"Όλες μου οι πρώην ήταν τρελές": Τι σημαίνει αυτό για τη σχέση σου;

"Τρελές" πρώην: Τι να προσέξεις όταν ο σύντροφός σου μιλάει άσχημα για το παρελθόν του.

πρώην ζευγάρι istock

Οι πρώην είναι συνήθως πρώην για καλούς λόγους. Κάποια δυσαρέσκεια μετά από ένα χωρισμό —ειδικά μετά από έναν άσχημο χωρισμό— είναι φυσιολογικό. Αλλά εάν κάποιος περιγράφει όλες τις προηγούμενες συντρόφους του ως τρελές, αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξεις.

Τα μαθήματα του παρελθόντος

"Καθένας από εμάς πρέπει να παίρνει κάποια μαθήματα από τις προηγούμενες σχέσεις μας", αναφέρει η Φαίδρα Λογοθέτη, κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Mindfulness. Για παράδειγμα, ίσως ο πρώην σου να ήταν φρικτός στην επικοινωνία αλλά θα μπορούσες και εσύ να ήσουν καλύτερη ακροάτρια. Ή η σχέση έληξε άδοξα επειδή ήταν εργασιομανής και καθυστερούσε στα ραντεβού, αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, πιθανότατα να μην έδειξες κατανόηση ή συμπόνοια στο πολυάσχολο πρόγραμμά του.

Από την άλλη πλευρά, εάν φεύγεις από μια σχέση νομίζοντας ότι δεν έκανες τίποτα λάθος και ρίχνεις όλη την ευθύνη στον πρώην σύντροφό σου,αποκαλώντας τον "τρελό", αυτό σημαίνει ότι δεν είσαι διατεθειμένη να αναλάβεις την ευθύνη, λέει η ψυχολόγος. Αυτό είναι πρόβλημα, επειδή το να μπορείς να κατέχεις (και ιδανικά να μαθαίνεις από) λάθη του παρελθόντος είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό. Έρευνα δείχνει ότι σχετίζεται με αρετές όπως η ενσυναίσθηση, η αυτογνωσία και η συγχώρεση, τα οποία είναι όλα βασικά χαρακτηριστικά για τη δημιουργία υγιών σχέσεων.

7 κανόνες για σχέση διαρκείας | Τις προτείνει η ψυχολόγος

Μιλάει άσχημα για τις πρώην τους; Τι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα του

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβεις υπόψη, σύμφωνα με τη Φαίδρα Λογοθέτη: Τα άτομα που μιλάνε άσχημα για τους πρώην τους αποκαλύπτουν πολλά για τον χαρακτήρα τους, ίσως και τον τρόπο που ενδέχεται να μιλήσουν για εσένα κάποια μέρα. Σκέψου το: Αν νιώθουν άνετα να χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους που κάποτε αγαπούσαν ως "τρελούς", τι θα τους εμποδίσει να χρησιμοποιούν την ίδια προσβλητική γλώσσα για να περιγράψουν και εσένα, όταν θα γίνεις πρώην; Βέβαια, ο άνθρωπος που νιώθει την ανάγκη να υποτιμά τις προηγούμενες συντρόφους του το κάνει συνήθως για να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του.

Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις: Ίσως η πρώην τους να έκανε κάτι απαίσιο που δικαιολογεί αυτήν την παρατεταμένη πικρία. Ή απλώς είχε την ικανότητα να διαλέγει τα λάθος άτομα. Ανεξάρτητα από αυτό, αντί απλώς να συμφωνήσεις μαζί του είναι προτιμότερο να ρωτήσεις γιατί μιλά για την πρώην σύντροφό του τόσο αρνητικά. Το πώς θα απαντήσει και θα ανταποκριθεί μπορεί να σου δώσει κάποια εικόνα για αυτόν.

Ας υποθέσουμε ότι αποκαλεί τις πρώην του ως "ψυχοπαθή" ή "τρελή" και όταν ζητάς περισσότερες λεπτομέρειες, αποκαλύπτει ότι αυτό το άτομο συνεχώς τους απατούσε ή τους χειραγωγούσε ψυχολογικά. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως σημάδι που θα σε υποψιάσει ότι ο άνθρωπος αυτός μιλάει άσχημα για την πρώην του, καθώς τα άσχημα λόγια του είναι η απόκριση στον συναισθηματικό πόνο που νιώθει. Αυτό ίσως δηλώνει ότι δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα αρνητικά συναισθήματα ή ότι δεν έχει προχωρήσει από την προηγούμενη σχέση.

Εάν αποφεύγει να σου δώσει απάντηση ("Δεν ξέρω, απλώς αποδείχτηκε εντελώς τρελός") ή απορρίπτει τις ανησυχίες σου ("Ποιος νοιάζεται; Είναι παρελθόν πια!"), αυτό δείχνει ότι πιθανώς υπάρχουν πιο βαθιές αιτίες ή βασικά θέματα όπως η έλλειψη ενσυναίσθησης ή αυτογνωσίας, τα οποία αποφεύγει.

Εάν δεν δώσεις τη δέουσα προσοχή σε αυτήν την "κόκκινη σημαία" πιθανότατα θα καταλήξεις στη λίστα με τις "πρώην από την κόλαση".

5 συμβουλές για να "χτίσουμε" μια σχέση εμπιστοσύνης με το σύντροφό μας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i