Ακατάστατο ή τακτοποιημένο γραφείο: Τι λέει η επιστήμη για την προσωπικότητά σου;

Το γραφείο σου είναι καλυμμένο με χαρτιά και σημειώσεις; Ή πρέπει να το τακτοποιήσεις; Μάθε τι λέει αυτό για εσένα. Η απάντηση μπορεί πραγματικά να σε εκπλήξει.

ατακτοποίητο γραφείο istock

Ένα ακατάστατο γραφείο δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι κακό.  Το να διατηρείς το γραφείο σου ακατάστατο ή τακτοποιημένο θα μπορούσε απλώς να αντανακλά μια διαφορά στην προσωπικότητά σου.

"Ένα άτομο με έναν ακατάστατο γραφείο μπορεί απλώς να είναι πολύ απασχολημένο και να ασχολείται με τη δουλειά του και λιγότερο με τον καθαρισμό του γραφείου του", λέει o Αντώνης Κονδύλης, BSc, ψυχολόγος. "Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις τι σημαίνει το ακατάστατο ή καθαρό γραφείο  για την προσωπικότητά σου είναι να σκεφτείς πώς σε κάνει να νιώθεις. Τα υπόλοιπα άφησέ τα στην επιστήμη".

 

Τι να τρώω στο γραφείο; Οι συμβουλές της διατροφολόγου για να μην πάρεις περιττά κιλά

Το ακατάστατο γραφείο είναι σημάδι δημιουργικού μυαλού

Οι ερευνητές ήταν πραγματικά περίεργοι να ανακαλύψουν τι δείχνουν για την προσωπικότητά μας αυτές οι συνήθειες. Ειδικοί της σχολής διαχείρισης μελέτησαν εάν η εργασία σε ένα ακατάστατο ή τακτοποιημένο γραφείο είχε κάποια επίδραση στη συμπεριφορά των εργαζομένων. Τα ευρήματα;

Οι εργαζόμενοι με ακατάστατο γραφείο έτειναν να παράγουν νέες ή φρέσκες ιδέες και να είναι πιο δημιουργικοί. Τα ευρήματα, τουλάχιστον, υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το να διατηρείς το γραφείο σου ακατάστατο ή τακτοποιημένο είναι θέμα προσωπικότητας.

Γιατί οι ακατάστατοι άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι, σύμφωνα με την επιστήμη

"Για μερικούς ανθρώπους, η έλλειψη ακαταστασίας μειώνει την ένταση", λέει ο ψυχολόγος. "Νομίζω ότι η καθαριότητα ή η ακαταστασία των γραφείων συχνά λέει κάτι γενικά για το πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το άγχος και μειώνουν την ένταση". Εάν η ακαταστασία δεν σε ενοχλεί και έχεις ένα πιεστικό deadline για να επικεντρωθείς, είναι πιο πιθανό να πέσεις με τα μούτρα στη δουλειά χωρίς να σε ανησυχεί για την τακτοποίηση του γραφείου σου.

Το τακτοποιημένο γραφείο είναι σημάδι γενναιοδωρίας

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, οι εργαζόμενοι με γραφεία σε διαφορετικές καταστάσεις οργάνωσης και καθαριότητας έχουν συγκεκριμένες δεξιότητες να προσφέρουν σε εργοδότες και συναδέλφους.

"Ένα καθαρό γραφείο κάνει τους εργαζόμενους να μην εμπλέκονται σε παραβάσεις, να επιλέγουν μια πιο υγιεινή διατροφή και να δείχνουν περισσότερη γενναιοδωρία", ανάφερε η Κάθλιν Βοχς, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα που συμμετείχε στη μελέτη. "Διαπιστώσαμε, ωστόσο, ότι μπορεί να έχεις πολύτιμα αποτελέσματα όταν βρίσκεσαι σε ένα ακατάστατο περιβάλλον".

Πότε το ακατάστατο γραφείο είναι πραγματικά πρόβλημα;

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία κατά την αξιολόγηση του χώρου εργασίας είναι η δική σου παραγωγικότητα. Εάν δουλεύεις καλύτερα όταν εστιάζεις στη δουλειά σου χωρίς να τακτοποιείς τις στοίβες φακέλων αρχείων γύρω σου, είναι οκ. Εάν διαπιστώσεις ότι η ακαταστασία σε βοηθά να είσαι δημιουργική και παραγωγική, μην ανησυχείς να αφήσεις τα πράγματα όπως έχουν.

Αλλά αν η ακαταστασία εμποδίζει την παραγωγικότητά σου και σου δημιουργεί στρες, καλύτερα να το τακτοποιήσεις. 

Ποιο φυτό πρέπει να έχεις στο γραφείο σου και γιατί

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i