Πώς θα καταστρώσεις βήμα βήμα την τέλεια ρουτίνα άσκησης

Πώς θα αλλάξει η νοοτροπία σου στις fitness συνήθειές σου.

ασκήσεις για πλάτη iStock

Το καλοκαίρι πλησιάζει και είσαι έτοιμη να βάλεις τους νέους σου fitness στόχους. Έχεις σχεδιάσει νέα πλάνα, είσαι γεμάτη ενέργεια και αποφασισμένη να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα άσκησης και να το ακολουθήσεις. Γιατί, μη γελιόμαστε, η προσήλωση στο στόχο είναι ένα "αγκάθι" για όλους εμάς που δεν είμαστε επαγγελματίες αθλητές!

Ξεκίνα με τον fitness προγραμματισμό της νέας εποχής

Εμείς θα σε βοηθήσουμε στο πιο πρακτικό κομμάτι. Θα πάμε βήμα βήμα μαζί για να καταστρώσουμε την τέλεια ρουτίνα άσκησης. Πρωτίστως στο μυαλό και δευτερευόντως στο σώμα. Γιατί έτσι δε θα πελαγώσεις και θα είσαι προετοιμασμένη να χτυπήσεις τη... σωστή πόρτα. Και, ναι, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι εύκολο να βρεις χρόνο για να σκεφτείς την άσκηση, όταν καθημερινά πρέπει να ισορροπήσεις μεταξύ εργασίας, σπιτιού και κοινωνικής ζωής. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αρκεί να φέρεις στο μυαλό σου τον ιδρώτα, τον πόνο και την εξάντληση, και η γυμναστική αρχίζει να φαίνεται λιγότερο ελκυστική. Έτσι δεν είναι; "Αν δεν είσαι αφοσιωμένη στην ιδέα της άσκησης, τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσεις είναι πολλά, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων και της προσβασιμότητας" λέει ο Dr. Lee Stoner, επίκουρος καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Chapel Hill και προσθέτει: "Σήμερα οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε το 55% της ημέρας μας σε καθιστική στάση, αφού οι περισσότεροι έχουμε μία εργασία που μας κρατά για ώρες στην καρέκλα".

Πώς θα αλλάξει η νοοτροπία

Στο θέμα της άσκησης το κίνητρο είναι αυτό που θα λειτουργήσει ως πρόκληση για να μη σταματήσεις. "Τα εσωτερικά κίνητρα έχουν συνδεθεί θετικά με την έναρξη και τη συνέχιση ενός προγράμματος άσκησης" τονίζει ο J. D. DeFreese, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Άσκησης και Αθλητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα. "Κατά συνέπεια, η εύρεση ενός τρόπου άσκησης ή δραστηριότητας που σου αρέσει είναι πάντα ο Νο 1 παράγοντας για να παραμείνει άσβεστο το κίνητρο μέσα σου". Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την United Healthcare, μπορεί επίσης να έχεις περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα άσκησης και να το συνεχίσεις αν η ρουτίνα της γυμναστικής σου λαμβάνει χώρα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που σου ταιριάζει ή αν εμπλέκονται οικονομικά κίνητρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 57% των συμμετεχόντων συμφώνησαν ότι θα συμμετείχαν σταθερά στο γυμναστήριο αν τους δινόταν ένα κοινωνικό κίνητρο.

Μην προσπερνάς τα οφέλη

Κάθε φορά που κάνεις δεύτερες σκέψεις να επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου ότι η άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ανάμεσα στα οποία τα εξής σημαντικά: μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη. Μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας έδειξε ότι η τακτική αερόβια άσκηση αυξάνει το μέγεθος του ιππόκαμπου, της περιοχής του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μάθηση και τη λεκτική μνήμη. Μάλιστα, αυτά τα αποτελέσματα δε δοκιμάστηκαν στην προπόνηση με αντιστάσεις και στις ασκήσεις ισορροπίας και τόνωσης των μυών. "Η φυσική δραστηριότητα επηρεάζει κάθε κύτταρο του σώματος και τα οφέλη είναι αναρίθμητα, από την καλή κυκλοφορία έως την υγιή ανάπτυξη και αποκατάσταση των μυών" επισημαίνει η Jennifer Sacheck, καθηγήτρια Πρόληψης και Ευεξίας και πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Άσκησης και Διατροφής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Milken στο Πανεπιστήμιο George Washington. "Η τακτική άσκηση βοηθά κάθε μέρος του σώματος να λειτουργεί σωστά, συμπεριλαμβανομένων του αναπνευστικού συστήματος, του καρδιαγγειακού, του μυϊκού και του νευρομυϊκού, και μπορεί να κρατήσει ακόμα και τον εγκέφαλο σε φόρμα".

Οι τάσεις δίνουν κίνητρο

Οι νέες μορφές άσκησης πάντα μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον και μπορεί να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στη σωματική δραστηριότητα. Το καλύτερο; Όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή επιπέδου δραστηριότητας μπορούν να λάβουν μέρος. Πριν λοιπόν αποφασίσεις ποια θα είναι η επιλογή σου για τους επόμενους μήνες, μπορείς να ρίξεις μια ματιά ή και να δοκιμάσεις τα
εξής: Ομαδική προπόνηση, όπου πάντα υπάρχει το κίνητρο της επίδοσης του διπλανού σου, διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT), CrossFit, τρέξιμο, αλλά και γιόγκα ή Pilates.

Mε όλα θα δεις σημαντική αλλαγή στο σώμα σου. Σημαντικό είναι, για οποιαδήποτε μορφή άσκησης επιλέξεις, να φτιάξεις ένα πρόγραμμα παρακολούθησης το
οποίο δε θα δυσκολεύει την εργασία, τις δραστηριότητες ή τις υποχρεώσεις
σου. Μόνο έτσι θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις μέχρι το τέλος.

Ο ρόλος της τεχνολογίας

Συσκευές όπως τα Apple Watches και το Fitbit σου επιτρέπουν να παρακολουθείς τη φυσική σου δραστηριότητα, όπως τα βήματα που κάνεις, τις θερμίδες που καις και τους καρδιακούς παλμούς. Επιπλέον, αυτές οι εφαρμογές προσφέρουν περισσότερα από την απλή παροχή στατιστικών για το καθημερινό σου επίπεδο δραστηριότητας. Προωθούν, επίσης, τον υγιή ανταγωνισμό. Το Fitbit προσφέρει "προκλήσεις" που σου επιτρέπουν να μετρήσεις τα βήματα τα δικά σου και των φίλων σου εμπλέκοντας στην άσκηση και τη διασκέδασή σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i