3 τρόποι να συμπαθήσεις το τρέξιμο (έστω και λίγο)

Αν δεν σου αρέσει το τρέξιμο, ίσως αυτές οι συμβουλές να σε βοηθήσουν να το συμπαθήσεις.

run istock

Σου φαίνεται δύσκολο και βαρετό το τρεξιμο; Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις; Τα οφέλη που έχει το τρέξιμο είναι πάρα πολλά και για τη σωματική σου υγεία αλλά και την ψυχική.

Κάνε ένα restart με τον δικό σου ρυθμό και βάλε τους δικούς σου στόχους και σταδιακά θα δεις ότι το τρέξιμο θα γίνει το αγαπημένο σου.

Τρέξιμο: Τα do’s and don’ts των αρχάριων

1. Ξεκίνα με χαλαρό ρυθμό

Άν θέλεις να τρέξεις σαν τον Usain Bolt τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απογοητευτείς και θα σταματήσεις. Ξεκίνα με έναν χαλαρό ρυθμό και μην σκέφτεσαι αυτό που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους ότι δηλαδή ”πρέπει να ξεκινήσουν να τρέχουν γρήγορα”. Έτσι θα απολαύσεις την όλη διαδικασία του τρεξίματος.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Science and Medicine in Sport έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί από τους αρχάριους δρομείς σταματούν λόγω τραυματισμών. Το να πηγαίνεις αργά και σταθερά δεν έχει οφέλη μόνο για το πόσο απολαυστικό σου φαίνεται το τρέξιμο, αλλά και για την υγεία σου. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology έδειξε ότι οι δρομείς με πιο αργό ρυθμό είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από τους μη δρομείς ή τους δρομείς με γρήγορο ρυθμό.

Πώς θα καταλάβεις αν πηγαίνεις αρκετά αργά: Ξεκίνα να τραγουδάς δυνατά και δες αν δυσκολεύεσαι να ανασάνεις ή ξεκίνα μια συζήτηση ενώ τρέχεις κι εάν η συζήτηση γίνεται με δυσκολία, επιβράδυνε τον ρυθμό σου.

2. Τρέξε με παρέα

Άν προτιμήσεις να πας με τον συντροφό σου, μια φίλη ή ακόμα και με μια ομάδα που έχεις γίνει μέλος στα social (outdoor running team) θα κάνει το τρέξιμο πιο ευχάριστο και θα σου δώσει ένα κίνητρο και μια συνέπεια στο να μείνεις πιστή στο ραντεβού σου με το τρέξιμο. Οι ειδικοί μάλιστα λένε πόσο βοηθάει και στην ψυχική υγεία το να τρέχεις με παρέα και να γίνεσαι μέλος μιας ομάδας.

3. Μην μπεις στη διαδικασία σύγκρισης

Το να παρατηρείς τους άλλους πόσο γρήγορα τρέχουν, μόνο καλό δεν σου κάνει. Ο καθένας έχει τον δικό του ρυθμό και τη δική του φυσική κατάσταση. Το να τρέξεις με αργό ρυθμό και να καταφέρεις να τερματίσεις ενώ στην αρχή δυσκολευόσουν είναι μια επιτυχία για σένα καθώς κατάφερες να πετύχεις τους στόχους που είχες βάλει. Γι' αυτό σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους κοιτώντας τις αποδόσεις τους αλλά εστίασε από πού ξεκίνησες και τι έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα.

Τέλος, διασκέδασέ το. Αν έβλεπες τα Φιλαράκια θα θυμάσαι πώς η Φοίβη διασκέδαζε όταν έτρεχε! 

Πώς θα βοηθήσεις το σώμα σου στο τρέξιμο;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i