Έξυπνα τρικ για να αλλάξεις τη στάση του ύπνου σου

Πόσο επηρεάζει ο τρόπος που κοιμάσαι την ποιότητα του ύπνου σου;

στάση ύπνου iStock

Όσο κι αν απολαμβάνεις να κοιμάσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο, εν τέλει μπορεί να αποδειχθεί πως δεν είναι ο καλύτερος σε ό,τι αφορά την ποιότητα του ύπνου σου αλλά και τη γενικότερη υγεία σου. Μην ξεχνάμε πως κατά τη διάρκεια του ύπνου πραγματοποιείται η αναζωογόνηση των οργάνων και του εγκεφάλου, ωστόσο αν αυτός δεν συντελείται με τον "σωστό" τρόπο, τότε καταλαβαίνουμε πως υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα. 

Σύμφωνα με μία μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2004, οι περισσότεροι άνθρωποι κινούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου από 3 μέχρι 36 φορές μέσα στη νύχτα, ενώ η στάση που επιλέγουμε είναι καθορισμένη από τη βρεφική μας ηλικία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την αλλάξουμε. 

Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου σύμφωνα με την επιστήμη; 

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η σωστότερη στάση ύπνου εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων και από τις ανάγκες του εκάστοτε ατόμου. Αν για παράδειγμα ροχαλίζεις, το καλύτερο για σένα είναι να κοιμάσαι στο πλάι. Ωστόσο, η καλύτερη θέση ύπνου για τους περισσότερους είναι ανάσκελα, καθώς με αυτό τον τρόπο υποστηρίζεται η σπονδυλική στήλη και προστατεύονται οι γοφοί και τα γόνατα. Έτσι, οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με τη μέση τους ή αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα με την αναπνοή τους - αλλά και εκείνοι που αντιμετωπίζουν κάποια ρινική λοίμωξη- το να κοιμούνται ανάσκελα είναι το ιδανικό. 

Από την άλλη, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως αν κοιμάσαι στο πλάι ή μπρούμυτα, αυτό επιταχύνει την εμφάνιση της γήρανσης, καθώς όπως εξηγεί η δερματολόγος, Courtney Rubin, με αυτό τον τρόπο πιέζεις το δέρμα σου, με αποτέλεσμα να κάνεις ρυτίδες. 


Συμβουλές για αλλαγή της στάσης ύπνου

Αν έχεις συνειδητοποιήσει και κυρίως έχει συμβουλευθεί τον ορθοπεδικό σου για τη σωστότερη στάση που πρέπει να έχεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία είναι ανάσκελα, τότε πρέπει να "εκπαιδεύσεις" το σώμα σου να την αποκτήσει. Ειδικότερα, μπορείς να βρεις ένα μαξιλάρι - τύπου memory foam- που θα υποστηρίζει σωστά τον σβέρκο σου, ενώ ταυτόχρονα μπορείς να τοποθετήσεις δύο μεγαλύτερα μαξιλάρια στα δεξιά και τα αριστερά σου για να σε "σταματήσουν" από το να γυρίσεις στη φυσιολογική θέση. Μην νομίζεις πως η ανάσκελη θέση είναι άβολη, αφού ο τρόπος που θα τοποθετήσεις τα πόδια σου και τα χέρια σου θα σε βοηθήσει να βρεις την κατάλληλη για σένα θέση, ώστε να νιώθεις πιο άνετα. 

Αν πάλι κοιμάσαι ανάσκελα, όμως, ο ύπνος στο πλάι είναι ιδανικότερος για σένα, μπορείς να προμηθευτείς ένα πλαϊνό μαξιλάρι, το οποίο θα έχεις στην αγκαλιά σου με όλο το σώμα σου ή να "χρησιμοποιήσεις" τον σύντροφό σου ώστε να μη γυρίσεις τελείως μπρούμυτα, παρά να κρατήσεις μια ευθυτενή στάση. 

Αν πιστεύεις πως δεν κοιμάσαι σωστά, καθώς 8 στις 10 φορές ξυπνάς πιασμένη, τότε οφείλεις να το αναφέρεις στον ορθοπεδικό σου, ο οποίος θα σε συμβουλεύσει σχετικά με την κατάλληλη για σένα στάση, ανάλογα με την κατάστασή σου και το ιστορικό σου. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i