Θηλασμός και αντιβιοτικά: Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα

Ένας πλήρης οδηγός για κάθε νέα μαμά.

BeFunky-collage (1)

Ας το παραδεχτούμε: Και οι μητέρες που θηλάζουν μερικές φορές αρρωσταίνουν. Όταν συμβαίνει αυτό, δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό και αυτό γιατί δεν υπάρχει ποτέ καλή στιγμή για να αρρωστήσει ένας γονέας, σωστά;

Αν και δεν απαιτείται η χρήση αντιβιοτικών για όλες τις ασθένειες ή τις ιατρικές παθήσεις, σε ορισμένες είναι απαραίτητη, όπως στις λοιμώξεις του αυτιού ή του κόλπου. Στην περίπτωση που έχει συνταγογραφηθεί αντιβιοτικό σε μία μητέρα που θηλάζει, μπορεί να ανησυχεί για την ασφάλειά του. Το φάρμακο θα περάσει στο μητρικό γάλα; Είναι ασφαλές για το μωρό; Εάν το συγκεκριμένο αντιβιοτικό δεν είναι ασφαλές, υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αντιβιοτικά είναι ασφαλή για τους θηλάζοντες γονείς και τα μωρά τους. «Τα αντιβιοτικά είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται στις μητέρες και όλα περνούν σε κάποιο βαθμό στο γάλα», εξηγεί η Ακαδημία Αμερικανικής Παιδιατρικής και προσθέτει: «Σε γενικές γραμμές, εάν το αντιβιοτικό θα δινόταν απευθείας στο πρόωρο βρέφος ή νεογνό, τότε είναι ασφαλές και για τη μητέρα να το λάβει κατά τη διάρκεια του θηλασμού.»

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για τη μητέρα και το θηλάζον μωρό;

Ας δούμε πώς λειτουργούν τα φάρμακα κατά τον θηλασμό: Η πλειονότητα των φαρμάκων που εμφανίζονται στην κυκλοφορία του αίματος, θα βρίσκεται και στο μητρικό γάλα. Ωστόσο, η ποσότητα στο γάλα είναι συνήθως χαμηλότερη από την ποσότητα στο αίμα και τα περισσότερα φάρμακα δεν παρουσιάζουν πραγματικό κίνδυνο για τα περισσότερα βρέφη.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, και ως εκ τούτου, για κάθε φάρμακο πρέπει να συμβουλεύεται η μητέρα τον παιδίατρο. Εκτός από το ίδιο το φάρμακο, ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας του μωρού. Η έκθεση σε αντιβιοτικά εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρα μωρά και νεογέννητα, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα μωρά και τα μικρά παιδιά.

Εάν μια μητέρα που θηλάζει σκέφτεται να πάρει ένα αντιβιοτικό που δεν θεωρείται ασφαλές για το μωρό, πρέπει να αποφασίσει πόσο σημαντικό είναι να πάρει αυτό το φάρμακο. Υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις; Πόσο καιρό πρέπει να το παίρνει;;

Ποια αντιβιοτικά είναι ασφαλή;

Αυτή η ερώτηση εξετάζεται συχνά κατά περίπτωση ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και τη γενική υγεία του μωρού και πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο και τον πάροχο συνταγογράφησης.

Μερικά αντιβιοτικά που γενικά θεωρούνται ασφαλή για γυναίκες που θηλάζουν είναι:

  • Πενικιλίνη, συμπεριλαμβανομένης της αμοξικιλλίνης και της αμπικιλλίνης
  • Κεφαλοσπορίνες, όπως η κεφαλεξίνη (Keflex)
  • Φλουκοναζόλη (Diflucan) - αυτό δεν είναι ένα αντιβιοτικό αλλά ένα κοινό αντιμικροβιακό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων

Ποια αποτελέσματα μπορεί να έχει η λήψη αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Εκτός από την ανησυχία ότι ένα αντιβιοτικό μπορεί να βλάψει την ευημερία του μωρού, υπάρχουν και άλλες πιθανές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών από τις μητέρες που θηλάζουν.

