Υπέρταση και δυσλιπιδιαμία: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να ακολουθείται σωστά η θεραπεία

Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται όλο και περισσότερο το πρόβλημα της χαμηλής προσήλωσης των ασθενών στη φαρμακευτική τους αγωγή.

χάπια φάρμακα ασπιρίνη istock

Η μη σωστή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής ενέχει σημαντικούς κινδύνους για 
την υγεία των ασθενών με υπέρταση και δυσλιπιδαιμία. Αυτό επισημαίνει 
η Νίκη Κατσίκη, MSc, PhD, MD FRSPH, ειδική παθολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, μέλος διοικητικού συμβουλίου Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης.

Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται όλο και περισσότερο το πρόβλημα της χαμηλής προσήλωσης των ασθενών στη φαρμακευτική τους αγωγή, που συμβάλλει καίρια στη μη επίτευξη των θεραπευτικών στόχων, ιδίως στα χρόνια μεταβολικά νοσήματα, όπως η αρτηριακή υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία. Μάλιστα, πρόσφατη πανελλαδική έρευνα σε ασθενείς με υπέρταση και δυσλιπιδαιμία έδειξε ότι ένας στους δέκα ασθενείς διακόπτει την αγωγή του χωρίς να συμβουλευτεί τον γιατρό του, ενώ ένας στους τέσσερις μερικές φορές ξεχνά να λάβει τα φάρμακά του.

Προσήλωση στη φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση και τη δυσλιπιδαιμία 

Η μη τήρηση των θεραπευτικών οδηγιών στους ασθενείς με υπέρταση και δυσλιπιδαιμία είναι πολύ σημαντική, καθώς η χαμηλή προσήλωση στην αγωγή αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου ή του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αίτια. Οι ασθενείς πρέπει να ενημερωθούν σε βάθος από τον θεράποντα γιατρό σχετικά με την πάθησή τους, να κατανοήσουν την αναγκαιότητα και τα οφέλη της μακροχρόνιας θεραπείας τους και να αντιληφθούν τους σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τους (καρδιαγγειακά συμβάματα ή/και θάνατος), αν δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες. Ο γιατρός χρειάζεται να αφιερώσει χρόνο στην επικοινωνία με τον ασθενή, αναπτύσσοντας σχέσεις εμπιστοσύνης, με στόχο να γίνουν πλήρως κατανοητές όλες οι οδηγίες για την καθημερινή φαρμακευτική του αγωγή. Η θεραπευτική συμμαχία ασθενούς-γιατρού ολοκληρώνεται με τη δυνατότητα τακτικής μεταξύ τους επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας θεραπείας. Τέλος, ο φαρμακοποιός μπορεί, επίσης, να συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση της προσήλωσης στη φαρμακευτική αγωγή διασφαλίζοντας ότι ο ασθενής εφαρμόζει σωστά τις οδηγίες λήψης των φαρμάκων του.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i