Νικολέττα Ράλλη και Χριστίνα Παπαδοπούλου στο Shape Σεπτεμβρίου

Γυναίκες με διαφορετικές αφετηρίες μιλούν για τον χρόνο, την ηλικία, τις αλλαγές της ζωής.

Shape Σεπτεμβρίου

Τρεις γυναίκες με διαφορετικές αφετηρίες αλλά παράλληλες διαδρομές μιλούν για τον χρόνο, την ηλικία, τις αλλαγές της ζωής, το παρόν και το μέλλον, στο τεύχος Shape Σεπτεμβρίου που κυκλοφορεί: η Μαρίνα Κουταρέλλη (βρες εδώ όσα είπε) η Νικολέττα Ράλλη και η Χριστίνα Παπαδοπούλου. Δες παρακάτω όσα μας αποκάλυψαν οι δύο τελευταίες. 

Νικολέττα Ράλλη

Νικολέττα Ράλλη, παρουσιάστρια και ηθοποιός. 

Νικολέττα, είσαι ένα πρόσωπο που έχει μπει πολλές φορές στα σπίτια μας μέσα από τις επαγγελματικές σου δραστηριότητες. Θέλεις να μας πεις τρία πράγματα που πιθανότατα δε γνωρίζουμε για σένα;

Τρία πράγματα που δε γνωρίζετε για μένα… Βέβαια, θα είχε εντελώς διαφορετική αξία αυτή η απάντηση στην προ social media εποχή, γιατί τώρα μοιραζόμαστε πράγματα που μπορεί να μην είναι γνωστά στο ευρύ κοινό μέσω της δουλειάς μας. Όταν, για παράδειγμα, εργαζόμουν ως παρουσιάστρια, μπορεί το κοινό να μη γνώριζε πόσο πολύ μου αρέσει να μαγειρεύω. Ωστόσο, αν σκεφτώ πράγματα που δεν έχω "δείξει" στα social, θα σου πω ότι μου αρέσουν οι κατασκευές, μου αρέσει να φτιάχνω πράγματα με τα χέρια μου, αντικείμενα από ξύλο ή από μέταλλο. Κάτι άλλο που μου αρέσει πάρα πολύ είναι να ακούω soundtracks από ταινίες, είτε που έχω δει και έχω αγαπήσει είτε από έργα που δεν τα έχω δει, αλλά τα έχω γνωρίσει μέσα από τη μουσική τους. Και το τρίτο που μπορεί να μην ξέρει κάποιος για εμένα είναι ότι ουσιαστικά δεν έχω πάει ποτέ στη ζωή μου γυμναστήριο και μόλις τώρα ξεκίνησα να κάνω Πιλάτες. Το λέω αυτό, γιατί πολλοί θεωρούν ότι ασχολούμαι πάρα πολύ με την άσκηση. Δεν το κάνω ή, έστω, δεν το έκανα. Φροντίζω τη φυσική μου κατάσταση αλλά μέσω άλλων "οδών".

Έχοντας πλέον αρκετά χρόνια καριέρας σε έναν πολύ ανταγωνιστικό χώρο, θεωρείς ότι στις γυναίκες η εμπειρία είναι ένα επαγγελματικό κεφάλαιο ή ότι η ηλικία, για παράδειγμα, σε έναν τομέα όπου η εικόνα, καλώς ή κακώς, παίζει ρόλο, αποτελεί ανασταλτατικό παράγοντα στην καριέρα τους;

