Έλλειψη αναγνώρισης στην εργασία | Γιατί συμβαίνει και πώς να το λύσεις

Νιώθεις ότι η δουλειά σου περνάει απαρατήρητη και δεν παίρνεις αναγνώριση από τον εργοδότη σου; Εάν η απάντηση είναι "αρκετά συχνά", δες τι μπορείς να κάνεις.

work istock

Σε μια ιδανική κατάσταση, θα έπρεπε να νιώθεις ότι η δουλειά και η προσφορά σου στην επιχείρηση εκτιμάται και αναγνωρίζεται. Ενώ η δουλειά που κάνεις και το αντίκεμένο της μπορεί να είναι μια ευχάριστη εμπειρία, το να νιώθεις από την άλλη ότι δεν αναγνωρίζουν αυτό που κάνεις είναι μια ατυχής και άδικη κατάσταση, αλλά μπορες να πάρεις μέτρα για να το βελτιώσεις. 

6 (βασικά) προβλήματα στο γραφείο βρίσκουν λύση

Τι σημαίνει έλλειψη αναγνώριση στη δουλειά;

Οι συνάδελφοί σου ή ο εργοδότης σου δεν αναγνωρίζουν ή αγνοούν τις προσπάθειές σου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να είναι άσκοπα επικριτικοί ή απαξιωτικοί μαζί σου. Ορισμένα σημάδια που μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις ότι δεν αναγνώριζεσαι είναι:

  • η έλλειψη αναγνώρισης και επιβράβευσης για τις προσπάθειές σου
  • η αδικαιολόγητη κριτική για εσένα ή τη δουλειά σου
  • η χαμηλή αμοιβή σου σε σύγκριση με συναδέλφους που εκτελούν τα ίδια καθήκοντα με σένα
  • η δυσκολία να ακουστείς σε συναντήσεις ή συνομιλίες
  • το γεγονός ότι άλλοι πιστεύουν ότι αξίζεις, εκτός από τον εργοδότη σου
  • η έλλειψη ανταπόκρισης στις ανησυχίες σου για την εργασία
  • το ότι δεν σου δίνονται ευκαιρίες για πρόοδο παρόλο που τις κερδίζεις

Η σημασία του να νιώθεις αναγνώριση 

Από πολύ νωρίς, επιθυμούμε την αναγνώριση από γονείς, δασκάλους και φίλους. Τόσο έντονη είναι η επιθυμία μας για θετική επιβεβαίωση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αναπτυξιακών περιόδων, που μπορούμε ακόμη και να αντιληφθούμε μια ουδέτερη αντίδραση ως αρνητική. Αυτό συνεχίζει να ισχύει καθώς προχωράμε στον εργασιακό χώρο. Η αναγνώριση των εργαζομένων βοηθά:

  • Να διατηρεί τα κορυφαία ταλέντα
  • Να αυξάνει τη δέσμευση των εργαζομένων
  • Να ενθαρρύνει την υψηλή απόδοση

Υπάρχει κάτι αναζωογονητικό σε έναν χώρο εργασίας όπου η αναγνώριση είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό γεγονός. Με περισσότερους από 700.000 ερωτηθέντες σε έρευνα που πραγματοποίησε ο οργανισμός Great Place To Work-Certified™  για την αναγνώριση στην εργασία, είναι δύσκολο να αντιταχθεί κανείς στα δεδομένα. Μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι όταν κάθε εργαζόμενος έχει ίσες πιθανότητες να αναγνωριστεί για τις προσπάθειές του, είναι 2,2 φορές πιο πιθανό να υπερβεί τα κανονικά του καθήκοντα.

Πώς να διαχειριστείς την έλλειψη αναγνώρισης

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις:

1. Σκέψου πώς νιώθεις

Το να νιώθεις ότι δεν αναγνωρίζεται η αξία και η δουλειά σου είναι πρωτίστως ένα συναίσθημα, αλλά συνήθως προέρχεται από περιστατικά και μοτίβα συμπεριφοράς. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς τι περιμένεις στο χώρο εργασίας.

Αξιολόγησε τις προσδοκίες σου. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι είχες υψηλότερες προσδοκίες από αυτές που θα μπορούσε να προσφέρει ο εργοδότης σου. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν σε αναγνωρίζει, αλλά ότι δεν έχει τον τρόπο να το δείξει.

Σκέψου τις αλληλεπιδράσεις στην εργασία. Ένα μοναδικό περιστατικό που έδειχνε έλλειψη εκτίμησης μπορεί να ήταν ένα απρόσεκτο σχόλιο παρά μια σκόπιμη προσπάθεια μη ανάγνωρισης.

