Ο θηλασμός ήταν κάτι που πάντα ήθελα να ζήσω, από την ημέρα που αποφάσισα πως θέλω να γίνω μαμά. Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, ούτε με τον ερχομό της πρώτης μου κόρης αλλά ούτε και στη δεύτερη δεν είχα έτοιμο γάλα στο σπίτι για ώρα ανάγκης. Ειδικά στην πρώτη εγκυμοσύνη, εξοπλίστηκα μεν με αποστειρωτή αλλά όχι και με μπουκάλια και κατάφερα να θηλάσω παντού, ακόμα και σε press trip μιας ημέρας!
Είναι προφανές πως το θέμα του αν θα θηλάσεις ή όχι, αν θα θηλάσεις αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με γάλα σε σκόνη είναι μια δική σου προσωπική επιλογή. Από τη στιγμή που θέλεις να το επιτύχεις, έχω μερικά μυστικά, που λειτούργησαν σε μένα και ίσως βοηθήσουν κι εσένα.
Αν σκεφτείς πως το 79% των μαμάδων ξεκινούν να θηλάζουν αμέσως μετά τη γέννα αλλά μόνο το 49% φτάνει τους έξι μήνες θηλασμού, καταλαβαίνεις πως υπάρχουν πολλές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις στην πορεία.
Πριν τη γέννα:
Πάρε τις πληροφορίες που πρέπει από τους ειδικούς συμβούλους θηλασμού, παρακολουθώντας σεμινάρια, διαβάζοντας βιβλία για το θηλασμό και κάνοντας επισκέψεις σε φίλες που θηλάζουν για να δεις την εμπειρία επί τόπου. Μην βιαστείς να κάνεις νωρίς στην εγκυμοσύνη τα σεμινάρια, προσπάθησε να μιλήσεις με σύμβουλο θηλασμού κοντά στην ημερομηνία τοκετού και κράτα σημειώσεις, πολλές σημειώσεις, τόσο από τα σεμινάρια όσο κι από τις φίλες θηλάζουσες. Φυσικά, στο τέλος θα υιοθετήσεις το στυλ θηλασμού που εσύ προτιμάς. Εγώ βρήκα άκρως ενημερωτικά τα σεμινάρια θηλασμού στο νοσοκομείο Έλενα (μάθε λεπτομέρειες εδώ ).
Μάθε τα πάντα για το στήθος σου: Μην φτάσεις στο μαιευτήριο για να καταλάβεις πως έχει εισέρχουσες θηλές, που δεν ευνοούν το θηλασμό. Παρατήρησε το στήθος σου, κι εξοπλίσου έγκαιρα με αξεσουάρ που θα σε βοηθήσουν όπως κρέμα από 100% καθαρή λανολίνη που προστατεύει και καταπραΰνει τις θηλές αλλά και κοχύλια συλλογής γάλακτος που βοηθούν τις θηλές να μην κολλούν πάνω στο σουτιέν.
Εξοπλίσου και με σουτιέν θηλασμού. Γνώμονας για την επιλογή σου θα πρέπει να είναι η άνεση κι όχι μόνο η ομορφιά του σουτιέν που σκοπό έχει να στηρίξει το στήθος την περίοδο της γαλουχίας.
Μην αμελείς την αγορά θηλάστρου. Θα αποτελέσει σύμμαχό σου και κάνοντας σωστή χρήση, με βάση και τις οδηγίες του συμβούλου θηλασμού, που μπορεί να είναι και η μαία σου, εφόσον έχει αυτή την εξειδίκευση, θα καταφέρεις να θηλάσεις αποκλειστικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Στο μαιευτήριο:
Ζήτα βοήθεια: Μην φοβάσαι, μην ντρέπεσαι, ζήτα να σε βοηθήσουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στο μαιευτήριο. Αν επιλέξεις να γεννήσεις σε ιδιωτικό μαιευτήριο, είναι σίγουρο πως θα υπάρχει και σύμβουλος θηλασμού και το κατάλληλο προσωπικό για να σε βοηθήσουν να θηλάσεις. Εννοείται πως θα ζητήσεις να θηλάσεις αποκλειστικά, εφόσον είναι αυτό που επιθυμείς. Όταν λέμε ζήτα βοήθεια, εννοούμε, ζήτα βοήθεια κανονικά και πρακτικά: ζήτα βοήθεια στο να τοποθετήσεις το μωρό, να μην πονάς, να βολευτείς, να πιάσει καλά τη θηλή, να σου εξηγήσουν τι σημαίνει πιάνω καλά τη θηλή.
