λιγότερα από 5.000 βήματα την ημέρα, ένας εξαιρετικά ανησυχητικός αριθμός για τους ειδικούς. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά στους ενήλικες να εκτελούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά υψηλής έντασης καρδιαγγειακή άσκηση καθώς και δύο προπονήσεις με αντιστάσεις την εβδομάδα, κάτι που σίγουρα δεν αντιστοιχεί στα 5.000 βήματα.

Η σημασία της κίνησης μέσα στη μέρα

Ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας προέρχεται από έναν τύπο δραστηριότητας που ονομάζεται "θερμογένεση δραστηριότητα χωρίς άσκηση" (Νon-exercise activity thermogenesis / NEAT). Αυτός ο τύπος κίνησης ευθύνεται για όλες τις μη προγραμματισμένες ή σκόπιμες ασκήσεις και περιλαμβάνει κάθε είδους περπάτημα, εγρήγορση ή άλλες δραστηριότητες καύσης θερμίδων που είναι υποπροϊόν των καθημερινών μας δραστηριοτήτων.

Ο NEAT συμβάλει στη διατήρηση της ισορροπημένης ενεργειακής πρόσληψης και παραγωγής, δύο παράγοντες που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Σχετική έρευνα δείχνει ότι ο NEAT είναι υπεύθυνος για το 6 έως 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης σε άτομα με καθιστική ζωή και 50% ή περισσότερο σε άτομα που είναι πολύ δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτός ο τύπος δραστηριότητας μειώνεται επίσης σημαντικά, όταν ασχολούμαστε με μια πολύωρη καθιστική εργασία. Ακόμα κι αν πηγαίνεις στο γυμναστήριο μερικές φορές την εβδομάδα, είναι πολύ πιθανό να μην κινείσαι αρκετά μέσα στην ημέρα, ώστε να διατηρήσεις το βάρος σου σε ένα υγιές εύρος.

Μια έρευνα του 2018, που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική, διαπίστωσε ότι το 57% των ερωτηθέντων πίστευαν ότι ήταν υπέρβαροι. Και αυτό γιατί, το 45% των ερωτηθέντων αποκάλυψαν ότι κέρδισαν βάρος στην καθιστική εργασία τους, ενώ το 26% ανέφερε αύξηση βάρους άνω των 10 κιλών. Μόλις ένα 11% είπε ότι πήρε περισσότερα από 20 κιλά. Η αύξηση βάρους και ο καθιστικός τρόπος ζωής διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ορισμένοι τύποι καρκίνου κ.α. 

5 τρόποι για να κινείσαι περισσότερο όσο εργάζεσαι

Κάνε μικρά διαλείμματα κίνησης

Το να προσθέσεις περισσότερη δραστηριότητα, όσο εργάζεσαι, δεν απαιτεί εξαντλητική προσπάθεια και κούραση. Αρκεί να φροντίσεις να κάνεις τακτικά 5λέπτα διαλείμματα προκειμένου να σηκωθείς και να περπατήσεις μακριά από το γραφείο, όπου εργάζεσαι. Επίλεξε να κάνεις μερικές εύκολες διατάσεις και μπόλικα βήματα, περιορίζοντας τον πόνο και τη δυσκαμψία.

Εκτέλεσε μερικές ασκήσεις γραφείου

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ασκήσεων που μπορείς να εκτελείς στο γραφείο σου. Δεν είναι πάντα απαραίτητο να φοράς αθλητικά ρούχα και παπούτσια, ούτε πρόκειται να ιδρώσεις πολύ. Επικεντρώσου σε ασκήσεις stretching, μερικά καθίσματα και κάποιες εύκολες στάσεις γιόγκα.

Πήγαινε από τις σκάλες

Όταν είναι απαραίτητο να αλλάξεις όροφο, επίλεξε να το κάνεις από τις σκάλες. Σίγουρα θα κάψεις περισσότερες θερμίδες από το να μπεις απλώς στο ασανσέρ, ενώ θα αυξήσεις τον αριθμό των ημερήσιων βημάτων σου.

Ξόδεψε σωστά το μεσημεριανό διάλειμμα

Αν έχεις περισσότερο χρόνο για μεσημεριανό διάλειμμα, κάνε μια βόλτα έξω από το γραφείο. Το περπάτημα μετά το γεύμα βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προσθέτοντας περισσότερη κίνηση μέσα στη μέρα.

Μίλα στο τηλέφωνο καθώς περπατάς

Κάθε φορά που πρέπει να μιλήσεις στο τηλέφωνο για περισσότερη ώρα, μη διστάσεις να το κάνεις περπατώντας μέσα στο δωμάτιο. Ο συνεχόμενος βηματισμός όχι μόνο αυξάνει τα επίπεδα της δραστηριότητάς, αλλά ξυπνάει και τη δημιουργικότητα σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i