Πώς θα βρεις φέτος την εσωτερική σου ηρεμία και ισορροπία

Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις, να ζήσεις καλύτερα και να γεμίσεις τη ζωή σου με περισσότερη χαρά και εσωτερική ηρεμία.

inner istock

Εσωτερική ηρεμία σημαίνει ισορροπία, γαλήνη, αρμονία και σταθερότητα. Οι απολαύσεις βιώνονται και απολαμβάνονται χωρίς υπερβολικό ενθουσιασμό ενώ οι πόνοι βιώνονται χωρίς μεγάλες απογοητεύσεις. Αυτό μπορεί να σε προστατεύσει από κινδύνους που προέρχονται από υπερβολικά θετικά ή υπερβολικά αρνητικά συναισθήματα.

Το υπερβολικό θετικό συναίσθημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτύξεις έναν καταναγκασμό να καταναλώνεις, να αποκτάς ή να προσπαθείς, κάτι που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε εθισμό, υλισμό ή σκληρότητα. Τα υπερβολικά αρνητικά συναισθήματα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να οδηγήσουν σε επιθετικότητα, αμυντικότητα ή ανεντιμότητα. Και τα δύο αυτά άκρα πρέπει να αποφεύγονται.

Οι λέξεις που περιγράφουν την εσωτερική ηρεμία

Ερευνητές από την Ταϊβάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες διερεύνησαν τις συναισθηματικές συνιστώσες της εσωτερικής ηρεμίας και διαπίστωσαν ότι οι ακόλουθες λέξεις περιέγραψαν καλύτερα την εσωτερική ηρεμία για τα 378 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη τους:

  • Ειρήνη
  • Γαλήνη
  • Χαλάρωση
  • Άνεση
  • Αρμονία
  • Ισορροπία
  • Τακτοποίηση
  • Σταθερότητα
  • Ικανοποίηση
  • Ασφάλεια
     

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της εσωτερικής ηρεμίας;

Σε πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με 900 άτομα για να ανακαλύψουν χαρακτηριστικά που αποτελούν τη βάση της εσωτερικής ηρεμίας. Αυτά είναι:

  1. Σχέσεις και εμπιστοσύνη: Η κοινωνική υποστήριξη, οι ασφαλείς δεσμοί και οι στενές σχέσεις μπορεί να σε βοηθήσουν να βρεις την εσωτερική σου ηρεμία.
  2. Προσωπικές αξίες και αρετές: Τα άτομα με περισσότερη εσωτερική ηρεμία μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν χαρακτηριστικά όπως συμπόνια, ενσυναίσθηση, υπευθυνότητα, ευελιξία, αυτοέλεγχο και αισιοδοξία.
  3. Κοινωνικές δεξιότητες: Η ανεκτικότητα, η συγχώρεση, η αποδοχή και η εξυπηρετικότητα μπορεί να ενθαρρύνουν την εσωτερική ηρεμία.
  4. Αποδοχή: Το πώς τοποθετείς τον εαυτό σου σε σχέση με άλλους ανθρώπους, δείχνοντας ευγνωμοσύνη, ενσυναίσθηση, αντι-υλισμό, πεποίθηση και ικανοποίηση μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις την εσωτερική σου ηρεμία.
  5. Πνευματικότητα: Η πνευματικότητα, η θρησκεία ή η πίστη μπορεί να επιτρέψουν την εσωτερική ηρεμία.
  6. Αισιοδοξία: Το να πιστεύεις και να ενεργείς με τρόπο που αναμένει θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιτρέψει την εσωτερική ηρεμία.
  7. Φύση: Το να περνάς χρόνο στη φύση μπορεί να προάγει την εσωτερική ηρεμία.
  8. Σωματική υγεία: Η καλή σωματική υγεία μπορεί να σου επιτρέψει να διατηρήσεις την ευτυχία σου.
  9. Οικονομική σταθερότητα: Το να μην χρειάζεται να ανησυχείς για τα βασικά στοιχεία που απαιτούνται για την επιβίωση σε βοηθά να παραμείνεις ικανοποιημένη.
  10. Φυσική δραστηριότητα: Η άσκηση με τρόπους που είναι κατάλληλοι για τα ταλέντα, τις δεξιότητες και τα επίπεδα των ικανοτήτων σου μπορεί να προάγει την εσωτερική ηρεμία.

Πώς θα αποκτήσεις εσωτερική ηρεμία

Ίσως μπορέσεις να βρεις εσωτερική εσωτερική ηρεμία κάνοντας αλλαγές στη ζωή σου σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης.

Κηπουρική: Οι άνθρωποι που φροντίζουν έναν κήπο μπορεί να έχουν περισσότερη εσωτερική ηρεμία από εκείνους που δεν το κάνουν και όσοι ασχολούνται περισσότερο με τον κήπο μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα εσωτερικής γαλήνης. Η σωματική εργασία της κηπουρικής μπορεί να προσφέρει κάποια ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης. Η κηπουρική περιλαμβάνει επίσης τη σύνδεση με τη Φύση. Επιπλέον, η κηπουρική είναι μια ήσυχη και αργή δραστηριότητα που είναι συχνά στοχαστική, γαλήνια και ακόμη και διαλογιστική. Η κηπουρική μπορεί να προάγει την ανάπτυξη της υπομονής, καθώς η καρποφορία απαιτεί χρόνο. Τέλος, η κηπουρική μπορεί να σου διδάξει να αφήσεις τον έλεγχο. Μεγάλο μέρος της ανάπτυξης του κήπου δεν είναι στο χέρι σου. Ο κήπος μπορεί να χαλάσει από μια παγωμένη νύχτα ή μια πεινασμένη κάμπια και αυτό θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πόσα είναι έξω από τον έλεγχό σου. Αυτή η νοοτροπία μπορεί να επεκταθεί εκτός της κηπουρικής και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μιας ευρύτερης εσωτερικής ηρεμίας.

Διαλογισμός: Ο διαλογισμός μπορεί να είναι ένας τρόπος για να πλησιάσεις την αίσθηση ηρεμίας και σταθερότητας. Ο διαλογισμός, με επίκεντρο την αντικειμενική παρατήρηση και τη μη αντιδραστική αποδοχή όλων των εμπειριών, μπορεί να καλλιεργήσει νοοτροπίες και καταστάσεις ύπαρξης που ευνοούν την εσωτερική ηρεμία.

Εξάσκηση της ευγνωμοσύνης: Οι άνθρωποι που ασκούν ευγνωμοσύνη βιώνουν περισσότερα θετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της ηρεμίας και της ψυχικής ηρεμίας. Μπορείς να αυξήσεις την ευγνωμοσύνη σου και την ψυχική σου ηρεμία κρατώντας ένα καθημερινό ημερολόγιο ευγνωμοσύνης.

Γιόγκα: Η γιόγκα μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα εσωτερικής ηρεμίς, να ενθαρρύνει την επίγνωση και την αποδοχή.

Ευγνωμοσύνη για τη ζωή: Πώς μπορώ να εξασκηθώ και να μάθω να τη νιώθω;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i