5 τρόποι που το άγχος βλάπτει την υγεία σου

Το μυαλό σου βρίσκεται συνέχεια υπό καθεστώς άγχους; Ίσως είναι καιρός να ηρεμήσεις πριν δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.

άγχος βλάπτει την υγεία

Οι ερευνητές υποδεικνύουν πέντε σοβαρούς λόγους για τους οποίους πρέπει να ελέγξεις τα επίπεδα του άγχους σου.

1. Επινεφρίδια κόπωση

Παρά το γεγονός ότι αυτή η διαταραχή βρίσκεται ακόμα σε συζήτηση στις ιατρικές κοινότητες, οι περισσότεροι ειδικοί θα σου που ότι το συνεχόμενο στρες στα επινεφρίδια (μικροί αδένες που βρίσκονται κοντά στα νεφρά και παράγουν κορτιζόλη, την ορμόνη του άγχους) οδηγεί σε διαταραχές που  μπορεί να προκαλέσουν από φλεγμονές μέχρι σοβαρότατες παθήσεις.

2. Προβλήματα μνήμης

Όλες οι έρευνες που εξετάζουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα μας να θυμόμαστε πράγματα, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: το άγχος. Όσο περισσότερο άγχος έχουμε, τόσο επηρεάζεται η βραχύχρονη και μακρόχρονη μνήμη μας. Το χρόνιο άγχος συμβάλλει επίσης στην γεροντική άνοια και στην νόσο Alzheimer's.

Διάβασε επίσης: Πώς να αντιμετωπίσω το άγχος; Μάθε τι τύπος στρες είσαι σύμφωνα με το ψυχολόγο

3. Ευαισθησία στα φάρμακα

Ο αιματοεγκαφαλικός φραγμός (ένας φραγμός που αποφασίζει τι θα περάσει από το αίμα σου στον εγκέφαλό σου) βρίσκεται σε απόλυτη ισορροπία. Όμως, τα αυξημένα επίπεδα άγχους διαταράσσουν αυτή την ισορροπία. Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα που σε επηρέαζαν με ένα συγκεκριμένο τρόπο, μπορεί να αρχίσουν να σε επηρεάζουν διαφορετικά, περνώντας αυτό το φράγμα.

4. Γρήγορη γήρανση

Αν κοιτάξεις στο εγκεφαλογράφημα κάποιου δεν μπορείς να καταλάβεις τη χρονολογική του ηλικία, μπορείς όμως να καταλάβεις πόσων χρονών νομίζει το σώμα του ότι είναι. Όσο πιο πολύ στρες έχεις, τόσο περισσότερο “ηλικιωμένος” μοιάζει και ως τέτοιος φέρεται ο εγκέφαλος σου. Όλη η αντιρυτιδική κρέμα του κόσμου δεν θα σε βοηθήσει αν δεν αποβάλλεις το στρες!

5. Αντίδραση ανάλογα με το φύλο

Οι γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στο στρες από τους άντρες. Οι γυναίκες τείνουν να είναι λιγότερο ευάλωτες όταν έχουν άγχος, από ότι οι άντρες. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε tips για το στρες που έχουν προκύψει από έρευνες για άντρες.

Διάβασε επίσης: Πώς αντιμετωπίζονται οι διαταραχές στον κύκλο, άσθμα, αϋπνία και δερματικές παθήσεις από άγχος;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i