Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις το πρόγραμμα προπόνησης;

Μερικοί βασικοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβεις υπόψη.

Προπόνηση unsplash

Το να ξεκινάς ένα fitness ταξίδι είναι μια αξιοθαύμαστη προσπάθεια, αλλά η διαδρομή για την επίτευξη των στόχων της φυσικής κατάστασης μπορεί να δημιουργήσει διάφορες δυσκολίες και απορίες. Μια κοινή ερώτηση που προκύπτει στον κόσμο της φυσικής κατάστασης είναι: "Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις το πρόγραμμα προπόνησής σου;". Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι συγκεκριμένη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των στόχων φυσικής κατάστασης, του επιπέδου εμπειρίας και των ατομικών προτιμήσεων. Δες παρακάτω μερικούς βασικούς παράγοντες που θα πρέπει να λάβεις υπόψη. 

Κατανόηση των στόχων σου

Ο πρώτος και κύριος παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν αποφασίζεις πόσο συχνά να αλλάζεις το πρόγραμμα προπόνησής σου είναι οι στόχοι της φυσικής σου κατάστασης. Οι στόχοι θα υπαγορεύσουν το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για να κάνεις προσαρμογές στη ρουτίνα σου. Ακολουθούν ορισμένοι κοινοί στόχοι φυσικής κατάστασης και οι επιπτώσεις τους στις αλλαγές προγράμματος:

Δύναμη και μυϊκή αύξηση: Εάν ο πρωταρχικός σου στόχος είναι να χτίσεις δύναμη και μυς, συνιστάται γενικά να ακολουθείς ένα σταθερό πρόγραμμα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, συχνά 8-12 εβδομάδες. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να προσαρμοστεί στις συγκεκριμένες κινήσεις και να αυξήσει προοδευτικά το βάρος που σηκώνεται. Μετά από αυτό το διάστημα, μπορείς να εισάγεις παραλλαγές και αλλαγές για να διατηρήσεις τους μυς σου ενεργοποιημένους.

Απώλεια λίπους: Για άτομα που θέλουν να χάσουν το υπερβολικό σωματικό λίπος, η παραλλαγή μπορεί να γίνει πιο συχνά, συνήθως κάθε 4-6 εβδομάδες. Η αλλαγή των ασκήσεων, του εύρους επαναλήψεων και της έντασης της προπόνησης μπορεί να διατηρήσει τον μεταβολισμό σου ενεργό.

Αθλητικές επιδόσεις: Οι αθλητές που στοχεύουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους σε συγκεκριμένα αθλήματα ή δραστηριότητες μπορεί να κάνουν αλλαγή των μεταβλητών προπόνησης με δομημένο τρόπο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτές οι αλλαγές συχνά συμπίπτουν με την αγωνιστική περίοδο και εκείνη εκτός σεζόν.

Γενική φυσική κατάσταση: Εάν προπονείσαι για γενική υγεία και φυσική κατάσταση, μπορείς να διατηρήσεις μια πιο σταθερή ρουτίνα με περιοδικές αλλαγές κάθε 6-8 εβδομάδες για να αποτρέψεις την πλήξη και να τονώσεις τη συνεχή πρόοδο.

Αερόβια άσκηση για κάψιμο λίπους: Το 15' πρόγραμμα - express για να σμιλεύσεις σώμα

Ακούγοντας το σώμα σου

Ενώ το να έχεις ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές προγράμματος μπορεί να είναι χρήσιμο, είναι εξίσου σημαντικό να ακούς το σώμα σου. Δώσε προσοχή στο πώς ανταποκρίνεται το σώμα σου στο τρέχον πρόγραμμα προπόνησής σου. Σημάδια υπερβολικής προπόνησης, εξάντλησης ή στασιμότητας μπορεί να υποδηλώνουν ότι ήρθε η ώρα για μια αλλαγή. Τα συνηθισμένα σημάδια περιλαμβάνουν επίμονη κόπωση, μειωμένο κίνητρο και αλλαγές στη σωματική διάπλαση.

Προσαρμοστική αντίσταση

Το σώμα σου είναι μια απίστευτα προσαρμοστική μηχανή. Με την πάροδο του χρόνου, γίνεται πιο αποτελεσματικό στην εκτέλεση των ασκήσεων και των ρουτινών στις οποίες το υποβάλλεσαι επανειλημμένα. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως προσαρμοστική αντίσταση, μπορεί να εμποδίσει την πρόοδό σου. Η περιοδική αλλαγή του προπονητικού σου προγράμματος μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις αυτά τα εμπόδια και να εξασφαλίσεις συνεχή βελτίωση.

Ποικιλία στην προπόνηση

Η αλλαγή του προπονητικού σας προγράμματος δε σημαίνει απαραίτητα ότι ξεκινάς από το μηδέν. Μπορείς να εισάγεις ποικιλία αλλάζοντας συγκεκριμένες πτυχές της προπόνησής σου, όπως η επιλογή άσκησης, η ένταση, ο όγκος ή η συχνότητα προπόνησης. Αυτή η παραλλαγή μπορεί να κρατήσει τα πράγματα ενδιαφέροντα και να προκαλέσει το σώμα σου με νέους τρόπους χωρίς να απαιτείται πλήρης αλλαγή του προγράμματός σου.

Συμβουλευτική με επαγγελματίες

Εάν δεν είσαι σίγουρη για το πότε και πώς να αλλάξεις το πρόγραμμα προπόνησής σου, η αναζήτηση καθοδήγησης από επαγγελματίες φυσικής κατάστασης, όπως personal trainers ή προπονητές, μπορεί να είναι πολύτιμη. Μπορούν να αξιολογήσουν τις ατομικές σου ανάγκες, να σχεδιάσουν προσαρμοσμένα προγράμματα και να παρέχουν συμβουλές από ειδικούς για το πότε και πώς να κάνεις αλλαγές.

► Ενώ μερικοί μπορεί να επωφεληθούν από πιο συχνές αλλαγές για να αποτρέψουν την πλήξη και την προσαρμοστική αντίσταση, άλλοι μπορεί να έχουν μεγαλύτερα αποτελέσματα αν τηρήσουν μια ρουτίνα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα για να κατακτήσουν συγκεκριμένες δεξιότητες ή να αποκτήσουν δύναμη. Το "κλειδί" είναι να επιτύχεις μια ισορροπία μεταξύ συνέπειας και ποικιλίας και να ακούς το σώμα σου.

Τα δύο πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στους κλασικούς κοιλιακούς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i