Θρόμβωση: Ο σιωπηλός κίνδυνος

Η θρόμβωση είναι μια σημαντική κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από το γιατρό.

θρόμβωση φλέβα istock

Όταν λέμε θρόμβωση, εννοούμε το σχηματισμό ενός θρόμβου αίματος (αίμα που έχει πήξει) μέσα σε ένα αγγείο (αρτηρία ή φλέβα), με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση ή την πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στο αγγείο αυτό. Αν ο θρόμβος σχηματιστεί σε κάποιο αγγείο των πνευμόνων, μιλάμε για πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Θρόμβωση και COVID-19

Ο Φάνης Χούλης, φαρμακολόγος, MSc, senior medical manager, Global Scientific Affairs Thrombosis της LEO Pharma Hellas, επισημαίνει μια σημαντική παράμετρο που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ανθρώπους που νοσούν με COVID-19.
"Ο κορονοϊός προκαλεί μεγάλη ανοσολογική διαταραχή και έντονη φλεγμονή που φαίνεται, μεταξύ άλλων, να οδηγεί σε υπερπηκτικότητα του αίματος. Μολονότι είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η νόσος COVID-19 εκδηλώνεται κυρίως ως λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι πρέπει να χαρακτηριστεί ως συστηματική νόσος που μπορεί να επιδρά και σε άλλα συστήματα, όπως το ανοσοποιητικό, το καρδιαγγειακό και το σύστημα της αιμόστασης (το σύστημα που κάνει το αίμα να πήζει), αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες. Οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με συνυπάρχουσες παθήσεις διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από COVID-19, αλλά και οι νεαροί ασθενείς μπορεί, επίσης να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα απειλητικές για τη ζωή, όπως η φλεβική θρόμβωση". 

Τα καλά νέα είναι ότι η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί

"Τόσο διεθνείς όσο και ελληνικές επιστημονικές εταιρείες έχουν εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες για τη θρομβοπροφύλαξη των ασθενών που νοσούν σοβαρά από την COVID-19. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που μάχονται στην πρώτη γραμμή έχουν ενημερωθεί και είναι έτοιμοι να παράσχουν την κατάλληλη φροντίδα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες και τις συστάσεις του γιατρού μας. Αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία, μιλήστε μαζί του – είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας συμβουλέψει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i