Τι είναι τo "fitness snacking" που έχει ανάγκη η fitness ρουτίνα σου;

Όταν το πρόγραμμα σου είναι υπερβολικά γεμάτο με υποχρεώσεις, τα "σνακ γυμναστικής" είναι αυτό που πιθανόν αναζητάς.

kettlebell iStock

Πολλές φορές το γεμάτο υποχρεώσεις καθημερινό σου πρόγραμμα σε "εμποδίζει" να φροντίσεις τη σωματική σου διάπλαση, αφήνοντας για λίγο (ή/και για πολύ) τη fitness ρουτίνα σου στην άκρη. Ωστόσο, το να παραμείνεις fit, εκπληρώνοντας τους στόχους ευεξίας που έχεις θέσει, συχνά δεν απαιτεί υπεράνθρωπες προσπάθειες, κόπο ή να βρεις ελεύθερο χρόνο εκεί που δεν υπάρχει. Χρειάζεται επιμονή και συστηματικές κινήσεις. Ακόμα και μικρές, όπως ας πούμε ένα σνακ.

Τώρα, ποια είναι η σχέση ανάμεσα σε ένα σνακ και τη γυμναστική, σίγουρα είναι απορίας άξιο ότι δεν αναφερόμαστε στα μικρά γεύματα που πρέπει να ακολουθείς πριν ή μετά από μια προπόνηση. Τo "fitness snacking" είναι το νέο trend στον κόσμο του αθλητισμού, που αναδύθηκε βασιζόμενο στην ανάγκη διατήρησης καλής σωματικής κατάστασης ακόμα και κάτω από πολύ πιεστικές χρονικά συνθήκες. Αυτό σημαίνει πως όταν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για μια ολοκληρωμένη συνεδρία γυμναστικής, παραδείγματος χάριν 45 λεπτών, έχεις την επιλογή να "σπάσεις" τον χρόνο αυτό σε μικρότερα κομμάτια, εκτελώντας διάφορες ασκήσεις σε διαφορετικές στιγμές μέσα στη μέρα.

Γιατί να επιλέξεις να αθληθείς με τον τρόπο αυτό;

Τo "fitness snacking" έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική τακτική στη διατήρηση της σωματικής και πνευματικής ευεξίας, ειδικά στην εποχή που διανύουμε, όπου οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας στερούν κάθε ελπίδα εύρεσης ελεύθερου χρόνου. Η εν λόγω τακτική είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όταν στοχεύεις να σμιλεύσεις και να τονώσεις διαφορετικές μυικές ομάδες. Για παράδειγμα, ένα σνακ γυμναστικής μπορεί να είναι τρία σετ των 15 επαναλήψεων push-ups, ενώ το επόμενο να εμπλέκει τους τετρακέφαλους μύες εκτελώντας 10 προβολές. Μάλιστα, σύμφωνα με μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου το 2018, απεδείχθη ότι τα σνακ άσκησης μπορούν να αποφέρουν οφέλη παρόμοια με εκείνα των μεγαλύτερων χρονικά προπονήσεων.

Πώς μοιάζει ένα πρόγραμμα με "σνακ γυμναστικής";

Στόχος της τακτικής αυτής είναι να μοιράσεις σε μικρότερα κομμάτια ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθείς ή θα ήθελες να ακολουθήσεις. Απλώς, χώρισε τις ασκήσεις σε μικρά σετ και ανάλογα τον χρόνο σου γυμνάσου. Παρακάτω μπορείς να ανακαλύψεις πως ακριβώς μοιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με "σνακ άσκησης":

Σνακ 1ο: Πέντε σετ των 20 push-ups (30 δευτερόλεπτα ανάπαυση μεταξύ των σετ)

Σνακ 2ο: Πέντε σετ των 15 έλξεων (ανάπαυση 30 δευτερολέπτων μεταξύ των σετ).

Σνακ 3ο: Τρία σετ των 30 squats (40 δευτερόλεπτα ξεκούραση μεταξύ των σετ)

Σνακ 4ο: Δύο σανίδες από 2μιση λεπτά η κάθε μία (20 δευτερόλεπτα ξεκούραση μεταξύ των σανίδων)

Σνακ 5ο: Τέσσερα σετ των 20 squats με άλμα (20 δευτερόλεπτα ανάπαυσης μεταξύ)

Θυμήσου: Τα σνακ άσκησης μπορούν να εκτελεστούν με μεγάλα διαλείμματα μεταξύ τους, εκτελώντας π.χ. το δεύτερο σνακ έπειτα από το πρώτο ακόμα και σε διάστημα μιας ώρας.

Διάβασε επίσης: Πώς η περισσότερη από την προβλεπόμενη καθημερινή άσκηση προάγει την μακροζωία;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i