Μπορεί επίσης να είναι φυσικό να εστιάζεις μόνο σε αρνητικά περιστατικά και να παραβλέπεις τα θετικά. Θυμήσου χειρονομίες ή αλληλεπιδράσεις που επιβεβαιώνουν ότι σε εκτιμούν. Για παράδειγμα, εάν ο εργοδότης ή ο διευθυντής σου σου έχει αναθέσει σημαντικά καθήκοντα, αυτό είναι συνήθως μια ένδειξη ότι σε εμπιστεύονται και εκτιμούν τις ικανότητές σου. 

2. Παρατήρησε τους συναδέλφους σου

Ένας καλός τρόπος για να διαπιστώσεις εάν δεν σε εκτιμούν είναι να παρατηρείς τους συναδέλφους σου. Για παράδειγμα,

εάν λαμβάνουν σταθερά αναγνώριση για την ίδια δουλειά που κάνεις, αυτό μπορεί να υποδηλώνει προκατάληψη. Αυτό ισχύει και για τις αλληλεπιδράσεις τους μεταξύ τους. Εάν οι συνάδελφοί σου έχουν ένα μοτίβο όπου οι προσπάθειες, οι συνεισφορές και τα συναισθήματά τους υπερισχύουν των δικών σου, μπορεί να είσαι δικαιολογημένη να νιώθεις ότι δεν σε εκτιμούν.

Αντίθετα, αν σπανίζουν οι έπαινοι και οι επιβραβεύσεις στη δουλειά, τότε είναι πιθανό ότι απλώς έχεις υψηλότερες προσδοκίες από τους άλλους.

Σκέψου επίσης και αυτό: εσύ εποβραβεύεις τον εαυτό σου ή και τους άλλους; Αναγνωρίζεις τους άλλους την αξία ή το ταλέντο τους ή πιστεύεις ότι μόνον εσύ αξίζεις αυτήν την αναγνώριση;

3. Επικοινώνησέ το!

Η σαφής επικοινωνία είναι το κλειδί όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της έλλειψης αναγνώρισης. Προγραμμάτισε μια συνάντηση με τον προϊστάμενό σου ή τον διευθυντή σου για να παρουσιάσεις τα τελευταία σου επιτεύγματα και να ζητήσεις feedback, μεταφέροντας ταυτόχρονα τις φιλοδοξίες σου. Θυμήσου, ο ανοιχτός διάλογος ενισχύει την κατανόηση και γεφυρώνει τυχόν κενά που μπορεί να υπάρχουν.

4. Δικτυώσου εντός και πέρα από το τμήμα σου

Η δικτύωση δεν είναι μόνο για την επέκταση του επαγγελματικού σου κύκλου. είναι επίσης ένας τρόπος για να αποκτήσεις ορατότητα. Συνεργάσου με συναδέλφους από διαφορετικά τμήματα για να αποκτήσεις μια ευρύτερη οπτική για τις λειτουργίες της εταιρείας. Παρακολούθησε εταιρικές εκδηλώσεις, εργαστήρια και σεμινάρια για να συνδεθείς με άτομα που μπορεί να μην συνδέονται άμεσα με τον ρόλο σου. Η δημιουργία σχέσεων σε ολόκληρη την εταιρεία αυξάνει τις πιθανότητές σου για ευρεία αναγνώριση. 

5. Δώσε το παράδειγμα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κουλτούρα σε έναν χώρο εργασίας μπορεί να ενθαρρύνει αυτό το είδος της συμπεριφοράς. Οι συνάδελφοί σου μπορεί να αισθάνονται ότι είναι φυσιολογικό να μην εκτιμούν ορισμένους συναδέλφους, ειδικά αν είναι νέοι. Εάν πιστεύεις ότι μπορεί να λειτουργήσει, προσπάθησε να δείξεις ενεργά ότι εκτιμάς τους συναδέλφους σου. Το να δώσεις ένα παράδειγμα μπορεί να απαιτεί υπομονή, αλλά μπορεί να δώσει ένα καλύτερο παράδειγμα για να ακολουθήσουν οι άλλοι.

6. Εξέτασε τις επιλογές σου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχει τρόπος να κάνεις τους άλλους να αναγνωρίσουν τη δουλειά σου. Εάν πιστεύεις ότι αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει και ότι επηρεάζει αρνητικά την εργασία και τα κίνητρά σου, ίσως είναι καιρός να σκεφτείς άλλες επιλογές.

Είναι σημαντικό για εσένα να νιώθεις αξία στην καριέρα σου και η παραμονή σε ένα αρνητικό εργασιακό περιβάλλον όπου νιώθεις ότι δεν σε αναγνωρίζουν συνήθως δεν είναι ούτε σκόπιμο ούτε υγιές.

Ξεκίνα να προσεγγίζεις το δίκτυό σου και να κάνεις αίτηση για θέσεις εργασίας αλλού και ίσως βρεις έναν οργανισμό όπου εκτιμώνται οι προσπάθειες και η συνεισφορά σου.

Θέλεις να αλλάξεις δουλειά αλλά φοβάσαι; Η ελληνίδα διευθύντρια επικοινωνίας της Calin Group δίνει βασικές συμβουλές

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i