Η αλήθεια είναι ότι έρχεται κάποια στιγμή που "μεγαλώνουμε", ωστόσο αυτό δεν επηρεάζει απαραίτητα την καριέρα μιας γυναίκας. Κατά τη γνώμη μου, η εμπειρία θα έπρεπε να παίζει ρόλο και θεωρώ ότι στις "σοβαρές" δουλειές και παραγωγές είναι πρωταρχικής σημασίας για την επιλογή ενός συντελεστή. Αν όμως το δούμε πιο γενικά, αυτό που θα έπρεπε να μετράει περισσότερο θα ήταν ένας συνδυασμός χαρακτηριστικών σε έναν συνεργάτη, γυναίκα ή άνδρα. Ναι μεν να παίζει ρόλο η εμπειρία, αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο να έχουν και η ενέργεια που έχει ο άνθρωπος, η όρεξη για δημιουργικότητα και η θετική διάθεση, τρεις πτυχές ενός επαγγελματία που μπορούν να συμβαδίζουν και να εξελίσσονται παράλληλα και ανεξάρτητα από την ηλικία του.

Οφείλω να το πω, δείχνεις ακόμη κοριτσάκι! Επειδή όμως, ανεξάρτητα από το τι βλέπουμε στον καθρέφτη, ο χρόνος περνάει, πώς νιώθεις που μεγαλώνεις;

Ακούγοντας την ερώτησή σου, συνειδητοποίησα ότι δεν έχω σκεφτεί ότι μεγαλώνω! Δεν έχω καταλάβει ότι μεγαλώνω και πραγματικά δεν ξέρω τι να σου απαντήσω. Θα έλεγα μόνο ότι όσο το σκέφτομαι αυτή τη στιγμή νιώθω ότι μεγαλώνω όμορφα και "αβίαστα", ότι η ζωή μου κι εγώ εξελισσόμαστε ομαλά.

Πώς φροντίζεις τον εαυτό σου ώστε να μεγαλώσεις όμορφα και με υγεία; Έχεις κάποιες συνήθειες διατροφής, άσκησης και περιποίησης που τηρείς με προσήλωση;

Δεν ξέρω αν είναι θέμα DNA! Δεν έχω φροντίσει ποτέ τον εαυτό μου, είτε επειδή δεν ένιωσα ότι χρειάζεται είτε επειδή δεν το είχα μάθει ότι πρέπει να το ξεκινήσω από νεαρή ηλικία – μεγάλα λάθη του παρελθόντος! Μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι τότε δεν ήταν τόσο παρόντα στη ζωή μας τα social media, όπου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παίρνεις την πληροφορία, μαθαίνεις πράγματα για το well-being, τη διατροφή, την ομορφιά. Νομίζω ότι αυτό ξεκίνησα να το κάνω λίγο μετά τα 35 και πλέον φροντίζω τουλάχιστον τη διατροφή μου, χωρίς όμως να στερούμαι. Βέβαια, πάντα το "έψαχνα" στη διατροφή, αναζητούσα την καλή πρώτη ύλη, τα υγιεινά προϊόντα… Επίσης, τον τελευταίο μήνα έχω ανακαλύψει την άσκηση που μου ταιριάζει, το reformer Pilates, και κάνω συνεδρίες τέσσερις φορές την εβδομάδα. Από κει και πέρα ίσως βοηθά το γεγονός ότι, από τη στιγμή που μπήκε και η κόρη μου σε ένα πρόγραμμα ύπνου, άρχισα να κοιμάμαι κι εγώ περισσότερο. Πάνε τα ξενύχτια για binge watching μέχρι το πρωί! Τώρα είμαι κουρασμένη από τη γεμάτη μέρα μας και το πολύ στις 12 έχω κοιμηθεί. Νομίζω παίζει κι αυτό τον ρόλο του στην εμφάνισή μας.

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου την επόμενη δεκαετία της ζωής σου; Ποιοι είναι οι στόχοι σου; Έχουν αλλάξει εντελώς τα πράγματα και το πώς αντιλαμβανόμαστε την ηλικία.

