4 στρατηγικές για να χειριστείς σωστά την απόλυση

Οι απολύσεις είναι σημάδι των καιρών και όχι προσωπικό σου λάθος. Ο ψυχολόγος εξηγεί πώς θα αξιοποιήσεις το χρόνο σου σωστά σε καιρό κρίσης.

14.12.2018

εχεις διαβασει

Συνεργάστηκε ο Πάτροκλος Παπαδάκης, Ψυχολόγος, μέλος του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου

Γιατί όταν γνωρίζουμε κάποιον, το πρώτο πράγμα που τον ρωτάμε είναι «Τι δουλειά κάνεις»; Είναι ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσει η κουβέντα, αλλά η απάντηση καμιά φορά αποκαλύπτει πολλά. «Το είδος της δουλειάς που κάνεις θεωρητικά μας λέει ποιος είσαι και τι αξίζεις» επισημαίνει ο Πάτροκλος Παπαδάκης, Ψυχολόγος. Όμως, όταν δεν μπορείς πια να πεις «Είμαι λογίστρια» ή «Είμαι manager», δεν είναι μόνο η επιβίωσή σου που διατρέχει κίνδυνο – απειλείται και η ταυτότητά σου. Γι’ αυτό, είτε απολύθηκες λόγω περικοπών είτε αποφάσισες να κάνεις διάλειμμα από τη δουλειά (για να κάνεις οικογένεια, για παράδειγμα), αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις εκ νέου τον εαυτό σου.

1. Θυμήσου τα βασικά πλεονεκτήματά σου

«Η ταυτότητά σου έχει να κάνει μ’ εσένα, όχι με τη δουλειά σου», λέει ο Πάτροκλος Παπαδάκης.

  • Για να προχωρήσεις μπροστά, διαχώρισε τον εαυτό σου από τον τελευταίο επαγγελματικό σου τίτλο και σκέψου όλους τους τρόπους με τους οποίους έδωσες αξία στις διάφορες εταιρείες για τις οποίες έχεις δουλέψει.
  • Μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις δραστηριότητες που δεν έχουν απαραίτητα σχέση με τη θέση σου, αλλά τις οποίες απολάμβανες, όπως το να καθοδηγείς νέους υπαλλήλους.

2. Δείξε κοινωνικότητα

«Αν ξαφνικά περνάς πολύ χρόνο μόνη σου, δεν είναι περίεργο που νιώθεις έξω από τα νερά σου – είναι δύσκολο να είσαι αστεία ή γενναιόδωρη όταν κοιτάς συνεχώς την οθόνη του υπολογιστή» επισημαίνει ο ειδικός.

  • Η λύση δε θέλει σκέψη: φρόντισε να βρίσκεσαι με άλλους ανθρώπους.
  • Βγες με φίλους και συγγενείς που σε υποστηρίζουν και πήγαινε σε εκδηλώσεις που σχετίζονται με το επάγγελμά σου, είτε πρόκειται για συνέδρια είτε για συναντήσεις με πρώην συναδέλφους.
  • Μείνε σε επαφή με παλιούς συνεργάτες (μάθε το LinkedIn)! Το 60% των θέσεων βρίσκονται μέσω γνωριμιών.

3. Θέσε σε νέα βάση το σκοπό σου

Όλων η ζωή πρέπει να έχει κάποιο σκοπό, ανεξάρτητα από το αν είναι η συντήρηση της οικογένειάς του ή το να φροντίζει για τον πλανήτη. «Όταν, όμως, η καθημερινότητά μας δεν περιλαμβάνει ενσωματωμένες προθεσμίες και στόχους, συνήθως νιώθουμε ότι έχουμε χάσει το δρόμο μας» λέει ο ειδικός.

  • Ευτυχώς, μπορείς ακόμη να κατευθυνθείς προς ό,τι είναι σημαντικό για σένα. Για παράδειγμα, «η πληρωμή των λογαριασμών είναι μόνο ένα μέρος αυτού που χρειάζεται για να δημιουργήσεις μια δυνατή και αγαπημένη οικογένεια» συνεχίζει ο ίδιος.
  • Η μεγαλύτερη συμμετοχή στο παιχνίδι και στις άλλες δραστηριότητες του παιδιού σου συμβάλλει ώστε να νιώσεις ολοκλήρωση.

4. Κυνήγησε τα πάθη σου

«Αυτό που κάνεις μόνο και μόνο για το κάνεις λέει πολλά περισσότερα για το ποια είσαι από αυτό που κάνεις για τα λεφτά» αναφέρει η Joe Robinson, συγγραφέας του Don’t Miss Your Life.

  • Ένα χόμπι έχει να κάνει περισσότερο με την εμπειρία, ενώ η δουλειά με τα αποτελέσματα. Η ανεύρεση της απάντησης στην ερώτηση «Τι μου αρέσει να κάνω;» δεν είναι πάντα εύκολη.
  • Ο ειδικός προτείνει να σκεφτείς την παιδική σου ηλικία – ίσως ζούσες για το χορό ή το ποδόσφαιρο. «Αυτό που σε συνέπαιρνε ως παιδί μπορεί να σου φέρει χαρά τώρα ως ενήλικος».

Editor's Picks

Περισσότερα από Καλή ζωή

Πώς να καταλάβεις τι σκέφτεται ο άλλος; Μάθε να διαβάζεις το μυαλό των άλλων

Δε θα ήταν χρήσιμο να ξέρεις τι σκέφτονται οι άλλοι; Οι ειδικοί θεωρούν πως μπορούμε. Ας εξερευνήσουμε, λοιπόν, αυτή την κρυφή δύναμη.

Πώς φιλάει ένας άντρας και τι σημαίνει για το χαρακτήρα του;

Ο τρόπος που σε φιλάει δείχνει πράγματα για την προσωπικότητά του. Αναγνώρισε το στυλ του από και δες τι σημαίνει για εκείνον.

5 επιτυχημένες γυναίκες αποκαλύπτουν τι κάνουν την πρώτη ώρα στη δουλειά

Πώς περνούν αυτές οι επιτυχημένες γυναίκες την πρώτη τους ώρα στη δουλειά; Μήπως ήρθε η ώρα να ακολουθήσεις τα βήματα τους;

Έτσι θα ελέγχεις όλα τα αρνητικά συναισθήματα (τι συστήνει η ψυχοθεραπεύτρια;)

H συναισθηματική ισορροπία είναι το μυστικό για την ευτυχία, λένε οι ειδικοί. Μήπως δυσκολεύεσαι να τη διατηρήσεις και επιτρέπεις στα συναισθήματα σου να φτάσουν σε… σημείο βρασμού;

Οι απλοί και αλάνθαστοι τρόποι για να φλερτάρεις καλύτερα
Οι απλοί και αλάνθαστοι τρόποι για να φλερτάρεις καλύτερα

Κοίτα να δεις τελικά που το φλερτ είναι πιο εύκολο απ’ ότι πίστευες

Ανάλυσέ Το | Πώς να απλοποιήσεις τη ζωή σου
Οι συμβουλές που χρειάζεσαι για να απλοποιήσεις τη ζωή σου

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει πώς να μην ασχολείσαι με οτιδήποτε περισσό για εσένα

#shapegreece