Τα σημάδια που σε προειδοποιούν ότι χρειάζεσαι ένα διάλλειμα από την άσκηση

Και δεν πρέπει να αγνοείς.

εντονη ασκηση iStock

Η τακτική άσκηση, ως γνωστόν, προωθεί την καλή υγεία σώματος και πνεύματος, ενώ εξασφαλίζει την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μακροπρόθεσμα. Αποτελεί ισχυρό σύμμαχο στην απώλεια περιττών κιλών, στη ρύθμιση των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα, στη βελτιώσει της διάθεσης μέσω της αυξημένης παραγωγής ενδορφινών, στην οικοδόμηση των μυών και μιας καλλίγραμμης σιλουέτας. Ο κατάλογος με τα οφέλη της καθημερινής άσκησης είναι υπερβολικά μακρής, ωστόσο, όπως και οι περισσότερες δραστηριότητες, δε θα πρέπει να ακολουθείται καταχρηστικά.

Αυτό σημαίνει πως για την αποκόμιση όσο το δυνατόν περισσότερων ωφελειών από την άσκηση, είναι βασικό να αντιλαμβάνεσαι τις ανάγκες του σώματος σου, δίνοντας του ένα διάλειμμα όποτε κρίνεται απαραίτητο. Μια ιδανική fitness routine αποτελείται κυρίως από πέντε ή έξι ημέρες άθλησης και αντίστοιχα μια ή δύο ξεκούρασης. Όταν ο παραπάνω κανόνας δεν ακολουθείται, το σώμα σου "εκλιπαρεί" για ένα διάλειμμα μέσω των παρακάτω σημαδιών, τα οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοείς.

Μυϊκός πόνος ή φλεγμονή

Και ενώ είναι σχεδόν φυσιολογικό να αισθάνεσαι πόνο ή/και ενοχλήσεις αμέσως μετά από μια προπόνηση, ίσως να μην είναι απαραίτητο να διακόψεις τις προπονήσεις που έχει προγραμματίσει για την επόμενη ημέρα. Όταν όμως οι μυϊκοί πόνοι βρίσκονται διάχυτοι στο σώμα και δεν υποχωρούν έπειτα από το φυσιολογικό διάστημα ανάρρωσης και αποκατάστασης, ενδέχεται να υπάρχει φλεγμονή από την ακραία κουραστική fitness ρουτίνα που ακολουθείς.

Αυξημένο άγχος

Έχεις σκεφτεί ποτέ πως το έντονο άγχος και η ταραχή ίσως να μην οφείλονται στο πολυάσχολο πρόγραμμα της καθημερινότητάς σου; Η τακτική άσκηση, η οποία αγγίζει τα όρια της κουραστικής άσκησης, λειτουργεί πιεστικά και για το μυαλό, εκτός από το σώμα, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι υπερβολικά στρεσαρισμένη καθώς επιδίδεσαι σε ένα έντονο πρόγραμμα γυμναστικής.

Οι προπονήσεις μοιάζουν εξαιρετικά δύσκολες

Σε περίπτωση που το αγαπημένο σου workout, εκείνο που ακολουθείς εδώ και καιρό και βρίσκεις εξαιρετικά ενδιαφέρον για τις προκλήσεις του, έχει αρχίσει και σε κουράζει υπερβολικά ή αδυνατείς να το ολοκληρώσεις πλέον, τότε μάλλον χρειάζεσαι ένα διάλειμμα, ώστε οι μύες σου να μπορέσουν να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να βοηθήσουν το σώμα σου να κινηθεί αποτελεσματικά.   

Διάβασε επίσης: 5 κινήσεις για να απελευθερώσεις την ένταση και το στρες από το σώμα σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i