6 τρόποι που τα φυτά επηρεάζουν θετικά την ψυχολογία σου

Ακόμα και μία μικρή βόλτα στο κοντινό σου πάρκο, θα βελτιώσει σημαντικά την ημέρα σου.

φυτά unsplash

Δεν προτείνουν τυχαία οι interior designers να προσθέσεις στον χώρο σου - εξωτερικό ή εσωτερικό - φυτά, καθώς πέρα από το καλό feng shui, προσφέρουν επίσης πολλά οφέλη στην ψυχική υγεία ενός ατόμου. Το ίδιο συστήνουν να κάνεις και σε χώρους εργασίας, καθώς με αυτό τον τρόπο η ηρεμία θα συνοδεύει την ημέρα σου. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2019, αποδείχθηκε πως το να ζεις και να κινείσαι σε χώρους με πράσινο, όσο και το να ασχολείσαι με τη φροντίδα και την καλλιέργεια ενός κήπου, μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη ζωή σου σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά σου και την ψυχική σου υγεία, ανεξάρτητα την ηλικία σου. Ποια είναι αυτά τα οφέλη;

Μείωση του στρες

Αποδεδειγμένα η ενασχόληση με τα φυτά έχει ως αποτέλεσμα τη γρήγορη "ανάρρωση" από την ψυχολογική κούραση, ρίχνοντας τους παλμούς της καρδιάς στο φυσιολογικό και μειώνοντας την πίεση και κατ'επέκταση το άγχος. 

Καλύτερη μνήμη

Σύμφωνα με αρκετές έρευνες στο πεδίο, αποδείχθηκε πως άτομα που κινούνταν κοντά σε πράσινα μέρη και φυσικά περιβάλλοντα είχαν καλύτερη συγκέντρωση και μνήμη σε αντίθεση με εκείνους που περνούσαν από αστικά μέρη με κίνηση στον δρόμο.

Μεγαλύτερη συγκέντρωση και παραγωγικότητα

Μαθητές και εργαζόμενοι που είχαν στον χώρο τους φυτά ή θέα το φυσικό περιβάλλον ανέπτυξαν μεγαλύτερη συγκέντρωση και παραγωγικότητα, ενώ παράλληλα ήταν πιο ήρεμοι και σε καλύτερη διάθεση από εκείνους που δεν σχετίζονταν καθόλου με τα φυτά. Παράλληλα, στους μαθητές που έχουν διαγνωστεί με Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας ή ΔΕΠΥ, μία έρευνα έδειξε πως ακόμα και μικρά διαλείμματα σε πάρκα βελτίωσαν τη συγκέντρωσή τους όσο και τη λειτουργία της μνήμης τους. 

Διαβάστε Επίσης

Μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης

Όπως παραπάνω αναφέρθηκε πως η ενασχόληση με τα φυτά έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της διάθεσης και του στρες, μία κορεάτικη έρευνα μελέτησε την επιρροή του φυσικού περιβάλλοντος σε ασθενείς με κατάθλιψη. Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα που πραγματοποίησαν τη θεραπεία τους σε περιβάλλοντα που έμοιαζαν με δάση, μείωσαν κατά πολύ τα συμπτώματα της ασθένειας, σε αντίθεση με εκείνους που έκαναν το ίδιο σε χώρους νοσοκομείου. Να σημειωθεί πως το γκρουπ που επιλέχθηκε στο φυσικό περιβάλλον παρουσίασε 20% με 30% υψηλότερα ποσοστά πλήρους ύφεσης σε σύγκριση με μια ομάδα που έπαιρνε συνήθως φάρμακα. 

Μεγαλύτερη δημιουργικότητα

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι ζωγράφοι, συγγραφείς και γενικότερα καλλιτέχνες είχαν ως έμπνευσή τους τη φύση για τα σημαντικότερα έργα τους. Άλλωστε, ακόμα και μία βόλτα σε ένα πάρκο ή σε κοντινό φυσικό περιβάλλον έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της δημιουργικότητας και της διάθεσής μας. 

Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Πέρα όμως από τις υπόλοιπες "θεραπευτικές" ιδιότητες, η ενασχόληση με το φυσικό περιβάλλον έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Όπως έδειξε η αρχική έρευνα, η διάθεση σε άντρες και γυναίκες βελτιώθηκε σημαντικά, όσο και η αυτοπεποίθησή τους, όταν μάλιστα υπήρχε και η παρουσία νερού στο φυσικό περιβάλλον. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i