Διαταραχή ελλειματικής προσοχής; Η Μεσογειακή διατροφή «φάρμακο» για τα παιδιά με υπερκινητικότητα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι, η κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης και περισσότερων λαχανικών και ψαριών μπορεί να μειώσει την έλλειψη προσοχής και την υπερκινητικότητα στα παιδιά.

παιδί και διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή είναι διάσημη για τη θετική της επίδραση στον εγκέφαλο, ειδικότερα στους μεγαλύτερους ανθρώπους. Οι γιατροί τη συστήνουν για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ και την προστασία του εγκεφάλου από τη γήρανση. Τώρα, νέα έρευνα υποδεικνύει πως η συγκεκριμένη διατροφή θα μπορούσε επίσης να είναι ευεργετική και για τον εγκέφαλο πολύ νεότερων ανθρώπων.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Pediatrics, βρήκε πως τα παιδιά που δεν ακολουθούσαν πιστά την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή ήταν 7 φορές πιο πιθανό να έχουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) από τα παιδιά που η διατροφή τους στηρίζονταν στις αρχές της μεσογειακής δίαιτας. Γενικά, τα παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας έτρωγαν περισσότερη ζάχαρη και επεξεργασμένες τροφές από τους συνομηλίκους τους και λιγότερα φρούτα, λαχανικά και ψάρια.

“Η υπερκινητικότητα των παιδιών μπορεί να εκδηλώνεται μέσα από τις διατροφικές τους συνήθειες” επισημαίνει ο δρ Eric Hollander, ψυχίατρος στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore της Νέας Υόρκης.

Πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια, καθώς και υγιεινά λιπαρά από τροφές όπως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και αβοκάντο, η μεσογειακή διατροφή κατατάσσεται συνεχώς μεταξύ των πιο υγιεινών στον κόσμο. Για το 2016, μια ομάδα ειδικών στα θέματα υγείας και διατροφής την κατέταξε ως δεύτερη καλύτερη δίαιτα για υγεία και την απώλεια βάρους.

Η μεσογειακή διατροφή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια και σε ορισμένους ακόμη ξηρούς καρπούς και φυτά. Τα ω3 παίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία, βελτιώνοντας τη μάθηση και τη μνήμη και κρατώντας μακριά διαταραχές διάθεσης όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα βασικών λιπαρών οξέων και σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Μελέτη έδειξε πως αγόρια με χαμηλότερα επίπεδα ω3 είχαν περισσότερα μαθησιακά και συμπεριφορικά προβλήματα. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με την επίδραση των συμπληρωμάτων ω3 σε παιδιά με συμπτώματα ΔΕΠΥ δεν έχει δώσει ακόμη σαφή αποτελέσματα.

Διαταραχή ελλειματικής προσοχής; Η Μεσογειακή διατροφή «φάρμακο» για τα παιδιά με υπερκινητικότητα - εικόνα 1

Μια πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να κάνει μόνο καλό

Η μελέτη δεν αποδεικνύει πως μια μεσογειακή δίαιτα μπορεί να αποτρέψει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ. Οι ερευνητές όμως επισημαίνουν εμφατικά πως ο περιορισμός της ζάχαρης και του πρόχειρου φαγητού από τη διατροφή ενός παιδιού είναι έτσι κι αλλιώς ωφέλιμος.

“Η βασική μας σύσταση είναι να εστιάσουν οι κλινικοί γιατροί στη διατροφή όχι με την προσμονή ότι οι διατροφικές αλλαγές βελτιώνουν τη συμπεριφορά αλλά γνωρίζοντας πως τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι πιο πιθανό να ακολουθούν πιο ανθυγιεινή διατροφή” συμπέραναν οι συγγραφείς της μελέτης. “Αυτό το στοιχείο θα πρέπει να αποτελεί μέρος της προσπάθειας βελτίωσης της υγείας αυτών των παιδιών”.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι μια υγιεινή διατροφή με πλήρεις τροφές είναι καλή για τον εγκέφαλο, άρα και για τον παιδικό εγκέφαλο. Γνωρίζουμε πως μια δίαιτα πλούσια σε σάκχαρα μπορεί να έχει αρνητική συνέπεια στη γνωστική λειτουργία, οπότε αν μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης και του πρόχειρου φαγητού από τη διατροφή ενός παιδιού, το πιθανότερο είναι πως θα βελτιωθεί η σκέψη και οι μαθησιακές του ικανότητες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

ΔΙΑΤΡΟΦΗ Κυρ, 17 Μαρ 2024

Η δίαιτα του Ατλαντικού: Η νέα πρόταση για τους μακαρονάδες για μέση δακτυλίδι!

Παρόμοια με τη μεσογειακή διατροφή, η δίαιτα του Ατλαντικού προσφέρει, επίσης, πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΙΑΝΑ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i