Η ντοπαμίνη είναι ένας τύπος νευροδιαβιβαστή, o oποίος φτιάχνεται από το σώμα και το χρησιμοποιεί το νευρικό σύστημα για να στείλει μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Γι' αυτό μερικές φορές, η ντοπαμίνη ονομάζεται "χημικός αγγελιοφόρος". Η ντοπαμίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πώς νιώθουμε ευχαρίστηση.
Είναι ένα μεγάλο μέρος της μοναδικής ανθρώπινης ικανότητάς να σκεφτόμαστε και να σχεδιάζουμε. Βοηθάει στην προσπάθεία μας να επικεντρωνόμαστε και να βρίσκουμε ενδιαφέροντα πράγματα. Το σώμα την διαδίδει κατά μήκος τεσσάρων βασικών οδών στον εγκέφαλο.
Όπως τα περισσότερα συστήματα στο σώμα, δεν το παρατηρείς (ή ίσως και δεν το γνωρίζεις) μέχρι να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. Μία μεγάλη ή ακόμη και μία μικρή αλλαγή στα επίπεδα ντοπαμίνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας. Παρακάτω θα βρεις έναν mini οδηγό για να επαναφέρεις την ντοπαμίνη σε φυσιολογικά επίπεδα.
Διάβασε επίσης: Οι συμβουλές για να κρατάς την αρτηριακή σου πίεση σε χαμηλά επίπεδα
Πώς να επαναφέρεις γρήγορα τα επίπεδα ντοπαμίνης;
Υγιεινή διατροφή - απαραίτητη στη σύνθεση ντοπαμίνης
Μια υγιεινή διατροφή παρέχει τα δομικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη σύνθεση της ντοπαμίνης στο σώμα. Η ντοπαμίνη παράγεται από τυροσίνη (ή L-τυροσίνη), ένα μη απαραίτητο αμινοξύ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαφόρων πρωτεϊνών. Η L-τυροσίνη συντίθεται από ένα άλλο διατροφικό αμινοξύ που ονομάζεται φαινυλαλανίνη. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φαινυλαλανίνη βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης. Τα ψάρια, τα κρέατα (π.χ. χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα), τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές πηγές φαινυλαλανίνης. Για όσους αναζητούν επιλογές για χορτοφάγους ή vegan μπορούν να επιλέξουν τόφου, γάλα σόγιας, σόγια, όσπρια όπως φασόλια και σπόρους.
Μασάζ - Μειώνει την κορτιζόνη και αυξάνει την ντοπαμίνη
Το μασάζ είναι μια χειρωνακτική θεραπεία που συνήθως συνιστάται για τους μαλακούς ιστούς του σώματος. Ένας θεραπευτής μασάζ μπορεί να χρησιμοποιήσει χέρια ή όργανα όπως πέτρες, συσκευές μασάζ και πλαστικούς γάντζους/εργαλεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μασάζ μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη και τον πόνο.
Μια κλινική μελέτη που εξέτασε την επίδραση του μασάζ με τη διεξαγωγή αναλύσεων ούρων αποκάλυψε μια μέση αύξηση των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης κατά 31% και σεροτονίνης κατά 28%. Το μασάζ μείωσε επίσης τα επίπεδα κορτιζόλης κατά 31%.
Σωματική άσκηση - Διεγείρει τη λειτουργία ανταμοιβής στον εγκέφαλο
Η τακτική άσκηση έχει θετικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία σου. Η άσκηση βοηθάει στην τόνωση του κυκλώματος ανταμοιβής του εγκεφάλου, το οποίο συνδέεται με συναισθήματα κινήτρου και ευχαρίστησης. Έρευνα έχει επισημάνει ότι οι έντονες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, διεγείρουν το σύστημα ντοπαμίνης και έτσι το προστατεύουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Σε ασθενείς με ήπια νόσο του Πάρκινσον, έξι μήνες αερόβιας άσκησης βελτίωσαν την κίνηση και την εκτελεστική τους λειτουργία.
Διαλογισμός - Βοηθάει στην απελευθέρωση ντοπαμίνης
Ο διαλογισμός περιλαμβάνει ένα σύνολο δραστηριοτήτων που αυξάνουν την συνειδητότητα και αναπτύσσουν μια ανοιχτή στάση προς την ζωή. Ο ύπνος, η γιόγκα, το περπάτημα ή ακόμα και ο χορός είναι τρόποι διαλογισμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από πρακτικές διαλογισμού όπως η γιόγκα, η ενδογενής απελευθέρωση ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο βελτιώνεται κατά 65%.
Ποιοτικός ύπνος - Διατηρεί επαρκή επίπεδα τυροσίνης και ντοπαμίνης
Η τυροσίνη ( ένα από τα 22 πρωτεϊνογόνα αμινοξέα) βοηθά να διατηρείς τις γνωστικές ικανότητες, όταν δεν κοιμόμασαι αρκετά, και έτσι βοηθά στην αντιμετώπιση των αρνητικών συμπτωμάτων της στέρησης ύπνου. Όταν χορηγούνται συμπληρώματα τυροσίνης σε άτομα που στερούνται ύπνου, η απόδοσή τους σε ψυχοκινητικές υποχρεώσεις βελτιώνεται. Για να διατηρηθούν υψηλά τα επίπεδα ντοπαμίνης, τα επαρκή επίπεδα τυροσίνης, και επομένως ο ύπνος, είναι απαραίτητα.
Η τήρηση ενός σταθερού και ποιοτικού προγράμματος ύπνου βοηθά στην σταθερή διατήρηση των επιπέδων των δύο ουσιών στον οργανισμό. Εάν αντιμετωπίζεις αϋπνία ή οποιαδήποτε άλλη διαταραχή ύπνου, τότε ζήτησε τη συμβουλή ειδικού.
Διάβασε επίσης: Η διατροφική έλλειψη που συνδέεται με απώλεια μνήμης μεγαλώνοντας
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr