Positive vibes only: Καταρρίπτουμε 3 μύθους για την αυτοβοήθεια

Η αναπτυξιακή ψυχολόγος Sasha Heinz απορρίπτει τρεις θεωρίες που υπάρχουν για τη διαδικασία της αυτοβοήθειας

αυτοβοήθεια iStock

Παίρνοντας την απόφαση να δώσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση στον εαυτό σου και επιλέγοντας να τον πάρεις από το χέρι για να τον βοηθήσεις να φτάσει στο επίπεδο της καλύτερης ψυχικής υγείας, οφείλεις να γνωρίζεις πως δεν είναι όλα ρόδινα. Σίγουρα, η θετική ενέργεια και η αισιοδοξία στην αυτοβοήθεια είναι υψίστης σημασίες έννοιες, ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι μύθοι σχετικά με τη διαδικασία, τους οποίους η αναπτυξιακή ψυχολόγος Sasha Heinz, που εξειδικεύεται στη συμπεριφορική αλλαγή και τη θετική ψυχολογία, απορρίπτει. 

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο podcast του mindbodygreen ανέφερε τρεις λανθασμένες απόψεις για την αυτοβοήθεια και την ευτυχία. Ποιες είναι αυτές;

Μόνο θετική ενέργεια

Όπως προαναφέρθηκε, η αισιοδοξία προς την απόκτηση της ευτυχίας παίζει σημαντικό ρόλο, ωστόσο η έκφραση positive vibes only, δεν είναι πάντα εφικτή. "Αυτό είναι τόσο αναληθές", εξηγεί, πιστεύοντας πως κάποιες δόσεις απαισιοδοξίας παίζουν σημαντικό ρόλο προς την επίτευξη του στόχου μας. "Κάνε όνειρα και μετά ξέγραψέ τα στη σκληρή πραγματικότητα", αναφέρει, εξηγώντας πως είναι καλό να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τα εμπόδια που υπάρχουν. Η αισιοδοξία πρέπει να εμφανιστεί στον τρόπο με τον οποίο θα τα αντιμετωπίσεις. Το να σχεδιάσεις τη στρατηγική σου, γνωρίζοντας τα εμπόδια, θα σε βοηθήσει πιθανότατα πιο εύκολα να φτάσεις στον στόχο σου, παρά με το να φαντασιώνεσαι με αισιοδοξία πως θα τα καταφέρεις χωρίς να έχεις επίγνωση της πραγματικότητας. "Αν αληθινά θέλεις να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα, η απαισιοδοξία σου είναι με το μέρος σου. Αυτή η μικρή ένταση είναι στην πραγματικότητα σημαντική γιατί μας ενεργοποιεί να λάβουμε δράση. Μας κινεί να κάνουμε κάτι", υπογραμμίζει. 

Δεν μπορούν να το κάνουν όλοι

Όσο κι αν κάποιοι λατρεύουν τα βιβλία αυτοβοήθειας και υπάρχουν και εκείνοι που δεν τα αγαπούν, δε σημαίνει πως δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Δεν αποτελεί  δηλαδή χαρακτηριστικό της προσωπικότητας μας, το οποίο κάποιος το έχει και κάποιος άλλο όχι. "Υποκρινόμαστε πως σε αυτό το άτομο αρέσει και σε εκείνο όχι, όμως όλοι είμαστε στη διαδικασία της εξέλιξης και της ανάπτυξης. Όλοι συμφωνούμε πως τα παιδιά αναπτύσσονται - το ίδιο και οι ενήλικες", επισημαίνει η ειδικός. Στην ουσία, αν προσπαθούσαμε να εξελιχθούμε με τον τρόπο που το κάνουν τα παιδιά, τότε θα ήμασταν ευτυχισμένοι. "Αυτή είναι η μεγάλη δραστηριότητα στη ζωή, να συνεχίζεις να μεγαλώνεις με τον ίδιο τρόπο που τα παιδιά το κάνουν στην παιδική ηλικία", προσθέτει η Heinz.

Υπάρχουν hacks για να φτάσεις στο επίπεδο της ευσυνειδητότητας

Πολλές φορές γράφουμε κείμενα και αναφερόμαστε σε rituals και hacks που θα μας διευκολύνουν τη ζωή. Σύμφωνα με τη Heinz αυτό δεν είναι απόλυτα πραγματικό καθώς "αυτή η άποψη πως θα βρεις το γρηγορότερο hack, για μένα, μειώνει την προσπάθεια". Πολλοί άνθρωποι με το να πιστεύουν πως δεν θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο της ευσυνειδητότητας και της επίγνωσης, συχνά μπορεί να τα παρατάνε όταν οι απαιτήσεις δυσκολεύουν. Φυσικά, δεν απορρίπτει εντελώς τις συμβουλές αυτές, απλά θα προτιμούσε να τις αντιλαμβανόμασταν ως τρόπους για να αλλάξεις τις συνήθειές σου και όχι σαν κάποιο μαγικό τρικ.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i