Έξτρα τιπ 1: Αν βλέπεις πως το μωρό αποκοιμιέται εύκολα στο στήθος, ξύπνησέ το με ένα γλυκό φύσημα στο μουτράκι του.
Έξτρα τιπ 2: Αν έχεις γεννήσει με καισαρική, ειδικά την πρώτη μέρα, θα έχεις έναν ορό και έναν καθετήρα, δηλαδή δύο έξτρα προβλήματα να αντιμετωπίσεις στην προσπάθεια να βολευτείς και να θηλάσεις εύκολα. Οπότε μην απογοητευτείς αλλά φρόντισε να έχεις κάποιον που θα σε βοηθήσει να τοποθετείς το μωρό στο στήθος.
Όλα μπορούν να πάνε στραβά: Να είσαι προετοιμασμένη για όσα μπορούν να πάνε στραβά, στην προσπάθεια να θηλάσεις αποκλειστικά. Κι επειδή, οι ορμόνες σου χορεύουν, αν είσαι και νέα μαμά δεν ξέρεις κι ακριβώς τι κάνεις, μην τα παρατήσεις εύκολα. Τα δύσκολα θα περάσουν κι εσύ θα αποκτήσεις το μεγαλύτερο δέσιμο με το μωρό σου. Επικεντρώσου σε αυτό, με όλο τον εξοπλισμό που θα έχεις ήδη προμηθευτεί.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μια μαμά απαντά: Η Μυρτώ Κάζη μας είπε όσα θέλαμε να μάθουμε για τη ζωή με δύο παιδιά
Θα σου αναφέρω μόνο τις πληγωμένες θηλές μου που απέδωσαν γάλα με αίμα και την μαστίτιδα την δεύτερη ημέρα επιστροφής στο σπίτι. Μπροστά στα προβλήματα να πεισμώνεις. Το ελεύθερο στήθος ανάμεσα στα ταΐσματα χωρίς να το καλύπτεις με κάτι αλλά και το μασάζ για να αποφύγεις την μαστίτιδα, είναι τα βασικά σου όπλα.
Έξτρα τιπ 1: Αν ανεβάσεις πυρετό, μίλησε με το γιατρό σου και το σύμβουλο θηλασμού που θα σου δώσουν τη λύση για να ανακουφιστείς και να μην σταματήσεις να θηλάσεις.
Μην ακούς τις σειρήνες: Αν γύρω σου έχεις σειρήνες που σίγουρα θα σου πιπιλίζουν τα αυτιά με φράσεις όπως:
Το μωρό δεν χορταίνει, δεν έχεις πολύ γάλα, δεν έχει κατέβει το γάλα, δώστου λίγο συμπλήρωμα, θα κάνει ίκτερο, κι εσείς που ήπιατε συμπλήρωμα δεν πάθατε τίποτα, γιατί να πονάς, μήπως δεν τα καταφέρνεις, κλείσε τα αυτιά σου και ρίξε την ενέργειά σου σε αυτό που θέλεις να κάνεις.
Έξτρα τιπ 1: Δώσε στον μπαμπά του μωρού το ρόλο δεσμοφύλακα που θα απομακρύνει –ευγενικά- όσους προσπαθήσουν να κάμψουν την προσπάθεια να θηλάσεις.
Έξτρα τιπ 2: Στο μαιευτήριο, δεν θα είσαι σίγουρη για πολλά πράγματα, όπως και για το πόσο θα θηλάσεις και το αν θα θηλάσεις αποκλειστικά. Επειδή θα νιώσεις μπερδεμένη, πάρε μόνο μια απόφαση, όσο είσαι στο μαιευτήριο να μην δώσεις συμπλήρωμα. Αυτό είναι ένα καθοριστικό σημείο!
Εξασκήσου:
Η στάση θηλασμού που θα σου ταιριάξει είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στο οποίο αξίζει να επενδύσεις και να εξασκηθείς. Το πρώτο σου μέλημα είναι να φέρεις το στόμα του μωρού πάνω σε όλη τη θηλαία άλω κι όχι με στόχο τη θηλή. Έπειτα, θυμήσου να μην πιέζεις το κεφάλι του μωρού για να το φέρεις στο στήθος. Αν δεν τα καταφέρνεις όπως θα ήθελες, ένας σύμβουλος θηλασμού είναι ο μόνος που μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σου και να σε βοηθήσει πραγματικά, ούτε αυτό το άρθρο, ούτε η χι φίλη σου, ούτε καν η μαμά σου.
