Τι λέει το δέρμα μας για τις διατροφικές μας συνήθειες;

Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξεις που σε προειδοποιούν να κάνεις αλλαγές στη διατροφή σου..

σπυρακια iStock

Η σωστή διατροφή αποτελεί το Α και το Ω για τον οργανισμό μας και κατ' επέκταση την υγεία μας, σε σημείο που αν στις συνήθειές μας δεν περιλαμβάνονται τροφές πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία, το δέρμα μας τείνει να αποκαλύψει πως κάτι δεν πάει καλά. Με λίγα λόγια, η κακή διατροφή θα "ξεσπάσει" στο πρόσωπό μας, και πέρα από τις άλλες προφανείς ενδείξεις που θα μαρτυρήσουν πως πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε αλλαγή στο πρόγραμμά μας, η υφή του δέρματός μας θα αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο να το κάνουμε επειγόντως. 

Όπως αναφέρει η ομοιοπαθητικός Nigma Talib, οι μαύροι κύκλοι, η ακμή και η ερυθρότητα αποτελούν ενδείξεις κακής διατροφής, εξηγώντας γιατί αυτό συμβαίνει στο πρόσωπό μας, χωρίζοντας τις προβληματικές περιοχές σε κατηγορίες που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. 

Ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης μπορεί να προκαλέσουν γραμμές και ρυτίδες στο μέτωπο, σακούλες κάτω από τα μάτια, σπυράκια, κυστική ακμή, λεπτότερο δέρμα και μία γκρίζα απόχρωση στο πρόσωπο. Στην ουσία, η ζάχαρη επηρεάζει το κολλαγόνο του προσώπου μας, κάνοντάς το να "στεγνώσει", αυξάνοντας παράλληλα τα επίπεδα της ινσουλίνης και δίνοντάς μας μια ξεθωριασμένη εικόνα. Παράλληλα, τα σπυράκια που εμφανίζονται, προκαλούνται από την απώλεια ισορροπίας των βακτηρίων στο σώμα. 

Κρασί

Όσο γευστικό κι αν είναι το κρασί, δυστυχώς η μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πρόσωπό μας. Πιο συγκεκριμένα, γραμμές ή ακμή ανάμεσα από τα φρύδια, κρεμασμένα βλέφαρα, ρυτίδες γύρω από τα μάτια, αφυδατωμένο δέρμα, μεγάλοι πόροι και ερυθρότητα είναι κάποια από τα συμπτώματα που ενδέχεται να εμφανιστούν. Πιο αναλυτικά, το κρασί έχει την ικανότητα να αφυδατώνει το δέρμα και να επιδεινώνει τις γραμμές έκφρασης ή τις ρυτίδες που ήδη υπάρχουν. Επιπλέον, η ζάχαρη που περιέχεται στο κρασί, μπορεί να προκαλέσει διάφορες από τις παραπάνω ενδείξεις. 

Γαλακτοκομικά

Αν είσαι λάτρης των τυριών, δύσκολα θα τα αποφύγεις, ωστόσο αν δεις πως έχεις πρησμένα βλέφαρα, μαύρους κύκλους και σακούλες, ακμή σε όλο το πρόσωπο και κυρίως στο πηγούνι, αλλά και ωχρά μάγουλα, ίσως αλλάξεις γνώμη. Ακόμα κι αν δεν έχεις κάποια δυσανεξία στη λακτόζη, με τα χρόνια ενδέχεται να χάσεις τα ένζυμα που άλλοτε σε βοηθούσαν να χωνέψεις αποτελεσματικά το συγκεκριμένο σάκχαρο. 

Γλουτένη

Είναι πολλές οι τροφές που περιέχουν γλουτένη, πράγμα που ενδέχεται να αγνοούμε, ωστόσο η ακμή στο μέτωπο, τα πρησμένα μάγουλα και γενικότερα το πρόσωπο, η ερυθρότητα όπως και τσ μαύρα "μπαλώματα" στο πηγούνι αποτελούν συμπτώματα από την υπερβολική κατανάλωση ή από αλλεργία που μπορεί να μη γνωρίζεις πως έχεις. Ειδικότερα, η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώση αντίδραση, με αποτέλεσμα να αφήσει το δέρμα πρησμένο, αλλά και να προωθήσει τη δυσχρωμία του προσώπου.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλεις να συμβουλευθείς έναν ειδικό για τα προβλήματα που παρατηρείς στο πρόσωπό σου, ο οποίος θα σε καθοδηγήσει για το πώς να κινηθείς με στόχο το καθαρό και λαμπερό δέρμα που αντανακλά την καλή υγεία του οργανισμού σου. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i