Πρόληψη: Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε και πώς συνδέεται με την COVID-19

Βγες για μερικά λεπτά τη μέρα στον ήλιο χωρίς προστασία γιατί η βιταμίνη D είναι πολύτιμη!

βιταμίνη D

Ο Κυριάκος Αλουμανής, MD, PhD, Ενδοκρινολόγος και Sr Ιατρικός Σύμβουλος 
ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, ρίχνει τον προβολέα στον σημαντικό ρόλο που παίζει η ανεπάρκεια βιταμίνης D στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι πλέον γνωστό στο αναγνωστικό κοινό το πρόβλημα ανεπάρκειας βιταμίνης D που παρουσιάζεται σε μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου τόσο η έκθεση στον ήλιο είναι χαμηλή όσο και η διατροφή με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D δεν είναι διαδεδομένη. Τέτοιες τροφές είναι κρόκοι αβγών, γάλα, τυρί, βόειο κρέας και συκώτι, αλλά κυρίως ορισμένα ψάρια, όπως σολομός, σκουμπρί, τόνος και σαρδέλα, και τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D τα οποία όμως δεν είναι τόσο συχνά στην ελληνική αγορά. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα, όπως κόπωση, καταβολή, απώλεια μαλλιών, καθυστερημένη επούλωση τραυμάτων, μειωμένη ανοσολογική απάντηση, μυϊκοί πόνοι και πολλά άλλα.

Βιταμίνη D και COVID-19

Δεδομένης μιας (αιτιολογικής ή μη) συσχέτισης της χαμηλής βιταμίνης D με τη νόσηση από COVID-19, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αγγλίας εξέδωσε τον Δεκέμβριο ανακοίνωση σχετικά με την ανάγκη συμπλήρωσης σε ασθενείς που είχαν ανεπάρκεια, τόσο για τη μυοσκελετική τους υγεία όσο και για πιθανή ευεργετική δράση σε λοίμωξη από COVID-19. Αν και τα δεδομένα είναι αντικρουόμενα, όπως σχολιάζεται σε πρόσφατο άρθρο στο ιατρικό περιοδικό Lancet (Vitamin D and COVID-19: why the controversy?), η συμπλήρωση βιταμίνης D και για την πιθανή ενίσχυση του ανοσοποιητικού φαίνεται να είναι μια λογική ιατρική προσέγγιση, ειδικά για ασθενείς που βρίσκονται σε ανεπάρκεια.

Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε;

Βάσει των οδηγιών της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, η ιδανική ημερήσια πρόσληψη από ενήλικες, μέσω έκθεσης στον ήλιο, διατροφής και συμπληρωμάτων, είναι 600 – 800 IU βιταμίνη D3. Για ασθενείς με συγκεντρώσεις 25(OH)D 10 - 20 ng/mL συνιστάται εξ αρχής ημερήσια χορήγηση 800 – 1.000 IU, ενώ μεγαλύτερα σχήματα συνιστώνται σε ασθενείς με πλήρη έλλειψη βιταμίνης D. Πλέον υπάρχουν αρκετά συμπληρώματα βιταμίνης D και σε διαφορετικές μορφές χορήγησης, όπως διαλύματα, δισκία, κάψουλες, ενώ την πιο πρόσφατη προσθήκη αποτελούν τα νανογαλακτώματα βιταμίνης D, που απορροφούνται εύκολα από το ανεπτυγμένο αγγειακό δίκτυο του βλεννογόνου του στόματος και τα οποία δεν επηρεάζονται από διαταραχές στην απορρόφηση ή από παθήσεις του γαστρεντερικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i