Ερυθρά: Τα συμπτώματα και οι επιπλοκές της νόσου

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος εξηγεί τα συμπτώματα και τις πιθανές επιπλοκές της ερυθράς και μας ενημερώνει για το εμβόλιο για τη νόσο.

μαμά μωρό Halfpoint

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας

Η ερυθρά ανήκει στις ιογενείς παιδικές ασθένειες και μεταδίδεται εύκολα στα παιδιά αλλά και τους ενήλικες. Θεωρείται πιο επικίνδυνη αν κολλήσει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Συμπτώματα

Το νόσημα ξεκινά με χαμηλό πυρετό και συμπτώματα παρόμοια με του κρυολογήματος. Το εξάνθημα είναι ήπιο, προκαλεί σημαντικό κνησμό, αρχίζει από το πρόσωπο και επεκτείνεται στο σώμα.

Διάρκεια

Ο κύκλος της νόσου ολοκληρώνεται σε περίπου 7 ημέρες.

Πιθανές επιπλοκές

Συνήθως τα παιδιά περνούν την ερυθρά χωρίς σοβαρές επιπλοκές. Ωστόσο, είναι σοβαρές οι πιθανές επιπλοκές για το έμβρυο εάν κολλήσει η έγκυος τη νόσο. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως συστήνεται διακοπή της κύησης.

Πώς και πότε μεταδίδεται

Πρόκειται για νόσημα που μεταδίδεται με σταγονίδια και μέσω αντικειμένων που μολύνθηκαν πρόσφατα. Έχει υψηλή μεταδοτικότητα και κολλάει 5-7 ημέρες πριν και μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

Το εμβόλιο

Το εμβόλιο της ερυθράς συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και είναι το MMR (ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα). Η πρώτη δόση συστήνεται να γίνει στους 12 μήνες και η δεύτερη ακολουθεί ανάμεσα το δεύτερο και τρίτο χρόνο της ζωής του νηπίου.

Διάβασε επίσης: 10 πολύ παράξενα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Διάβασε επίσης: Να χρησιμοποιώ υποκατάσταστα ζάχαρης στην εγκυμοσύνη;

The Mamagers Update

Υιοθέτησε κοριτσάκι με σύνδρομο Down που είχαν απορρίψει 20 οικογένειες

“Εσύ είσαι άντρας, δεν θα πάρεις την barbie” – Η διήγηση ενός πατέρα από ένα κατάστημα παιχνιδιών

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i