Οι καλές πράξεις έχουν τη δύναμη να "νικήσουν" την κατάθλιψη

Σύμφωνα με μία έρευνα, οι καλές πράξεις προς άλλους ανθρώπους είχαν θεραπευτικές ιδιότητες στα άτομα που τις εφάρμοσαν.

αγκαλιά iStock

Ποιος θα πίστευε πως μία καλή πράξη για κάποιον άλλο, μία απόδειξη ευγένειας θα βοηθούσε το άγχος και τα συμπτώματα της κατάθλιψη να μειωθούν σημαντικά. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αποδείχθηκε πως το να κάνεις καλές πράξεις βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και στο να συνδέεσαι με τους άλλους. 

Όπως κατέληξε ο επικεφαλής της έρευνας, David Cregg, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής του, "η κοινωνική σύνδεση είναι ένα από τα στοιχεία της ζωής που συνδέεται άρρηκτα με το well-being. Το να εφαρμόζεις καλές πράξεις μοιάζει να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να προωθήσεις αυτούς τους δεσμούς". 

Στην ουσία, η μελέτη έδειξε πως οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με το να κάνουν καλές πράξεις για άλλους, κατάφεραν να αποσυμπιεστούν από τα δικά τους προβλήματα και σκέψεις. Όπως εξήγησε και η συνάδελφος του Cregg και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, Jennifer Cheavens, "συχνά πιστεύουμε πως οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν αρκετά να αντιμετωπίσουν, συνεπώς δεν θέλουμε να τους βαρύνουμε με το να τους ζητήσουμε να βοηθήσουν άλλους. Όμως, αυτά τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με αυτό". 

Πιο αναλυτικά, στην έρευνα συμμετείχαν 122 άτομα από το Οχάιο που βίωναν μέτρια προς σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και στρες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 γκρουπ, από τα οποία στα δύο χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας.

Ειδικότερα, στο ένα γκρουπ προέτρεψαν τα άτομα να σχεδιάσουν κοινωνικές δραστηριότητες για 2 ημέρες μέσα στην εβδομάδα. Στο επόμενο γκρουπ εφαρμόστηκε γνωστική επανεκτίμηση, όπου οι συμμετέχοντες κρατούσαν αρχείο για τουλάχιστον 2 ημέρες την εβδομάδα που τους βοηθούσε να αναγνωρίσουν τα μοτίβα αρνητικών σκέψεων και να τα αναθεωρήσουν, ώστε να μειώσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα. Στο τελευταίο γκρουπ, πάλι, τα άτομα έπρεπε να κάνουν 3 πράξεις καλοσύνης την ημέρα για δύο ημέρες μέσα στην εβδομάδα. Αυτό περιελάμβανε μικρές ή μεγάλες πράξεις που ωφελούσαν άλλους ή τους έκαναν χαρούμενους. 

Η διαδικασία διήρκεσε για 5 εβδομάδες, στο πέρας των οποίων έγινε ξανά εκτίμηση από τους ειδικούς, ενώ συνεχίστηκε για ακόμη 5 εβδομάδες ώστε να διαπιστωθεί αν οι "παρεμβάσεις" υπήρξαν αποτελεσματικές. Σύμφωνα με τα ευρήματα, και στα 3 γκρουπ υπήρξε αύξηση της ικανοποίησης της ζωής και μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους ύστερα από 10 εβδομάδες. Ωστόσο, στην περίπτωση των καλών πράξεων υπήρξε μεγαλύτερη βελτίωση, ενώ έκανε τα άτομα να συνδεθούν περισσότερο με τους άλλους ανθρώπους.

Και παρά το γεγονός πως και στο γκρουπ των κοινωνικών δραστηριοτήτων υπήρχε συνάντηση με κόσμο, αυτό δεν σήμαινε πως θα υπήρχε σύνδεση των ατόμων. Παράλληλα, έγινε σαφές πως δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναζητήσουν βοήθεια μέσω της ψυχοθεραπείας, η "τεχνική" των καλών πράξεων αποτελεί μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i