Όταν ο ήλιος καταγράφεται στον αμφιβληστροειδή: 6 οφέλη

Αν ξυπνήσεις το πρωί και κοιτάξεις κατάματα τον ήλιο θα διαπιστώσεις ότι η υγεία σου θα βελτιωθεί. Εντάξει, όχι με τη μια φορά!

γυναίκα κοιτάζει τον ήλιο istock

Σου αρέσει να κοιτάς κατάματα τον ήλιο; Η έκθεση στο φως του ήλιου έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Δες ποια είναι και τι χρειάζεται να προσέξεις.

1. Εξομαλύνει τον κύκλο σου

Η ηλιακή ακτινοβολία που καταγράφεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών σου δίνει σήμα στα ωάρια και τον εγκέφαλο για έκκριση οιστρογόνων και άλλων ορμονών που είναι υπεύθυνες για την ωορρηξία, εξηγεί ο Dr. Κόγκαν. Το αποτέλεσμα; Λιγότερες διακυμάνσεις ορμονών, που σημαίνει ότι καταπραΰνονται και τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, δηλαδή λιγότερες κράμπες και φουσκώματα.

2. Συμβάλλει στην παραγωγή βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι μια απαραίτητη θρεπτική ουσία που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των οστών και των δοντιών. Είναι επίσης χρήσιμη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία των μυών. 

Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους με τους οποίους το φως του ήλιου ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η διέγερση της παραγωγής βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι μια απαραίτητη θρεπτική ουσία που παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις ενισχύοντας την ανοσολογική απάντηση και σκοτώνοντας άμεσα τα επιβλαβή βακτήρια και ιούς.

3. Βελτιώνει τη διάθεση 

Όταν αντικρίζεις το φως του ήλιου, αυτό βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη ρύθμιση της διάθεσης. Η έκθεση στο φως του ήλιου μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

4. Ρυθμίζει τον κικάρδιο ρυθμό

Το να κοιτάς φως του ήλιου βοηθά στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού, ο οποίος είναι το 24ωρο εσωτερικό ρολόι του σώματός μας. Ο κιρκαδικός ρυθμός ρυθμίζει τον ύπνο, την εγρήγορση και άλλες σωματικές λειτουργίες.

5. Σε προστατεύει από ασθένειες

Το ηλιακό φως έχει άμεση επίδραση στα ανοσοποιητικά κύτταρα. Όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου, απελευθερώνει μόρια που σηματοδοτούν στα ανοσοποιητικά κύτταρα να γίνουν πιο δραστήρια. Αυτό προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις και ασθένειες.

6. Αυξάνει την παραγωγικότητα

Η έκθεση στο φυσικό φως, ειδικά το πρωί, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την εστίαση, τη συγκέντρωση και τη συνολική παραγωγικότητα. Η ενσωμάτωση του πρωινού ηλιακού φωτός στο πρόγραμμά σου όχι μόνο ωφελεί τη σωματική σου υγεία αλλά επηρεάζει θετικά την ψυχική και συναισθηματική σου ευεξία. Είτε πρόκειται για έναν χαλαρό περίπατο, για άσκηση σε εξωτερικούς χώρους ή απλώς λίγο χρόνο στο μπαλκόνι σου, ο πρωινός ήλιος μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητά σου και να σου προσφέρει μια αναζωογονητική μέρα.

Μην ξεχνάς!

Η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να είναι επιβλαβής για τα μάτια και την υγεία σου. Η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, πρόωρη γήρανση και καρκίνο του δέρματος. Είναι σημαντικό να προστατεύεις την επιδερμίδα σου από τον ήλιο φορώντας αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά ηλίου που διαθέτουν φακούς με UV προστασία.

Η ποσότητα ηλιακού φωτός που χρειάζεται κάθε άτομο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το χρώμα του δέρματος, η τοποθεσία και η εποχή του έτους.

Μπορείς να πάθεις έγκαυμα στα μάτια από τον ήλιο;

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i