Έξτρα τιπ 1: Έρευνες δείχνουν πως τα μωρά που ακουμπούν τα πατουσάκια τους κάπου (στο δέρμα σου, σε κάποιο μαξιλάρι), θηλάζουν καλύτερα.
Οι πρώτες εβδομάδες στο σπίτι:
Σε συνδυασμό με τις ορμόνες, την αυπνία και τη νέα σου ζωή, είναι πιθανό να πέσεις στην παγίδα να μετρά τα λεπτά θηλασμού. Ένα από τα πράγματα που έμαθα τόσο στο σεμινάριο θηλασμού, όσο και στην πράξη είναι πως κάθε παιδί είναι διαφορετικό και το να μετράμε 10 λεπτά στο ένα στήθος ή να θηλάζουμε μόνο από το ένα στήθος σε κάθε θηλασμό είναι λανθασμένη σκέψη.
Όπως επίσης την ιδέα πως το μωρό θηλάζει κάθε τρεις ώρες, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, θα την κατατάξω στους μύθους περί θηλασμού. Δώσε στο μωρό σου να θηλάζει όποτε το επιθυμεί, μην μετράς λεπτά και έχε ένα σημειωματάριο ή ακόμα καλύτερα ένα app θηλασμού για να θυμάσαι πότε θήλασες, πόση ώρα.
Να θυμάσαι πως πριν τον θηλασμό, προέχει η καλή σου ψυχολογία. Μόνο αν είσαι χαρούμενη γι' αυτό που κάνεις, θα τα καταφέρεις για περισσότερο καιρό.
Έξτρα τιπ 1: Επειδή η κούραση των πρώτων ημερών είναι μεγάλη, οι εφαρμογές στο κινητό θα σε βοηθήσουν να θυμάσαι ακόμα και πόσες πάνες άλλαξες, πόσα λεπτά θήλασες και πόση ώρα κοιμήθηκε το μωρό!
Έξτρα τιπ 2: Το πρώτο μήνα ζωής του μωρού, απόφυγε τη χρήση πιπίλας, κάτι που προτείνει και η Αμερικάνικη Ένωση Παιδιάτρων.
Πώς θα καταλάβεις ότι το μωρό έχει χορτάσει; Μεγάλη ιστορία και μεγάλη συζήτηση. Σε γενικές γραμμές, ένα μωρό που είναι ήρεμο μετά το θηλασμό και δείχνει χαρούμενο, έχει τραφεί σωστά.
Κι αν το μωρό δεν παίρνει βάρος; Ο παιδιάτρος θα σου εξηγήσει πως τα θηλάζοντα βρέφη έχουν άλλο ρυθμό ανάπτυξης στην κλίμακα του βάρους. Ένα παιδί υγιές, χαρούμενο που παίρνει βάρος, δεν έχει ανάγκη τη ζυγαριά. Έχω πέσει στην παγίδα να ζυγίσω το μωρό μου κάθε μέρα. Ψυχοφθόρο αλλά είχα στα χέρια μου ένα μωρό που γεννήθηκε λίγο πιο γρήγορα. Κι όμως, η στήριξη του σωστού παιδιάτρου που θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις είναι σημαντική.
Η άντληση γάλακτος με θήλαστρο βλάπτει το θηλασμό; Όταν κάνεις σωστή χρήση του θηλάστρου, μπορείς ακόμα και να αυξήσεις τη ροή γάλακτος. Ο σύμβουλος γαλουχίας μπορεί να σε βοηθήσει να χρησιμοποιήσεις το θήλαστρο προς όφελος δικού σου αλλά και του μωρού. Η Αμερικάνικη Ένωση Παιδιάτρων, προτείνει τη χρήση μπουκαλιού στις 4- 6 εβδομάδες, οπότε αντί να δίνεις συμπλήρωμα σε σκόνη, μπορείς να χρησιμοποιείς το γάλα που έχεις αντλήσει με το θήλαστρο.
Αυτό που με σιγουριά μποροώ να σου πω, είναι πως στους δύο μήνες, που οι θηλές θα έχουν σκληρύνει, η σχέση προσφοράς και ζήτησης γάλακτος θα έχει θεμελιωθεί, κι εσύ θα έχεις βρει τα πατήματά σου και ίσως κοιμάσαι λίγο καλύτερα, ο θηλασμός θα γίνει πολύ πολύ πιο εύκολος!
Όσο για τη συνέχιση του θηλασμού κατά την επιστροφή στο γραφείο...stay tuned με τιπς για την αποθήκευση και μεταφορά μητρικού γάλακτος (με 40 βαθμούς κελσίου έξω)
Βρες με και στο Instagram
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr