Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου σε οφθαλμίατρο;

Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί “ποτέ δεν είναι νωρίς για ένα παιδί να εξεταστεί οφθαλμολογικά”.

παιδικά μάτια

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει ότι ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος των παιδιών έχει τεράστια αξία γιατί θα αναγνωρίσει παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να έχουν σαν συνέπεια δια βίου προβλήματα όρασης και σπανιότερα καταστάσεις που απειλούν την ζωή του παιδιού (π.χ. κακοήθεις όγκοι)

0-6 μηνών

Όλα τα μωράκια με το που γεννιούνται θα πρέπει να τους γίνεται έλεγχος για τυχόν μολύνσεις, παθήσεις όπως ο καταρράκτης ή το γλαύκωμα πριν από την έξοδό τους από το μαιευτήριο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα πρόωρα βρέφη και ειδικότερα για εκείνα που έλαβαν οξυγόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και για τα μωρά με πολλαπλά ιατρικά προβλήματα.

6-12 μηνών

Σε αυτή την ηλικία ο γιατρός θα εξετάσει την ανάπτυξη της όρασης καθώς και την ευθυγράμμιση των ματιών (αμβλυωπία, στραβισμός κ.ά)

1-2 ετών

Σε αυτή τη φάση ελέγχεται η ύπαρξη ή όχι στραβισμού και μέσω της σκιασκοπίας με απόλυτη σιγουριά διαπιστώνεται η ύπαρξη κάποιας διαθλαστικής ανωμαλίας (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού). Εφόσον σ’ αυτή την εξέταση δεν διαπιστωθεί κάτι παθολογικό, τότε αρκεί να γίνεται μία επανεξέταση κάθε διετία.

Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου σε οφθαλμίατρο; - εικόνα 1

3-4 ετών

Σημαντική και σκόπιμη κρίνεται και η οφθαλμολογική εξέταση του παιδιού στην ηλικία αυτή κυρίως επειδή τώρα αρχίζει να εντάσσεται στη σχολική κοινότητα.

ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΟΥ!!! 

Στα μεσοδιάστηματα των παραπάνω ηλικιών αλλά και για πάντα, και κυρίως εάν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό στραβισμού ή άλλων σοβαρών διαθλαστικών ανωμαλιών, θα πρέπει να παρακολουθείς και να σημειώνεις τα εξής:

- Αν τα μάτια του παιδιού δεν κινούνται σωστά και δεν στρέφονται κανονικά.

- Αν δεν στρέφονται κανονικά ή δεν είναι ευθυγραμμισμένα σωστά.

- Αν κλείνει το ένα μάτι του καθώς βγαίνει έξω στον ήλιο.

- Αν για να εστιάσει σε ένα αντικείμενο κλείνει το ένα του μάτι ή στρίβει το κεφάλι του αντί να στρίβει τα μάτια.

- Αν δεις οποιαδήποτε διαταραχή στο χρώμα της κόρης των ματιών, που σημαίνει πως υπάρχει κάποια θολερότητα στα διαθλαστικά μέσα του ματιού.

Τότε, σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις επιβάλλεται να επισκεφτείς άμεσα τον αρμόδιο παιδοφθαλμίατρο, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i