Vibecession: Πώς να σταματήσεις να άγχεσαι για τα χρήματα

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου οι μισοί ενήλικες παγκοσμίως αγχώνονται για τα χρήματα. Αν ανήκεις και εσύ σε αυτούς δες το θετικά!

γυναίκα me Vibecession άγχεται για τα χρήματα istock

Το Διαδίκτυο έχει τον τρόπο να αλλάζει όχι μόνο τον τρόπο που μιλάμε, αλλά τον τρόπο που σκεφτόμαστε τον κόσμο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα καθώς πολλές τάσεις ξεκινούν ή εξαπλώνονται στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, ειδικά στο TikTok και στο Instagram.

Κάποιες λέξεις και φράσεις μας βοηθούν να προσδιορίσουμε καλύτερα τα όριά μας και μερικές εξηγούν τι είναι αυτό που αισθανόμαστε, όπως για παράδειγμα το Vibecession που σχετίζεται με το οικονομικό άγχος.

Σε έρευνα της SurveyMonkey διαπιστώθηκε πως η πλειονότητα των ενηλίκων παλεύουν με το οικονομικό άγχος, θεωρώντας τον πληθωρισμό ως το υπ’αριθμόν ένα στρες στη ζωή τους. 

Τι είναι το vibecession;

Η τάση αυτή συνοψίζεται στον όρο "Vibecession" (από τις λέξεις vibe και recession) και αναφέρεται στη γενική αίσθηση απαισιοδοξίας μιας κοινωνίας για την πορεία της οικονομίας της. Το vibecession είναι μια παγκόσμια τάση που έχει εμφανιστεί τα τελευταία δύο χρόνια, κατά την οποία η αίσθηση του μέσου πολίτη για την οικονομία είναι αρνητική, παρά τα καλά οικονομικά στοιχεία.

5 πεποιθήσεις που υπονομεύουν τη σχέση σου με το χρήμα

Τι έδειξε η έρευνα

Οι πολίτες σε Μεξικό, Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφηκαν αυτοί με το μεγαλύτερο άγχος για τα χρήματα. Πάνω από το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν "πολύ ή λίγο αγχωμένοι" για τα προσωπικά τους οικονομικά. Περί το 49% στη Σιγκαπούρη και το 48% στη Γαλλία αναφέρουν το ίδιο επίπεδο άγχους.

Τα ποσοστά οικονομικού άγχους, όπως τα δήλωσαν οι πολίτες, έχουν ως εξής: 

  • 73% Μεξικό
  •  72% Ισπανία
  • 70% ΗΠΑ
  • 70% Αυστραλία
  • 63% Ηνωμένο Βασίλειο
  • 57% Γερμανία
  • 55% Ελβετία
  • 49% Σιγκαπούρη
  • 48% Γαλλία

Οι ειδικοί προτείνουν ότι η πανδημία, η απαισιοδοξία στο χώρο εργασίας και οι αρνητικές ειδήσεις έχουν συμβάλει σε αυτό το αίσθημα οικονομικού άγχους. Αν και δεν υπάρχει εύκολη λύση, ορισμένοι λένε ότι το vibecession χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι η οικονομία αφορά τελικά τις πραγματικές εμπειρίες των ανθρώπων και όχι μόνο τα σημεία δεδομένων.

Πώς να σταματήσεις να άγχεσαι για τα χρήματα

  • Ανάλυσε τα οικονομικά σου: Ξεκίνα καταγράφοντας όλα τα έσοδα και τα έξοδά σου. Δημιούργησε ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό που λαμβάνει υπόψη τα απαραίτητα έξοδα, τις αποταμιεύσεις και τους στόχους σου.
  • Αναγνώρισε τους οικονομικούς σου φόβους: Ποιες είναι οι πιο ανησυχητικές σου σκέψεις σχετικά με τα χρήματα; Φοβάσαι μήπως χάσεις τη δουλειά σου και δεν θα μπορείς να ανταπεξέλθεις σε απρόσμενες δαπάνες;
  • Αξιολόγησε την οικονομική σου κατάσταση: Είσαι χρεωμένη; Πόσο χρέος έχεις; Ποιες είναι οι δυνατότητες αποπληρωμής; Κατάρτισε ένα σχέδιο αποπληρωμής χρεών και τήρησέ το.
  • Ζήτησε επαγγελματική βοήθεια: Εάν το άγχος για τα χρήματα επηρεάζει σημαντικά την ψυχική σου υγεία και την καθημερινή σου ζωή, μη διστάσεις να αναζητήσεις ψυχολογική υποστήριξη από έναν ειδικό.
  • Εστίασε στα θετικά aspects της ζωής σου, όπως η υγεία, οι σχέσεις σου και οι ευκαιρίες που έχεις.

3 λόγοι που σπαταλάς τα χρήματά σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i