Αν σκεφτείς ότι εγώ είμαι σχεδόν 40 και μιλάμε για τα επόμενα 10 χρόνια, δε φαντάζομαι να συμβούν συγκλονιστικές αλλαγές στη ζωή και την εμφάνισή μου. Θα ήθελα να είμαι καλά, ευτυχισμένη, υγιής και νομίζω ότι το πιο ενδιαφέρον στη δεκαετία που έρχεται είναι η συνύπαρξη και το να βλέπω το παιδί μου να μεγαλώνει, να εξελίσσεται. Αυτό είναι κάτι για το οποίο ανυπομονώ. Η χαρά μου θα έρχεται μέσα από το παιδί, γιατί αυτό είναι που με ενδιαφέρει, για να είμαι ειλικρινής.

Shape

Χριστίνα Παπαδοπούλου, πρωταθλήτρια στα 20-35 χλμ βάδην, μέλος της team Garmin Greece.  

Χριστίνα, είσαι η μικρότερη της παρέας! Παρ’ όλα αυτά, ζεις και μεγαλώνεις μέσα στον αθλητισμό, έναν πολύ ανταγωνιστικό και απαιτητικό τομέα. Ποια είναι τα στοιχεία του χαρακτήρα σου που σε βοηθούν να αντεπεξέρχεσαι στις απαιτήσεις του επαγγέλματός σου;

Μου αρέσουν πολύ η δουλειά, το ρίσκο και η εξέλιξη! Αυτά τα τρία μου δίνουν αυτοπεποίθηση και ώθηση για ό,τι κάνω στη ζωή μου. Χωρίς σκληρή δουλειά, δε γίνεται να επιβιώσεις σε ανταγωνιστικό επίπεδο στον πρωταθλητισμό. Πρέπει να ρισκάρεις και να πάρεις αποφάσεις που ίσως εντέλει να μη σου αποφέρουν αυτά που περιμένεις. Ζεις στιγμές και μαθαίνεις τόσα για το σώμα και τα όριά σου, που σε εξελίσσουν αθλητικά αλλά και ως προσωπικότητα. Γενικά, πιστεύω πολύ στους ανθρώπους και προσπαθώ να πάρω μόνο ό,τι καλό έχουν να μου δώσουν, χωρίς να επικεντρώνομαι στον ανταγωνισμό που υπάρχει στον κλάδο. Ο μόνος αντίπαλός μου είναι ο εαυτός μου.

Οι αθλητές έχετε δύο ακατάβλητους αντιπάλους, τον αγωνιστικό χρόνο, αλλά και τον χρόνο που περνάει και επιβάλλει αλλαγές στο σώμα και στις επιδόσεις σας. Πώς νιώθεις με αυτό; Έχει αρχίσει να σε προβληματίζει;

Δε με προβληματίζει η ηλικία, τουλάχιστον όχι ακόμη! Στο δικό μας αγώνισμα είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Βλέπουμε αθλήτριες σε μεγαλύτερες ηλικίες από εμένα που διαπρέπουν. Το βάδην είναι ένα πολύ τεχνικό αγώνισμα και όσο καλύτερη είναι η τεχνική σου τόσο μπορείς να πας πιο γρήγορα και να μην έχεις παρατηρήσεις μέσα στον αγώνα, που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Η τεχνική βελτιώνεται με ασκήσεις, αλλά πιο πολύ χρειάζεται αντίληψη και επίγνωση του σώματός σου, κάτι που πολλές φορές έρχεται με την πάροδο του χρόνου. Η εμπειρία είναι εκείνη που κάνει τη διαφορά σε έναν αθλητή ώστε να ανέβει επίπεδο και έρχεται με τη συμμετοχή σε μεγάλες διοργανώσεις αλλά και την αθλητική ωριμότητα. Και από τη δική μου πλευρά έχω συνειδητοποιήσει ότι, όσο μεγαλώνω, ωριμάζει η σκέψη μου και με βοηθά να δουλέψω πιο συγκεντρωμένα για τους στόχους μου! Το μυαλό είναι αυτό που δίνει εντολές στο σώμα. Οπότε, είμαι θερμή υποστηρίκτρια του "η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός".

