Πυρετός στο παιδί: Να γιατί ΔΕΝ χρειάζεται να ανησυχούμε!

Ο πυρετός στο παιδί είναι ένα σύμπτωμα που μας ανησυχεί.

ιώσεις παιδί ίωση υγεία μαμά πυρετός AngelinaDimitrova

Συνεργάστηκε η Ελένη Αντωνιάδου, παιδίατρος

Ο πυρετός στο παιδί είναι ο φυσιολογικός τρόπος του οργανισμού για να καταπολεμήσει τους ιούς και τα μικρόβια. Όταν υπάρξει κάποια «απειλή», όπως, για παράδειγμα, ένας ιός ή ένα μικρόβιο που βρήκε τρόπο να εισβάλει στον οργανισμό, ο εγκέφαλος δίνει εντολή να ανέβει η θερμοκρασία του σώματος. Αυτό κινητοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια να επιτεθούν στον «εισβολέα».

Πυρετός στο παιδί: Μην τον «ρίξεις» αμέσως

Το καλύτερο λοιπόν είναι να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις... Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Pediatrics in Review, το 30% των περιστατικών που ωθούν τους γονείς να απευθυνθούν επειγόντως στον παιδίατρο σχετίζονται με εμφάνιση πυρετού.

Πώς να μετρήσεις τη θερμοκρασία

Το πιο ακριβές αποτέλεσμα δίνει η μέτρηση της θερμοκρασίας στον πρωκτό και συνιστάται για ηλικίες έως 4 μηνών. Ακριβής είναι και η μέτρηση από το στόμα. Η μέτρηση στη μασχάλη είναι πιο εύκολη για μεγαλύτερα παιδιά, ενώ τα θερμόμετρα που καταγράφουν τη θερμοκρασία στο αφτί είναι πρακτικά, αλλά όχι πολύ αποτελεσματικά. Όσα παίρνουν

τη θερμοκρασία από το μέτωπο έχουν υψηλότερη τιμή, ενώ η ακρίβεια εξαρτάται από την ποιότητα κατασκευής τους. «Μην ξεχνάς να σημειώνεις την πορεία του πυρετού και τις δόσεις των αντιπυρετικών για να ενημερώσεις το γιατρό» συμβουλεύει η Ελένη Αντωνιάδου, παιδίατρος.

Πώς πέφτει ο πυρετός στο παιδί;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να δώσουμε στο παιδί παυσίπονο παρακεταμόλης ή  ιβουπροφένης στην ποσότητα που αναλογεί στο βάρος του. Η ασπιρίνη απαγορεύεται μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Ανακούφιση από τον πυρετό δίνουν και τα χλιαρά ντους ή οι χλιαρές κομπρέσες στις μασχάλες και στους κροτάφους. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι το

πώς δείχνει το παιδί (αν είναι ευδιάθετο όταν πέφτει ο πυρετός, τρώει και κοιμάται κανονικά) και λιγότερο αυτό που δείχνει το θερμόμετρο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο πυρετός υποχωρεί σε τρία 24ωρα.

Πότε να καλέσεις τον παιδίατρο

Όταν:

  • Το παιδί είναι μικρότερο των 3 μηνών.
  • Είναι 3-6 ετών και κάνει πυρετό για περισσότερες από 24 ώρες.
  • Το παιδί –ανεξαρτήτως ηλικίας– έχει πυρετό 40 και πάνω.
  • Εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για μικροβιακή λοίμωξη που απαιτεί χορήγηση αντιβίωσης, π.χ. πόνος στο αφτί, διάρροιες κ.λπ.
  • Εάν υπάρχουν ενδείξεις αφυδάτωσης (λιγοστά ούρα, κλάμα χωρίς δάκρυα, ξηρό στόμα, βαθούλωμα στο μαλακό σημείο του κρανίου των μωρών κ.λπ.).
  • Εάν ο πυρετός συνοδεύεται από σπασμούς.
  • Εάν το παιδί έχει κάποιο χρόνιο νόσημα, π.χ. άσθμα.

Διάβασε επίσης: 8 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν το μωρό είναι άρρωστο (και 3 που δεν πρέπει): Τα έμαθα και στα λέω

Διάβασε επίσης: Έχει το παιδί στρες; Έτσι θα το βοηθήσεις να το διαχειριστεί αποτελεσματικά

The Mamagers Update

Υιοθέτησε κοριτσάκι με σύνδρομο Down που είχαν απορρίψει 20 οικογένειες

“Εσύ είσαι άντρας, δεν θα πάρεις την barbie” – Η διήγηση ενός πατέρα από ένα κατάστημα παιχνιδιών

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i