Ποια προπόνηση εξισορροπεί τις ορμόνες σου και συμβάλλει στην καύση λίπους;

Αυτή η προπόνηση βάζει σε τάξη τις ορμόνες που ευθύνονται για την αύξηση βάρους και τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

HIIT istock

Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, που ονομάζεται επίσης προπόνηση HIIT, θεωρείται μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, της αναπνευστικής αντοχής και της μεταβολικής λειτουργίας.

Έρευνες δείχνουν ότι οι προπονήσεις HIIT βοηθούν στην καύση λίπους σε σύντομο χρονικό διάστημα και βελτιώνουν τη σωματική απόδοση. Μάλιστα, οι προπονήσεις HIIT έχουν την ικανότητα να μεταμορφώνουν το σώμα και τη φυσική σου κατάσταση λόγω της επίδρασής τους σε τουλάχιστον τρία σημαντικά συστήματα μέσα στο σώμα:

  1. Η καρδιαγγειακή υγεία και αντοχή
  2. Η ικανότητα του σώματός σου να χρησιμοποιεί οξυγόνο
  3. Τα επίπεδα των ορμονών σου

Ποιες ορμόνες εξισορροπεί;

Θεωρείται εργαλείο ενίσχυσης του μεταβολισμού, αφού η HIIT βοηθά το σώμα να καίει λίπος ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης. Ποιες ορμόνες μπορεί να ισορροπήσει;

1. Γκρελίνη

Η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την αύξηση βάρους και τις διατροφικές συνήθειες, καθώς πιστεύεται ότι είναι η μόνη ορμόνη που διεγείρει την όρεξη. Ουσιαστικά, είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στη λιγούρα για γλυκό, αλμυρό και τηγανητό φαγητό.

2. Λεπτίνη 

Γνωστή ως η "ορμόνη της πείνας" γιατί σου δίνει την αίσθηση ότι νιώθεις "γεμάτη". Ενημερώνοντας τον εγκέφαλό σου ότι έχεις χορτάσεις, η λεπτίνη είναι το κλειδί για να διατηρήσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου.

3. Τεστοστερόνη

Τέσσερα στοιχεία σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις της τεστοστερόνης με τις δύο παραπάνω ορμόνες περιλαμβάνουν:

  1. Τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης προάγουν την απώλεια βάρους
  2. Η τεστοστερόνη αναστέλλει την απελευθέρωση λεπτίνης στο σώμα
  3. Τα μειωμένα επίπεδα λεπτίνης προάγουν την αύξηση βάρους
  4. Και οι δύο ορμόνες έχει παρατηρηθεί να αυξάνονται μετά από HIIT

Θεωρητικά, η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης επιδρά ως τραμπάλα σε αυτές τις δύο βασικές ορμόνες (τεστοστερόνη και λεπτίνη) που συνήθως αντεπιτίθενται η μία στην άλλη, αλλά προάγουν το ίδιο επιθυμητό αποτέλεσμα απώλειας βάρους. Το ερώτημα είναι: "Είναι αρκετή η ποσότητα λεπτίνης που παράγεται ως αποτέλεσμα της HIIT για να εξουδετερώσει την ικανότητα της τεστοστερόνης να επιβραδύνει την απελευθέρωση λεπτίνης;"

Λοιπόν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Endocrine, η απάντηση είναι "ναι". Προφανώς, οι προπονήσεις υψηλής έντασης προωθούν ένα πολύ μοναδικό περιβάλλον όπου η λεπτίνη δεν επηρεάζεται από την αύξηση της τεστοστερόνης και τις επιπτώσεις που έχει, καθώς δεν βρέθηκε καμία σχέση μεταξύ των δύο σε μια κλινική δοκιμή. Κάνοντας προπονητικές ασκήσεις HIIT, λαμβάνεις το όφελος και των δύο ορμονών που προάγουν την απώλεια βάρους.

Επιπλέον, ερευνητές της Επιστήμης Υγείας και Άσκησης από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ στο Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξαν ότι διάφορα επίπεδα ορμονών σε άτομα που έκαναν προπόνηση HIIT είχαν ως αποτέλεσμα:

  • Η γκρελίνη να μειωθεί μετά από 30 λεπτά αποκατάστασης.
  • Η αυξητική ορμόνη (μια ορμόνη που αποδίδεται στην απώλεια βάρους) να αυξηθεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διαλειμματική προπόνηση επηρεάζει και άλλες ορμόνες εκτός από τη γκρελίνη και τη λεπτίνη.

Σημαντική σημείωση

Όπως κάθε δραστηριότητα, είναι σημαντικό να την εκτελείς σωστά, ώστε να έχεις αποτέλεσμα.  Το ίδιο ισχύει και για τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης. Για να μεγιστοποιήσεις την προπόνηση HIIT, είναι καλύτερο να γυμνάζεσαι το πρωί για να ελέγξεις τη γκερλίνη και τη λεπτίνη.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physiology, η άσκηση με άδειο στομάχι έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Όχι μόνο συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και στην απώλεια βάρους, αλλά έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει την επιθυμία να τρως ανθυγιεινά σνακ.

HIIT: Τι είναι η διαλειμματική προπόνηση; Έτσι θα χάσεις βάρος υγιεινά!

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i