Γιατί δεν πρέπει να γυμνάζεσαι με άδειο στομάχι;

Μάθε πώς μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή σου η έλλειψη φαγητού πριν την προπόνηση- Και πότε να φας πριν επισκεφθείς το γυμναστήριο.

γυμναστικη_διατροφη Istock

Ενώ ετοιμάζεσαι να παρακολουθήσεις το επόμενο cardio μάθημα ή ένα έντονο TRX lesson στις 6 το απόγευμα, σκέφτεσαι ότι πρέπει πρώτα να καταναλώσεις ένα θρεπτικό σνακ. Τελικά, όμως, αποφασίζεις να το παραβλέψεις, καθώς πιστεύεις ότι θα μειώσει την απόδοσή σου. Ωστόσο, το να γυμνάζεσαι με άδειο στομάχι, δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Το σώμα σου ανταποκρίνεται περισσότερο στην άσκηση, όταν είναι "γεμάτο" ενέργεια. 

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα σου χρησιμοποιεί αποθηκευμένες μορφές υδατανθράκων, γνωστών ως γλυκογόνων, στο συκώτι και στους μύες σου για περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής (ACSM). Το συκώτι σου  θα διασπάσει το γλυκογόνο, καθώς ιδρώνεις για να διατηρήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σου, τα οποία οι μύες σου θα χρησιμοποιήσουν για ενέργεια εκτός από τις δικές τους αποθήκες γλυκογόνου, σύμφωνα με την κλινική του Cleveland.

Το σώμα σου μπορεί να αποθηκεύσει αρκετό γλυκογόνο για να σε υποστηρίξει μέσω μιας προπόνησης μέτριας έντασης ή μικρής διάρκειας, σύμφωνα με το ACSM. Όταν αυτό το γλυκογόνο σχεδόν εξαντληθεί, το σώμα σου μπορεί να στραφεί σε λιπαρά οξέα για καύσιμο, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Διάβασε επίσης: 10 συμβουλές για να μεγιστοποιήσεις τα αποτελέσματα της άσκησης

Γιατί δεν πρέπει να γυμνάζεσαι με άδειο στομάχι

γευμα_προπονηση
Istock

 

Η παράλειψη του γεύματος ή του σνακ πριν από την προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία σου. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, κόπωση και δυσφορία ενώ ασκούνται με άδειο στομάχι, σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη.

Εάν η προπόνησή σου είναι διάρκειας μόνο 20 λεπτών και χαμηλής έντασης (ας πούμε, ένα μάθημα γιόγκα), το να έχεις ένα γεύμα πριν την προπόνηση μπορεί να μην επηρεάσει κατά πολύ την απόδοσή σου.

Εάν, ωστόσο, ασκείσαι περισσότερο από 45 λεπτά ή μία ώρα, τρώγοντας εκ των προτέρων, θα επιτρέψεις στο σώμα σου να έχει περισσότερη ενέργεια και περισσότερη δύναμη και αντοχή κατά την διάρκεια της προπόνησης.

Συστήνεται η κατανάλωση γεύματος ή σνακ 90 λεπτά πριν την προπόνηση. Μπορεί να είναι κάτι πολύ μικρό όπως μια μπανάνα, μια μικρή μερίδα φρούτων ή ένα κομμάτι τοστ. Βέβαια, αν δεν έχεις φάει τις τελευταίες δύο ώρες πριν την προπόνησή σου, δεν πρόκειται να πάθεις κάτι κακό, αλλά πιθανότατα να έχεις χαμηλότερη απόδοση και ένα δυσάρεστο συναίσθημα σε σύγκριση με το αν είχες γυμναστεί με γεμάτο στομάχι.

Διάβασε επίσης: 7 μύθοι για την αερόβια άσκηση που σε κάνουν να καις λιγότερο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i