Μπορεί ένας χωρισμός να σε παχύνει;

Αλλάζει ο αριθμός στη ζυγαριά, αφού πάρεις την απόφαση να χωρίσεις;

χωρισμός iStock

Μόλις χώρισες και το μόνο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να κουκουλωθείς με μία φλις κουβέρτα - ανεξάρτητα από τον καιρό - να κουρνιάσεις στον καναπέ σου και να δεις την πιο συγκινητική ρομαντική ταινία που έχεις στη λίστα του Netflix, τρώγοντας παγωτό. Ίσως αυτή η συνήθεια να συνεχιστεί για κάποιες ημέρες, ωστόσο είναι δυνατόν να πάρεις κιλά μετά από έναν χωρισμό;

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 από το Πανεπιστήμιο Penn State Harrisburg, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρατηρούν αλλαγή στο βάρος τους επειδή απλά χώρισαν. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, το 65% των συμμετεχόντων δεν είχαν αλλαγή στα κιλά τους μετά από έναν χωρισμό, ενώ αυτοί που είχαν ήταν άτομα με ιστορικό διατροφικής συναισθηματικής διαταραχής.

Πάχυνες! Μήπως χώρισες;

Πότε όμως ξεκίνησε η άποψη ότι ένας χωρισμός είναι ικανός να σε κάνει να αλλάξεις νούμερο στο παντελόνι σου; Η αλήθεια είναι πως το Hollywood και όλες οι ρομαντικές ταινίες του 2000 έβαλαν το χεράκι τους για να δημιουργήσουν αυτό το στόρι, όμως στην πραγματικότητα η ιδέα προέρχεται από τους προγόνους μας όπου η διατροφική συναισθηματική διαταραχή συνδεόταν με τη συνήθεια αποθήκευσης φαγητού από χιλιάδες χρόνια πίσω. "Το φαγητό ήταν πιο σπάνιο στο προγονικό περιβάλλον, έτσι εάν ο σύντροφός σου σε εγκατέλειπε, θα μπορούσε να γίνει η συγκέντρωση φαγητού πιο δύσκολη", αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Penn State Harrisburg. Παράλληλα, υπογράμμισε πως "θα ήταν λογικό αν οι πρόγονοί μας αποθήκευαν φαγητό μετά από έναν χωρισμό. Όμως η έρευνά μας έδειξε πως ενώ είναι πιθανό οι άνθρωποι να πνίγουν τον πόνο τους στο παγωτό για μία ή δύο μέρες, οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν τείνουν να πάρουν βάρος μετά από έναν χωρισμό".

Η αύξηση βάρους μετά από χωρισμό

Όσο κι αν σύμφωνα με την έρευνα δεν είναι σύνηθες κάποιος να παχύνει μετά από έναν χωρισμό, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί. Η αιτία; Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού που οφείλεται φυσικά στον συναισθηματικό παράγοντα, αλλά και στο γεγονός ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε η δυνατότητα του να έχεις στην πόρτα σου με έναν κλικ πληθώρα φαγητού, junk food και αμέτρητων γλυκών. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε πως είναι πιο εύκολο συγκριτικά με παλαιότερα να το παρακάνεις, αν πιστεύεις πως έτσι θα φτιάξει η ψυχολογία σου. 

Τι μπορείς να κάνεις για να το διαχειριστείς; Προσπάθησε να αποφύγεις το junk food τις στιγμές που νιώθεις πως ψάχνεις για παρηγοριά, επιλέγοντας να μην παραγγέλνεις απ' έξω και με το να μην γεμίζεις τα ντουλάπια σου με γλυκούς "θησαυρούς". Από την άλλη, δες το σαν μια ευκαιρία να προσθέσεις στη διατροφή σου θρεπτικές τροφές που θα σε κάνουν να νιώθεις γεμάτη. Αν πάλι παρατηρήσεις πως η συνήθεια αυτή είναι πιο συχνή απ' ό,τι νόμιζες, τότε μπορείς να ζητήσεις υποστήριξη είτε από φίλους, είτε από κάποιον ειδικό. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i