Ο πρωταθλητισμός "πάει πακέτο" με κάποιες καλές συνήθειες: άσκηση, αποχή από το αλκοόλ, καλός ύπνος και διατροφή. Έχουν γίνει αυτά μέρος της ζωής σου ώστε να τα τηρήσεις ακόμα και όταν φύγεις από τον αθλητισμό;

Ασχολούμαι με τον πρωταθλητισμό από 14 ετών. Έχω μάθει ότι ο στίβος είναι μικρογραφία της ζωής, οπότε έχω πάρει από τον αθλητισμό στοιχεία που εφαρμόζω σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Η καλή διατροφή και η άσκηση είναι βασικά στοιχεία που θέλω να ακολουθώ στην καθημερινότητά μου, γιατί μου χαρίζουν ευεξία. Παρ’ όλα αυτά, δεν απαγορεύω το αλκοόλ ή πιο junk food επιλογές στη διατροφή μου, γιατί το σώμα και το μυαλό μου τα αναζητούν κάποιες φορές. Μου αρέσει να έχω μέτρο και να απολαμβάνω τόσο τη διατροφή όσο και την άσκησή μου. Ως αθλήτρια υπάρχουν περίοδοι που είμαι πολύ πειθαρχημένη, γιατί οι απαιτητικές προπονήσεις προϋποθέτουν την απαραίτητη διατροφή και ενυδάτωση για την αποκατάσταση του σώματός μου. Έτσι, αποφεύγω τροφές που ενδεχομένως επιβραδύνουν την αποκατάστασή μου ή προκαλούν φλεγμονές.

Φαντάζομαι ότι στη δεκαετία των 20 είναι δύσκολο να σκέφτεσαι τον εαυτό σου μεγαλώνοντας, ωστόσο πού και πώς σε βλέπεις την επόμενη δεκαετία της ζωής σου;

Η δεκαετία των 20 είναι γεμάτη ρίσκο, εμπειρίες, ταξίδια, γνωριμίες που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα όλων μας. Φυσικά, ο μεγάλος μου στόχος στο άμεσο μέλλον είναι η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι και γενικά να φτάσω στην κορυφή των δυνατοτήτων μου ως αθλήτρια. Θέλω να συμμετάσχω σε όσο το δυνατόν περισσότερες μεγάλες διοργανώσεις μπορώ, γιατί προσφέρουν εμπειρία και αθλητική ωριμότητα. Στην παρούσα φάση μοιράζω τον ημερολογιακό χρόνο μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας, που σημαίνει ότι ζω με μια βαλίτσα στο χέρι, δεν έχω μόνιμη κατοικία και χάνω στιγμές με την οικογένειά μου, αλλά και με τους φίλους μου στην εκάστοτε χώρα. Μελλοντικά, θα ήθελα να έχω χτίσει έτσι τη ζωή μου ώστε να υπάρχει μια σταθερότητα, που φυσικά θα περιλαμβάνει και τον αθλητισμό. Επιπλέον, στο πλάνο μου έχω να αξιοποιήσω το πτυχίο μου, καθώς σπουδάζω χρηματοοικονομικά στο Queensland University of Technology στο Μπρίσμπεϊν στην Αυστραλία. Θέλω πολύ να δουλέψω σε αυτό τον κλάδο και να δημιουργήσω μια νέα καριέρα στην επόμενη φάση της ζωής μου. Στα πιο άμεσα σχέδιά μου είναι η δημιουργία οικογένειας, εφόσον είμαι έτοιμη για το επόμενο βήμα. Γενικά, μου αρέσει να θέτω καινούριους στόχους και να αντιμετωπίζω όλες τις προκλήσεις.

Φωτογραφίες: Kοσμάς Κουμιανός, Styling: Σίσσυ Σουβατζόγλου, Μαλλιά: Μενέλαος Αλευράς (D -tales), Mακιγιάζ: Κωνσταντίνα Μιχοπάνου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i