Φόρμες εφίδρωσης: Ενισχύουν το αδυνάτισμα;

Τα ρούχα "αδυνατίσματος", που παγιδεύουν την θερμότητα του σώματος και αυξάνουν τα επίπεδα εφίδρωσης, συνίσταται από τους ειδικούς να χρησιμοποιούνται με μέτρο.

φορμες εφύδρωσης iStock

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται το hashtag #saunasuit έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 110 εκατομμύρια προβολές μόνο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, κάτι που αποδεικνύει ότι τα "ρούχα αδυνατίσματος" κερδίζουν όλο και περισσότερο την προσοχή των χρηστών. Δεν είναι λίγοι οι "ειδικοί" που μοιράζονται την εμπειρία τους στα social media, υποστηρίζοντας πως το εν λόγω ένδυμα τους έχει βοηθήσει να απαλλαγούν άμεσα από περιττά κιλά και ανεπιθύμητο λίπος, αφού προκαλεί στο σώμα έντονη εφίδρωση κατά την διάρκεια μιας προπόνησης. Μπορεί, ωστόσο να χρησιμοποιηθεί ευρέως η αυτή η τακτική αδυνατίσματος;

Τι είναι οι φόρμες εφίδρωσης ή στολή σάουνας;

Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός, ο οποίος μοιάζει με αθλητικό ένδυμα και έχει την υφή αδιάβροχου, σχεδιάστηκε για να προκαλεί έντονη εφίδρωση στο σώμα όταν κινείται, παγιδεύοντας στο εσωτερικό του την θερμότητα που παράγουμε καθώς αθλούμαστε. Μπορεί να κατασκευαστεί από διάφορα υλικά, με επικρατέστερο το νεοπρένιο, ένα ύφασμα που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για αθλητικούς εξοπλισμούς. Συνήθως οι φόρμες εφίδρωσης αποτελούνται από δύο κομμάτια ένα τζάκετ και ένα παντελόνι, τα οποία μπορούν να φορεθούν είτε μαζί, είτε ξεχωριστά ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αδυνατίσματος;

Σύμφωνα με τον Dr. Lance Dalleck, καθηγητή αθλητικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά, οι φόρμες εφίδρωσης αναπαριστούν την προσαρμογή του σώματος σε θερμότερες θερμοκρασίες, που συνήθως συναντάμε σε θερμό και υγρό εξωτερικό περιβάλλον και έχουν σκοπό να εκπαιδεύσουν το σώμα να αποδίδει στον μέγιστο βαθμό σε πιο ακραίες συνθήκες. "Η προσαρμογή στη θερμότητα έχει διάφορα οφέλη, όπως αυξημένο όγκο πλάσματος αίματος, γρηγορότερη  έναρξη εφίδρωσης και πιο αραιό ιδρώτα. Η αύξηση του όγκου του πλάσματος – δηλαδή του υγρού στοιχείου στο αίμα - είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να βελτιώσει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα"  αναφέρει χαρακτηριστικά ο Dr. Dalleck.

Εκτός από την αποβολή μεγαλύτερου όγκου υγρών στοιχείων από το σώμα μέσω του ιδρώτα, η αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στον μεταβολισμό μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης. "Μπορεί να αναμένεται ότι με τη χρόνια άσκηση με στολή σάουνας, θα υπάρξει συνολικά μεγαλύτερη θερμιδική δαπάνη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια βάρους" καταλήγει ο Dr. Dalleck.

Ποιοι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν και ποιοι καλό θα ήταν να τις αποφύγουν;

Μελέτη που ο Dr. Dalleck υπήρξε συν-συγγραφέας απέδειξε ότι οι στολές σάουνας πρόσφεραν αξιοσημείωτα οφέλη σε συμμετέχοντες που έπασχαν από παχυσαρκία. Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας, η οξείδωση του λίπους, το σωματικό βάρος και το ποσοστό σωματικού λίπους βελτιώθηκαν μετά από ένα πρόγραμμα άσκησης οκτώ εβδομάδων στο οποίο οι συμμετέχοντες γυμνάζονταν με ρούχα σάουνας, συγκρίνοντας το αποτέλεσμα με την γυμναστική με κανονικά ρούχα άσκησης.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές έρευνες που να καθορίζουν αν αυτές οι στολές είναι ασφαλείς για ορισμένους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, αναφέρει ο Dr Dalleck. "Τα άτομα με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες με τη θερμορύθμιση, ενώ θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους πριν χρησιμοποιήσουν μια στολή σάουνας κατά τη διάρκεια της άσκησης τους" εξηγεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i