Γιατί η επίσκεψη στο μουσείο ή σε μια συναυλία κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία;

Το Σαββατοκύριακο κανόνισε μια επίσκεψη στο μουσείο ή κλείσε εισητήρια για συναυλία εάν θέλεις να μειώσεις το άγχος ή την κατάθλιψη.

επίσκεψη στο μουσείο istock

Φαντάσου αυτό: Την επόμενη φορά που θα δεις τον γιατρό σου επειδή έχεις άγχος ή κατάθλιψη, βγάζει το συνταγολόγιο και σου συνταγογραφεί μια επίσκεψη στο μουσείο, σε μια γκαλερί τέχνης, έναν βοτανικό κήπο, μια παράσταση χορού ή ένα μάθημα κεραμικής.  Αυτό μπορεί να βοηθήσει πραγματικά την ψυχική σου υγεία.

Είναι γνωστό ως "arts on prescription" (συνταγογράφηση τέχνης) και σε κάποιες χώρες περιλαμβάνει δωρεάν εισιτήρια για εκδηλώσεις ή μαθήματα —ακόμα και μεταφορικά μέσα για να φτάσει κάποιος εκεί— ώστε να αποκομίσει τα οφέλη από την επαφή του με την Τέχνη.

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η ενασχόληση με την Τέχνη μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης και μειώνει τις ορμόνες του στρες που απελευθερώνονται στο σώμα. Υπάρχουν κάποιες πραγματικές φυσιολογικές επιδράσεις που συμβαίνουν όταν ααφιερώνεις χρόνο για να συμμετάσχεις σε κάτι που σου προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση.

Γιατί η επίσκεψη στο μουσείο ή σε μια συναυλία κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η επίσκεψη σε ένα μουσείο ή σε μια συναυλία μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σου υγεία:

1. Μειώνει το άγχος

Η τέχνη και η μουσική έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα άγχους και κορτιζόλης στο σώμα. Η έκθεση σε αυτές μπορεί να ενεργοποιήσει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την προώθηση της χαλάρωσης και της ευεξίας.

2. Βελτιώνει τη διάθεση

Μία βόλτα στο μουσείο ή η συμμετοχή σε μία συναυλία μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη διάθεσή σου. Η θέαση έργων τέχνης ή η ακρόαση μουσικής μπορεί να πυροδοτήσει την απελευθέρωση ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή.

3. Αυξάνει τη δημιουργικότητα

Η επίσκεψη σε ένα μουσείο Τέχνης μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα σου και να σε βοηθήσει να σκεφτείς νέους τρόπους και να βρεις λύσεις σε προβλήματα. Επίσης, η Τέχνη έχει την ικανότητα να δημιουργεί διασυνδέσεις με αυθεντικά συναισθήματα –καλά και κακά–, να αναδύει νοσταλγία ή να δημιουργεί αναμνήσεις.

4. Μειώνει το αίσθημα μοναξιάς

Η επίσκεψη σε ένα μουσείο ή σε μια συναυλία μπορεί να σου δώσει την ευκαιρία να συνδεθείς με άλλους ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με σένα. Αυτό  είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο εάν νιώθεις απομονωμένη ή μοναξιά. Επιπλέον, η επίσκεψη στο μουσείο προσφέρει στους επισκέπτες εργαλεία, πρακτικές και εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής: το αίσθημα της μοναξιάς και το τραύμα της πανδημίας.

5. Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία

Η τέχνη και η μουσική μπορούν να βελτιώσουν στη γνωστική λειτουργία. Η μελέτη έργων τέχνης ή η ακρόαση μουσικής ενισχύει τη μνήμη, την προσοχή και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Εκτός από τα οφέλη για την ψυχική υγεία, η επίσκεψη σε ένα μουσείο ή σε μια συναυλία μπορεί επίσης να είναι μια διασκεδαστική και ευχάριστη εμπειρία. Μπορεί να σου δώσει την ευκαιρία να μάθεις νέα πράγματα, να εξερευνήσεις διαφορετικούς πολιτισμούς και να εκτιμήσεις την ομορφιά του κόσμου γύρω σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i