Τα αντιβιοτικά δρουν σκοτώνοντας βακτήρια στο σώμα, τόσο τα επιβλαβή όσο και τα χρήσιμα. Ως εκ τούτου, μπορούν να προκαλέσουν ορισμένες δυσάρεστες καταστάσεις τόσο για τις μητέρες όσο και για τα μωρά:

Στομαχικές διαταραχές και αναστάτωση στα μωρά

Μερικές φορές οι μητέρες αναφέρουν ότι τα μωρά τους έχουν διαταραγμένο στομάχι μετά τη λήψη αντιβιοτικών. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα αντιβιοτικά μπορεί να καταστρέψουν τα «καλά» βακτήρια στο έντερο του μωρού.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συνήθως είναι προσωρινό, δεν είναι επιβλαβές ή δεδομένο ότι θα συμβεί. Άλλωστε, το μητρικό γάλα είναι ιδανικό για την υγεία του εντέρου του μωρού, επομένως είναι σημαντικό ο θηλασμός να μην σταματήσει.

Στοματική μυκητίαση

Μερικές φορές - και πάλι, επειδή τα αντιβιοτικά μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των «καλών» βακτηρίων, είναι πιθανό η μητέρα ή το μωρό  να αναπτύξει στοματική μυκητίαση, μία μυκητιακή λοίμωξη που συνήθως προκαλείται από τον μύκητα Candida albicans.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει αντιμυκητιασικά φάρμακα τόσο για τις μητέρες όσο και για τα μωρά, αλλά η πρόληψη είναι το κλειδί για αυτό και συνίσταται η λήψη ενός προβιοτικού για να τη διατήρηση των βακτηρίων του εντέρου σε ισορροπία.

Ερωτήσεις που πρέπει να γίνουν στον γιατρό στην περίπτωση χορήγησης αντιβιοτικών:

  • Είναι αυτό το φάρμακο ασφαλές για το μωρό;
  • Υπάρχουν παρενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσει;
  • Πρέπει να δοθούν προβιοτικά στο μωρό;

Επίσης, καλό είναι μία θηλάζουσα μητέρα να ρωτήσει εάν υπάρχουν εναλλακτικά αντιβιοτικά φιλικά προς το θηλασμό, εάν θα ήταν αποτελεσματική μία χαμηλότερη δόση του αντιβιοτικού, πόσο καιρό θα χρειαστεί να το παίρνει και πόσο καιρό παραμένει στον οργανισμό. Εάν ο παιδίατρος ή ο γιατρός δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της μητέρας, μπορεί να επικοινωνήσει και με έναν άλλο γιατρό για δεύτερη γνώμη.

Εάν τελικά μία μητέρα πάρει ένα φάρμακο που δεν είναι ασφαλές για το μωρό, καλό είναι να προσπαθήσει να μην ανησυχεί πολύ. Μερικές φορές η λήψη ενός αντιβιοτικού που αντενδείκνυται για θηλασμό είναι σημαντική για τη δική της υγεία και δεν πρέπει να αισθάνεται ένοχη εάν συμβαίνει αυτό. Το μωρό χρειάζεται μια υγιή μαμά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οπότε πρέπει να κάνει οτιδήποτε χρειάζεται για να παραμείνει υγιής. Εάν δεν μπορεί να θηλάσει όσο παίρνει το αντιβιοτικό, το μωρό πρέπει να τρέφεται με εναλλακτικούς τρόπους.

Η αντιμετώπιση μιας ασθένειας ή οποιουδήποτε είδους κατάστασης που απαιτεί αντιβιοτικά είναι σίγουρα από μόνη της δύσκολη. Το επιπρόσθετο άγχος για το αν το αντιβιοτικό είναι ασφαλές για το μωρό μπορεί να κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Το πιθανότερο είναι το αντιβιοτικό που έχει συνταγογραφηθεί σε μία μητέρα που θηλάζει να είναι εντελώς καλό. Στα παιδιά συνταγογραφούνται αντιβιοτικά συχνά, επομένως είναι γνωστό ότι τα περισσότερα αντιβιοτικά είναι ασφαλή για αυτά, συμπεριλαμβανομένων και των μωρών. Επίσης, εάν προταθεί ένα αντιβιοτικό που αντενδείκνυται για θηλασμό, συνήθως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Καλό είναι η μητέρα στις περιπτώσεις αυτές να συζητήσει για τις εναλλακτικές λύσεις με τον γιατρό της και να μην διστάσει να αναζητήσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το θηλασμό και τη χρήση φαρμάκων. Οι σύμβουλοι γαλουχίας και οι σύμβουλοι θηλασμού μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση των πληροφοριών αυτών για να επέλθει σε κάθε περίπτωση η καλύτερη λύση για τη μητέρα και το μωρό.

Διάβασε επίσης: Oι 10 καλύτερες τροφές για γυναίκες που θηλάζουν

Διάβασε επίσης: O μικρός που έγινε έξαλλος επειδή η μαμά του έφυγε για τη δουλειά χωρίς να τον φιλήσει

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i