Αντιμετώπισε ιώσεις και γρίπη με αυτή την απλή άσκηση

577.909 ενήλικες συμετείχαν στη μελέτη παρατήρησης για τη σχέση μεταξύ γρίπης/ πνευμονίας και σωματικής άσκησης.

flu istock

Η περίοδος των ιώσεων και της γρίπης σαρώνει ήδη την Ελλάδα. Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να προσφέρει προστασία, αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη: μία άσκηση που φαίνεται να αποτελεί "ασπίδα" κατά των ιώσεων και της γρίπης.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine η αερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες προς τους συμμετέχοντας της μελέτης ήταν να ακολουθήσουν 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα άσκησης που συλλέχθηκαν από 577.909 ενήλικες από το 1998 έως το 2018, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν αυτό το πρόγραμμα κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια.

Διάβασε επίσης: Ιώσεις: Γιατί δεν πρέπει να πάρεις ψευδάργυρο και βιταμίνη C;

γριπη_ασκηση
Istock

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που τηρούσαν τη σύσταση είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πνευμονία ή γρίπη σε σχέση με εκείνους που δεν ασκούνταν. Για τα άτομα που ασκούνταν 301 έως 600 λεπτά την εβδομάδα, ο κίνδυνος μειώθηκε στο μισό. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι το όφελος προήλθε από την αερόβια άσκηση που βοηθά στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος.

Η αερόβια άσκηση, η οποία περιλαμβάνει γρήγορο/ταχύ περπάτημα, κολύμπι, τρέξιμο, αναρρίχηση αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και προκαλεί εφίδρωση με αποτέλεσμα να αποβάλλονται τοξίνες. Εκτός από τη διατήρηση της καλής υγείας και την αποτροπή σοβαρών ασθενειών, η τακτική σωματική δραστηριότητα φαίνεται ότι μπορεί επίσης να προστατεύσει από το θάνατο από γρίπη ή πνευμονία, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία.

Οι ερωτηθέντες απάντησαν πόσο συχνά έκαναν 10 ή περισσότερα λεπτά αερόβια άσκηση με έντονη ένταση και ελαφριά ή μέτριας έντασης. Και ρωτήθηκαν πόσο συχνά έκαναν δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης. Στη συνέχεια, κάθε άτομο κατηγοριοποιήθηκε ανάλογα με το πόσο καλά πέτυχε τους προτεινόμενους εβδομαδιαίους στόχους αερόβιας δραστηριότητας + μυϊκής ενδυνάμωσης.

"Αν και τα 10-150 λεπτά/εβδομάδα συχνά χαρακτηρίζονται ως "ανεπαρκή" επειδή πέφτουν κάτω από τη συνιστώμενη διάρκεια, μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία σε σχέση με τη σωματική αδράνεια", αναφέρουν οι ερευνητές.

Όταν επρόκειτο για δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης, σε σύγκριση με λιγότερες από 2 εβδομαδιαίες συνεδρίες, η επίτευξη του εβδομαδιαίου στόχου των 2 συσχετίστηκε με 47% χαμηλότερο κίνδυνο, αλλά 7 ή περισσότερες συνεδρίες συσχετίστηκαν με 41% υψηλότερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: "Οι προσπάθειες για τη μείωση της θνησιμότητας από γρίπη και πνευμονία μεταξύ των ενηλίκων μπορεί να επικεντρωθούν στη μείωση της αδράνειας στην αερόβια άσκηση και στην αύξηση της αερόβιας δραστηριότητας μέσα στην εβδομάδα".

Διάβασε επίσης: 3 έξυπνες συμβουλές για να δώσεις δύναμη στο ανοσοποιητικό σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i