Περπάτημα: Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις

Το περπάτημα μπορεί να μοιάζει η πιο απλή μορφή άσκησης, ωστόσο, κρύβει πολλά μυστικά για να κινείσαι αποτελεσματικά.

περπάτημα iStock

Παρόλο που το περπάτημα μοιάζει η πιο απλή μορφή άσκησης, δεν εκτελείται από όλους το ίδιο αποτελεσματικά. Το να μάθεις να περπατάς σωστά παρέχει στο σώμα σου μια σειρά ωφελειών όπως η βελτίωση της φυσικής κατάστασης αλλά και της γενικότερης υγείας του οργανισμού. Από την άλλη όμως, το περπάτημα με "λάθη" μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς και στην άσκοπη προσπάθεια εκγύμνασης σου. Ποιες είναι αυτές οι τεχνικές αστοχίες, που πρέπει να αποφύγεις αν επιθυμείς να γυμνάζεσαι αποτελεσματικά με το περπάτημα;

Μεγάλα βήματα για γρήγορο βάδισμα

Στην προσπάθεια σου να περπατήσεις πιο γρήγορα, το σώμα έχει τη φυσική τάση να ανοίγει το μπροστινό πόδι πιο μακριά, ώστε να πραγματοποιήσει μεγαλύτερο βήμα. Η κίνηση αυτή μπορεί να γίνει με αδέξιο τρόπο, δημιουργώντας πόνο στις κνήμες και χωρίς φυσικά να καταφέρεις να περπατήσεις πιο γρήγορα. Για να το πετύχεις αυτό, φρόντισε να κάνεις μικρότερα αλλά πιο σύντομα βήματα, δίνοντας ώθηση στο βηματισμό κάθε φορά με το πίσω πόδι.

Λάθος παπούτσια

Δεν είναι όλα τα παπούτσια ιδανικά για περπάτημα, καθώς ένα ακατάλληλο ζευγάρι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα γόνατα και επίμονο πόνο στα πέλματα. Τα ιδανικά παπούτσια πρέπει είναι ελαφριά, να παρέχουν στήριξη και απορρόφηση των κραδασμών, με εύκαμπτη σόλα και μην στενεύουν το πόδι.

Λάθος ρούχα

Όπως τα παπούτσια έτσι και τα ρούχα που επιλέγεις όταν περπατάς μπορούν να δυσκολέψουν το βάδισμα, χωρίς να κερδίζεις κανένα όφελος από την κίνηση αυτή. Τα στενά, περιοριστικά ρούχα που δεν διευκολύνουν την κίνηση ή προκαλούν έντονες εξάψεις, σαμποτάρουν την προσπάθεια σου να περπατήσεις σωστά.

Δεν χρησιμοποιείς τα χέρια σου

Το σωστό περπάτημα απαιτεί την ανάλογη κίνηση και των χεριών, προκειμένου να εξισορροπηθεί το βάδισμα των ποδιών. Κρατώντας τα χέρια σου άκαμπτα στο πλάι, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να επιβραδύνεις τον ρυθμό που περπατάς. Άφησε τα χέρια σου ελεύθερα να κινηθούν φυσικά, ακολουθώντας το υπόλοιπο σώμα.

Περπατάς με το κεφάλι σκυμμένο προς τα μπροστά

Το να περπατάς κοιτώντας τα πόδια σου ή το κινητό σου δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση το σώμα σου. Η σωστή στάση σώματος σε βοηθάει να αναπνέεις καλύτερα, ενώ προλαμβάνει προβλήματα στους ώμους και τον αυχένα. Φρόντισε να περπατάς με το πιγούνι ψηλά και παράλληλα στο έδαφος.

Διάβασε περισσότερα: Πώς να γίνω πιο γρήγορη στο τρέξιμο; Η προπόνηση για καλύτερες επιδόσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i