Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ: Η απλή συνήθεια που μπορεί να βελτιώσει την εστίασή σου

Νέα έρευνα ανατρέπει όσα ήξερες σχετικά με την συγκέντρωση και την γνωστική απόδοση.

Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ pexels

Η κατανάλωση καφεΐνης είναι η κορυφαία επιλογή για όσους θέλουν να έχουν παραπάνω ενέργεια και συγκέντρωση κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι είναι η μοναδική επιλογή.

Νέα έρευνα προτείνει μία άλλη συνήθεια - εκτός του καφέ-, η οποία θα ενισχύσει την μνήμη και τη συγκέντρωσή σου και θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που δημοσιεύτηκε στο Nature Scientific Reports διαπίστωσε ότι το να κάνεις ευχάριστες δραστηριότητες όπως να ακούς μουσική και να μυρίζεις αρώματα κατά τη διάρκεια των εργασιών σου μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική απόδοση.

Διάβασε επίσης: Έλλειψη βιταμίνης D: Τα βασικά της συμπτώματα

Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ: Αυτή η απλή συνήθεια μπορεί να βελτιώσει την εστίασή σου

ελλειψη_συγκεντρωσης
Istock

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τεστ μνήμης εργασίας που ονομάζεται τεστ n-back. Ζήτησαν, λοιπόν, από τους συμμετέχοντες να κάνουν αυτό το τεστ φορώντας μια συσκευή MINDWATCH. Το MINDWATCH είναι ένα μη επεμβατικό φορητό προϊόν που έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της ηλεκτροδερμικής δραστηριότητας (EDA), της αρτηριακής πίεσης, της θερμοκρασίας του σώματος, της εγκεφαλικής δραστηριότητας και άλλων φυσιολογικών μετρήσεων εστίασης.

Οι συμμετέχοντας έκαναν το τεστ μνήμης φορώντας το MINDWATHC, ενώ παράλληλα ήταν εκτεθειμένοι σε ευχάριστες δραστηριότητες όπως είναι η μουσική, τα αρώματα, ο καφές.

Ο αλγόριθμος του MINDWATCH προσδιόρισε ότι τα ευχάριστα διεγερτικά πυροδότησαν μία αυξημένη δραστηριότητα εγκεφαλικών κυμάτων "βήτα ζώνης" στους συμμετέχοντες, μια κατάσταση που σχετίζεται με τη μέγιστη γνωστική απόδοση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι η μουσική είχε ακόμη μεγαλύτερη επίδραση από την καφεΐνη, ενώ τρίτο ακολουθούσε το άρωμα. Για να αναγνωρίσουν και το είδος μουσικής που έχει καλύτερα αποτελέσματα συγκέντρωσης, δοκίμασαν τρία είδη μουσικής - ενεργητική μουσική, χαλαρωτική μουσική και ήχους που δημιουργούνται από AI που ταιριάζουν στις προτιμήσεις των συμμετεχόντων - και διαπίστωσαν ότι η ενεργητική μουσική είχε τη μεγαλύτερη επίδραση.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα όταν περιτριγυρίζεται από ευχάριστες επιρροές, επομένως την επόμενη φορά που θα αναλάβεις μία απαιτητική εργασία βάλε στο ραδιόφωνο την αγαπημένη σου μουσική.

συγκεντρωση_ ενεργεια
Istock

Πολλοί άνθρωποι θα εκπλαγούν με τα νέα ευρήματα, καθώς υπάρχει η αντίληψη ότι πρέπει να απομονωνόμαστε για να συγκεντρωθούμε. Τελικά, όμως, το μυαλό θέλει θετικά ερεθίσματα για να αποδώσει τα μέγιστα. 

Επιπλέον, τα χρόνια της πανδημίας επηρέασαν βαθιά την πνευματική μας κατάσταση, και πλέον όλοι αναζητούμε θετικούς τρόπους για να καταπολεμήσουμε το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα μέσα την καθημερινότητα. Δώσε στο μυαλό σου την ενίσχυση που χρειάζεται προσφέροντάς του ευχάριστα ερεθίσματα, ακόμη και όταν εργάζεσαι.

Διάβασε επίσης: 1 κουταλιά ελαιόλαδο κάθε μέρα: 7 λόγοι για να υιοθετήσεις αυτή τη συνήθεια

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i