Ένα ζήτημα που προκύπτει όταν κάποιος αποφασίζει να ξεκινήσει μια δίαιτα είναι η αναπόφευκτη απώλεια μυϊκής μάζας, η οποία συνήθως συνοδεύει την απώλεια λίπους.
Αυτή η μυϊκή απώλεια μπορεί να φτάσει έως και το 30% του συνολικού βάρους που χάνεται. Δυστυχώς, η μείωση του μυϊκού ιστού οδηγεί σε πτώση του μεταβολικού ρυθμού. Αν δεν έχεις τη δύναμη να διατηρείς τις θερμίδες σου σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, το βάρος που έχεις χάσει πιθανότατα θα επιστρέψει με γοργούς ρυθμούς μόλις οι θερμίδες αυξηθούν.
Αυτός ο κίνδυνος προκαλεί ανησυχία σε πολλούς που προπονούνται, οι οποίοι επιλέγουν συχνά να διατηρούν λίγο υψηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους, προτιμώντας έτσι να μην χάσουν και λίγη μυϊκή μάζα.
Ο Γεώργιος Γιαννικέλης, ειδικός σε θέματα bodybuilding και fitness αναλύει πώς γίνεται να χάσεις λίπος χωρίς όμως να χάσεις και μυϊκή μάζα.
Μηδενικά ποσοστά λίπους και διατήρηση μυϊκής μάζας
Ένα στοιχείο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι οι bodybuilders και οι άνθρωποι που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εμφάνισή τους καταφεύγουν σε αναβολικές ουσίες προκειμένου να χάσουν λίπος και όχι μυς. Όταν οι θερμίδες μειωθούν κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο, μπορεί να προκύψει απώλεια λίπους, αλλά παράλληλα θα χαθεί και κάποιο ποσοστό μυϊκής μάζας. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην επιτυγχάνεται η επιθυμητή σφιχτή και γερή εμφάνιση, αλλά μάλλον μια καταβεβλημένη και αδύνατη εικόνα, που σίγουρα δεν θα ικανοποιήσει. Οι αναβολικές ουσίες, η αυξητική ορμόνη και κυρίως η ινσουλίνη είναι γνωστό ότι προσφέρουν αποτελεσματική προστασία στον άλιπο μυϊκό ιστό από τη διαδικασία της αποικοδόμησης. Ωστόσο, ακόμη και με εκτενή χρήση τέτοιων ουσιών, η διατροφή παραμένει καθοριστικός παράγοντας για το τελικό αποτέλεσμα κάθε δίαιτας. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αν κάποιος επιλέξει να χρησιμοποιήσει φάρμακα, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει μυϊκή μάζα αν δεν ακολουθήσει σωστά το διατροφικό του πλάνο.
Τελικά υπάρχει τρόπος να μην υπάρχει απώλεια της μυϊκής μάζας;
Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, υπάρχει τρόπος και η πρωτεΐνη αποτελεί το κύριο συστατικό που απαιτείται για την οικοδόμηση μυϊκής μάζας, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι περισσότεροι την συσχετίζουν άμεσα με την ανάπτυξη των μυών. Γι’ αυτό το λόγο, πολλοί bodybuilders και επαγγελματίες αθλητές καταναλώνουν καθημερινά έως και 300 γραμμάρια πρωτεΐνης,
Ωστόσο, αν εξετάσουμε τον μηχανισμό της μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ένα ανώτατο όριο στην ποσότητα πρωτεΐνης που μπορεί να αξιοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό, το οποίο κυμαίνεται περίπου στα 20-25 γραμμάρια ανά γεύμα.
Στην περίπτωση των ατόμων άνω των 40 ετών, η ιδανική δόση αυξάνεται στα 40 γραμμάρια, λόγω της αναβολικής αντίστασης, δηλαδή της δυσκολίας που έχουν τα αμινοξέα να εισέλθουν στα μυϊκά κύτταρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το σώμα αδυνατεί να απορροφήσει μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεΐνης, αλλά οι ποσότητες που υπερβαίνουν τα παραπάνω νούμερα χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, όπως η φυσιολογική υποστήριξη οργάνων και η οικοδόμηση άλλων ιστών (όπως τα μαλλιά και το δέρμα). Εδώ, εστιάζουμε αποκλειστικά στη μυϊκή ανάπτυξη, όπου η δόση των 20-40 γραμμαρίων ανά γεύμα είναι καθοριστική.
Διάβασε επίσης:
Η νέα μέθοδος για μεγαλύτερη καύση θερμίδων σε λιγότερο χρόνο
Μπορείς να αυξήσεις τη μυϊκή μάζα με το περπάτημα;
Πώς θα αυξήσεις τη μυϊκή μάζα μετά τα 50; Τι προτείνουν οι ειδικοί
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr