Πρώτα cardio ή βάρη; Όσα πρέπει να γνωρίζεις για καλύτερα αποτελέσματα

Παρακάτω θα βρεις όσα πρέπει να γνωρίζεις για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

αρση_βαρων Istock

Όλοι γνωρίζουμε πως για να πετύχεις το τέλειο καλοσχηματισμένο σώμα που ονερεύεσαι, θα πρέπει να συνδυάσεις την cardio άσκηση με την άρση βαρών. Οι ασκήσεις cardio έχουν απίστευτα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεσή σου. Σκέψου ότι 30 λεπτά cardio άσκηση 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα αυξάνει τον καρδιακό σου ρυθμό κατά τη διάρκεια της άσκησης. Υπάρχουν πραγματικά πολλά οφέλη που προσφέρει το τρέξιμο και οποιαδήποτε μορφή άσκησης τόσο στην γενική υγεία του οργανισμού σου όσο και στη φυσική σου κατάσταση.

Ωστόσο, δεν είναι από μόνο του αρκετό! Ενώ οι cardio ασκήσεις δουλεύουν τους μύες σου, η άρση βαρών είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σου. Μπορεί τα βάρη του γυμναστηρίου να μοιάζουν με αληθινή πρόκληση, είναι το ίδιο σημαντικά με το cardio. Η άρση βαρών εκτός από το να δημιουργεί και να "χτίζει" μύες, συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Η ενδυνάμωση - και τόνωση των μυών - βοηθάει στο να καίει το σώμα περισσότερες θερμίδες. Επίσης, ενισχύει την ισορροπία και τη δύναμή σου. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι και οι δύο μορφές ασκήσεις είναι εξίσου απαραίτητες για τη φυσική σου κατάσταση.

Διάβασε επίσης: 5 πράγματα που θα συμβούν όταν αρχίσεις να σηκώνεις μεγαλύτερα βάρη

Τα θετικά της άρσης βαρών πριν το cardio

αρση_βαρων
Istock

Ιδανικά, η άρση βαρών θα πρέπει να γίνεται τρις φορές την εβδομάδα, καθώς αυτός είναι ένας ρυθμός που φαίνεται να αποδοτικός όσον αφορά το "χτίσιμο" μυών και την απώλεια βάρους.

Εάν ο στόχος σου είναι να τονώσεις τη μυϊκή σου κατάσταση θα πρέπει να κάνεις άρση βαρών πριν επισκεφθείς τον διάδρομο του γυμναστηρίου. Η προπόνηση με βάρη πριν από το cardio διατηρεί το γλυκογόνο, το οποίο είναι μια μορφή γλυκόζης που χρειάζεται το σώμα για ενέργεια. Με αυτό τον τρόπο, θα έχεις την καλύτερη απόδοσή γιατί θα έχεις περισσότερα διαθέσιμα καύσιμα. Εάν κάνεις πρώτα cardio, θα εξαντλήσεις μέρος αυτού του γλυκογόνου, μειώνοντας την ενέργειά σου.

Τα αρνητικά της άρσης βαρών πριν το cardio 

Εάν προετοιμάζεσαι για να τρέξεις σε μαραθώνιο, είναι προφανές ότι θα πρέπει να βάλεις ως προτεραιότητά σου τις cardio ασκήσεις. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Human Kinetics το 2014, όσοι έκαναν προπόνηση ενδυνάμωσης πριν από την προπόνηση αντοχής κουράστηκαν πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής ποδηλασίας.

Επίσης, το να πας κατευθείαν στα βάρη πριν ακόμη κάνεις μία προθέρμανση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς.

αρση_βαρων
Istock

Τα θετικά του cardio πριν από την άρση βαρών

Το να επιλέξεις να ξεκινήσεις με ασκήσεις αντοχής, θα προετοιμάσει το σώμα σου για να συνεχίσεις στα βάρη. Οι περισσότεροι προτιμούν ή το ένα ή το άλλο είδος άσκησης, αλλά ο συνδυασμός τους είναι αυτός που υπόσχεται εκπληκτικά αποτελέσματα.

Εάν ο πρωταρχικός σου στόχος είναι να δεις το νούμερο της ζυγαριάς σου να πέφτει, τότε καλό είναι να θέσεις ως προτεραιότητα το cardio. Οι ασκήσεις αντοχής καίνε περισσότερες θερμίδες, λίπος και μάζα σώματος. 

τρεξιμο_ωφελη
Istock

Τα αρνητικά του cardio πριν από την άρση βαρών 

Σε περίπτωση που ξεκινήσεις με ένα έντονο μάθημα zumba ή 1 ώρα διάδρομο, τότε πολύ πιθανόν να φτάσεις εξαντλημένη στις ασκήσεις με βάρη. Αυτό λοιπόν θα αποδυναμώσει την προσπάθειά σου να χτίσεις μύες, ενώ ακόμη χειρότερα μπορεί να σε οδηγήσεις σε ζάλη.

Τριάντα λεπτά cardio πριν την άρση βαρών, είναι ο ιδανικός χρόνος για να προθερμάνεις το σώμα σου και να αποδόσεις καλύτερα στις ασκήσεις ενδυνάμωσης. Στο βασικό ερώτημα "πρώτα cardio ή βάρη", η απάντηση ποικίλει ανάλογα με τον στόχο σου, για να έχεις όμως τη βέλτιστη απόδοση στο σώμα σου τότε είναι καλύτερα να ξεκινάς με τα βάρη και να ολοκληρώνεις με ένα cardio. 

αρση_βαρων
Istock

Διάβασε επίσης: Να γιατί δεν καις λίπος όταν τρέχεις στον διάδρομο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i