Φροντίδα σε ασθενείς με COVID-19 στο σπίτι: Οι συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

γρίπη ίωση κρυολόγημα istock

Με δεδομένο ότι το 90% των ασθενών με κορονοϊό "περνούν" τη νόσο στο σπίτι, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) συνέταξε συγκεκριμένες οδηγίες για τη σωστή διαχείριση επιβεβαιωμένου ή υπόπτου με COVID-19 ασθενούς. Η βασική πρόταση είναι η παρακολούθηση του ασθενούς στο σπίτι να γίνεται μετά από κατάλληλο σχεδιασμό και με την επίβλεψη των κρατικών δομών και τη συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). 

Έχεις συμπτώματα κορονοϊού;

Ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα συμβατά με COVID-19 (πυρετός, βήχας, κεφαλαλγία, φαρυγγοδυνία, δύσπνοια, ανοσμία, αγευσία, κόπωση, μυαλγίες, διάρροιες, ρινόρροια/συμφόρηση, πόνος στον θώρακα) πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε μοριακό τεστ ανίχνευσης (PCR). Περιμένοντας το αποτέλεσμα, θα πρέπει να απομονώνονται από τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ. Συνιστάται, επίσης, η επανάληψη ελέγχου PCR (μέσα σε 1-2 ημέρες), ειδικά όταν υπάρχει ισχυρή κλινική-επιδημιολογική υποψία ή/και κίνδυνος για σοβαρή νόσο σε άτομα του άμεσου περιβάλλοντος του ασθενούς. Για την ασφαλή διαχείριση των ασθενών σημαντικό ρόλο παίζουν η ηλικία, η εμμονή συμπτωμάτων, η ύπαρξη συνοδών νοσημάτων, καθώς και η πτώση κορεσμού οξυγόνου, ενώ είναι απαραίτητη η προμήθεια οξυμέτρου για τακτικές μετρήσεις του κορεσμού.

Θεραπεία στο σπίτι

Οι γιατροί που υποστηρίζουν κατ’ οίκον ασθενείς με COVID-19 θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ, δεν πρέπει να χορηγούν καμία ειδική θεραπεία έναντι της COVID-19 πνευμονίας, αλλά να στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, συνιστώντας ανάπαυση, επαρκή διατροφή και κατάλληλη ενυδάτωση ή με χορήγηση αντιπυρετικών, ενώ δε προτείνεται προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών, εκτός αν υπάρχει κλινική υποψία για βακτηριδιακή λοίμωξη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΕ, πνευμονολόγος, καθηγητής ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης: "Οι πνευμονολόγοι βρίσκονται συνεχώς στην πρώτη γραμμή της μάχης σε όλες τις βαθμίδες υγείας παρέχοντας την επιστημονική τους εξειδίκευση στην καλύτερη διαχείριση της αναπνευστικής ανεπάρκειας, τόσο κατά το πρώτο στάδιο της διάγνωσης, της νοσηλείας εκτός ΜΕΘ όσο και κατά την εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ. Η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την επιβίωσή του".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i